SRBIJA DOBILA NOVOG KAPITENA

Last Updated: 20/03/2018Autor

FUDBAL

Iza nas su iskušenja koja su fudbalskoj Srbiji vratili ugled, a ispred nas novi početak i novo dokazivanje, jer u fudbalu juče ne postoji već samo danas i sutra. A to danas donelo je Orlovima novog kapitena Aleksandra Kolarova kome će zamenik biti Nemanja Matić. I upravo oni su, zajedno sa glavnim i odgovornim najboljeg nacionalnog tima, selektorom Mladenom Krstajićem, otvorili pred brojnim predstavnicima medija, novo poglavlje našeg reprezentativnog fudbala, pripreme za SP u Rusiji i provere protiv Maroka, 23. marta u Torinu, i Nigerije, četiri dana kasnije u Londonu.

– Zadovoljstvo mi je što mogu da predstavim kapitena Aleksandra Kolarova i zamenika Nemanju Matića koji će predvoditi ekipu u narednom periodu. Mislim da su to neke stvari koje su u našoj struci sasvim normalne. Kolarov i Matić imaju kvalitet, snagu i moć da nastave tamo gde je Ivanović stao. Što se tiče našeg dosadašnjeg kapitena mislim da je Bane Ivanović bio i ostao deo naše ekipe, mnogo je dao reprezentaciji, a i Srbija je njemu mnogo dala. Sa te strane nema nikakvih nepoznanica. Razgovarao sam sa njim, to su interne stvari, koje mi rešavamo u svlačionici – rekao je Mladen Krstajić, selektor reprezentacije Srbije.

Novinare je interesovalo kada je doneta odluka…

– Sa Banetom Ivanovićem sam razgovarao otvoreno. Ovde nema nikakvih ličnih stvari, već nešto što je sasvim normalno.

Sa trake na teren. U kojoj će formaciji Srbija igrati na predstojeće dve utakmice, da li će selektor nešto menjati?

– Nije vreme da otkrivam sve karte, ali manje – više igraćemo kao u poslednje dve utakmice na turneji po Aziji. Neće se tu mnogo toga menjati, samo neki igrači. Ovo su utakmice gde ćemo pokušati da izrotiramo dosta igrača i da vidimo na koga možemo da računamo i u kom momentu, odnosno na kom delu terena.

Novinari su konstatovali da je postalo vrlo popularno da se poruke igračima dostavljaju na ceduljicama, Matić već ima iskustva sa tim, kako se selektoru dopada taj segment komunikacije sa igračima?

– Dok sam igrao fudbal, imao sam priliku da dobijem jednu ceduljicu, ali videćemo da li ćemo to primeniti. Možda ću se zahvaliti Matiću i Kolarovu u datom momentu i kažem im: igrajte još pet minuta, izdržite.

Aleksandar Mitrović se nalazi u odličnoj formi, ali kako selektor komentariše golgetersi učninak zamenika kapitena Nemanje Matića?

– Drago mi je zbog Nemanje da, pored ostalih igrača koji daju golove, imamo i jednog defanzivijeg igrača koji to isto čini. To znači da Srbija može da računa na gol više. Meni je najvažnije da napravimo dobru atmosferu i da se spremimo. Biće važno da ostavimo što bolji utisak na terenu, naročito za nas u stručnom štabu, jer i nama je cilj da napravimo što bolji rezultat, kako bismo imali što mirniji period ispred nas. To su neke stvari koje moraju da se ukomponuju, jer živimo u zemlji koja je gladna uspeha.

Predstavnike medija interesovalo je da li selektor razmišlja da pozove Mileta Svilara i Luku Jovića?

– Gledao sam Jovića nekoliko puta u Frankfurtu, baš kao što su moji saradnici gledali neke druge igrače. Radi se o potencijalu koji zavređuje pažnju, on je svakako budućnost srpskog fubala. U ovom momentu Luka je u mladoj reprezentaciji, imamo Mitrovića i Prijovića na toj poziciji. Jović bi trebalo da dobije vizu za Englesku, ali je važan i za mladu selekciju. Što se tiče Svilara, to je više tehnička stvar. Znam da im aželju da igra za reprezentzaciju, ali to je više pitanje za direktora. Znam da postoji želja i volja.

Rivali su nam Maroko i Nigerija, a medije zanima da li su to “adekvatni protivnici”?

– Oni su učesnici Mundijala, znači da su adekvatni rivali – rekao je Mladen Krstajić, selektor Srbije.

Aleksandar Kolarov je novi kapiten Srbije…

– Zahvalio bih se selektoru Mladenu Krstajiću na ukazanom poverenju. Dugo sam igrao sa Banetom Ivanovićem i mi zaista imamo sjajan odnos. Ovo je stvarno velika čast za mene i gledaću da uz Nemanjinu pomoć opravdam ovu odluku. Stavio bih tačku na ovo pitanje da se ne bi ulazilo u polemiku. Bio sam jasan, među nama nema nikakvih problema – ne ostavlja dilemu Aleksandar Kolarov.

Novi kapiten je još naglasio…

-Nema za mene nekih novina, dobro poznajem ekipu. Znam kako da se nosim sa ovom odgovornošću koja mi je data.

Na kraju slovo o rivalima…

– Što se tiče narednih utakmica za mene je Maroko nepoznanica, ali imamo još četiri dana do utakmice, tako da ćemo se upoznati i sa njima. Nigeruju bolje poznajem, jer sam sa nekim njihovim reprezentativcima igrao. Imaju dobar tim – rekao je Aleksandar Kolarov.

Prvo ime Junajteda Nemanja Matić stigao je raspoložen u tabor Orlova…

– Što se tiče situacije u mom klubu i ispadanja iz Lige šampiona to ne može da utiče na moje raspoloženje kada dođem da igram za reprezentaciju Srbije. Svaki put kada dođem da igram za Srbiju to je za mene motiv više, tako je i ovoga puta. Očekujem da ove dve utakmice iskoristimo na najbolji mogući način, da vidimo gde smo u ovom trenutku, odnosno šta se konkretno traži od nas. Maroko ne poznajemo baš najbolje, međutim stručni štab je spremio materijal tako da neće biti problema. Nadam se da ćemo biti svi spremni i da ćemo kako treba otvoriti ovu godinu. Nigerija ima kvalitetnu reprezentaciju i njih bolje poznajem, jer sam igrao sa nekim igračima. Dobra reprezentacija sa mnogo iskusnih igrača – istakao je Nemanja Matić.

Nekoliko igrača je došlo povređeno…

-Počinjemo pripreme za Mundijal, ali imamo problema. Sergej Milinković – Savić je povređen, uprkos tome doputovao je u Beograd i biće sa ekipom. Veljković se takođe žali na povredu, a Luka Milivojević ima problem sa zadnjom ložom. Što se tiče Vujadina Savića, on je takođe povređen, ali se nadam da će se do druge utakmici u Londonu oporaviti. U specifičnoj smo situaciji što sa tiče naknadnih poziva jer su nam za Englesku potrebne vize – rekao je Mladen Krstajić i dodao.-

Pozvao sam Nemanju Maksimovića, jer imamo kao što sam rekao nekoliko povređenih igrača. On je već bio na širem spisku, tako da nije bio problem da nam se priključi.

Selektor je na kraju rekao da mu se sviđa novi izgled dresa.