SRBIJA DOBILA ORGANIZACIJU I ŽENSKOG I MUŠKOG KVALIFIKACIONOG TURNIRA ZA OI!

Last Updated: 15/11/2019AutorTags:

Srbija će biti domaćin i ženskog i muškog kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre u Tokiju 2020! Tako je danas odlučio Izvršni odbor FIBA u švajcarskom gradu Mijeu. Pored Srbije, odnosno Beograda, organizaciju ženskih kvalifikacionih turnira za OI, koji su na programu od 6. do 9. februara 2020. godine dobili su Belgija (Ostende), Kina (Fošan) i Francuska (Burž). Naše najbolje košarkašice će se boriti za olimpijsku vizu u beogradskoj dvorani „Aleksandar Nikolić“. Domaćini muških kvalifikacionih turnira (23. do 28. jun 2020) pored Srbije, odnosno Beograda, biće Kanada (Viktorija), Hrvatska (Split) i Litvanija (Kaunas). Muška reprezentacija Srbije će se boriti za olimpijsku vizu u novobeogradskoj „Štark Areni“.

– Ovo je veliki uspeh Košarkaškog saveza Srbije i veliki uspeh države Srbije, bez čijih garancija ne bismo ni mogli da dođemo u situaciju da pobedimo u ovom izboru domaćina i ženskog i muškog kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre. KSS se mnogo zahvaljuje državi Srbiji na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, Ministarstvu omladine i sporta i Vladi Srbije! Verujem da ćemo biti sjajni domaćini, kao i mnogo puta do sada, kao i da će se obe naše reprezentacije, ženska i muška, plasirati na Olimpijske igre u Tokiju uz veliku podršku ljubitelja košarke u Srbiji, koji će uživo moći da uživaju u vrhunskoj košarci – rekao je predsednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović.

Sa četiri ženska kvalifikaciona turnira, na kojima će igrati po četiri reprezentacije, u Tokio idu po tri prvoplasirane reprezentacije iz svake grupe. Ukoliko se Kineskinje ne plasiraju kroz pretkvalifikacioni turnir, na kome treba da pobede Novi Zeland, FIBA će naknadno odrediti domaćina jednog ženskog turnira umesto Kine. Kada je reč o muškarcima, na četiri kvalifikaciona turnira učestvovaće po šest reprezentacija, a samo prvoplasirane ekipe će dobiti vizu za Tokio! Žreb učesnika svih ženskih i muških kvalifikacionih turnira biće održan 27. novembra 2019. godine u švajcarskom Mijeu.