SRBIJA 13. U EVROPI U PARAGLAJDINGU

Last Updated: 01/08/2018Autor

VAZDUHOPLOVSTVO

FAI Evropsko prvensto u paraglajdingu u disciplini prelet je završeno 28. jula, nakon 10 takmičarskih dana, uspešnih osam zadataka i preko 600 kilometara takmičarskog letenja. Pobednik je reprezentacija Španije, ispred drugoplasirane Italije i trećeplasirane Francuske. Pojedinačno je prvak Evrope postao Teo Varden iz Velike Britanije, drugo mesto je osvojio Torsten Sigel iz Nemačke i treće mesto Bjađo Alberto Vitale iz Italije.

Reprezentativci Srbije su zauzeli 13. mesto od ukupno 28 selekcija koje su nastupile, a Vladimir Bačanin iz Aero kluba „Air 037“ iz Kruševca je zauzeo visoko 19. mesto od ukupno 150 takmičara i sa samo 156 bodova zaostatka u odnosu na prvoplasiranog (1. mesto 5.348 bodova, Bačanin 5.192 boda). S obzirom na kompleksnost osvajanja bodova i pozicija, i da je za krajnji poredak bitan niz faktora kao što su brzina i prvi dolasci na cilj, poštovanje propisane visine, liderstvo u toku trke i slično, rezultat reprezentativaca Srbije je izuzetan. Naime, jaka konkurencija u paraglajdingu, brojnost i kvalitet takmičara na svetskom nivou, učinili su i sam dolazak takmičara na evropsko ili svetsko prvenstvo velikim uspehom za one koji se nađu u društvu ovih 150 najboljih. Piloti paragalajdera iz Srbije su na ovom takmičenju ostavili iza sebe rezultatski  brojne evropske vrhunske pilote, koji dolaze iz Francuske, Nemačke, Švajcarske, gde se broj pilota meri u hiljadama, za razliku od Srbije gde je takmičarski aktivno oko 300 pilota.

Naši reprezentativci su prosečno u izvođenju ovih osam zadataka provodili u vazduhu oko tri sata, a ostvarivali su prelete od najmanje 50 kilometara, pa sve do preko 90 kilometara u određenim danima. Sve to uz pomoć svog umeća i znanja, uz povoljne vetrove i termiku i bez motorne letelice. Krilo, sistem (sedište i sistem za povezivanje), rezervni paraglajder, oprema za vezu i navigaciju, zaštitna oprema  – su sve što piloti paraglajdera nose sa sobom na ove kilometarske višečasovne prelete.

„Smatramo da smo dostojno predstavljali svoju zemlju, da smo se borili u svakom takmičarskom danu i tokom svake trke, za što bolji i pojedinačni i ekipni rezultat. Čast nam je što se Srbija našla u ovom elitnom paraglajding društvu, što smo poboljšali pozicije na svetskoj rang listi i pre svega što donosimo i prenosimo našim pilotima iskustva sa evropske paraglajding scene.  Uz neprekidnu i veliku podršku Ministarstva omladine i sporta i Sportskog saveza Srbije, omogućeno nam je učešće na velikim međunarodnim takmičenjima i tu smo da zajedno sa ostalim vazduhoplovnim sportovima prezentujemo našu zemlju u svetu na najbolji mogući način“, izjavo je Željko Ovuka, reprezentativac.

Podsetimo, Porugalija je bila domaćin ove godine najboljim evropskim pilotima paraglajdera u disciplini prelet od 14. do 28. jula, a reprezentativci Srbije su nastupili u sastavu: Srđan Kesić iz Aero kluba „Novi Sad“, Predrag Nešković iz Paraglajding kluba „Pegaz“ Ivanjica, Željko Ovuka iz Kluba slobodnog letenja „Ares“ iz Beograda, Vladimir Bačanin iz Paraglajding kluba „Air 037“ iz Kruševca i Srđan Ristanović iz Sportskog kluba „Dast devil“ iz Beograda.

Sa iskustvom koje nose sa ovog evropskog prvenstva, naši takmičari očekuju naredno evropsko za dve godine, a tom takmičenju se posebno raduje Vazduhoplovni savez Srbije i Grad Niš koji će 2020. godine biti domaćini 16.FAI Evropskom prvenstvu u paraglajdingu.

Vazduhoplovni savez Srbije je posebno ponosan na sve svoje sportiste koji u eri svetskih visokobudžetnih sportskih aktivosti, postižu izvanredne rezultate u skromnim uslovima u kojima se takmiče pod okriljem zastave Srbije. Posebno treba istaći tehničke specifikacije „rekvizita“ sa kojima nastupaju –  modela, letelica, paraglajdera, padobrana itd, koji kod većine sportista može se reći prilično zaostaju za svetskim trendovima i aktuelnostima, ali nasuprot tome oni ni malo ne zaostaju rezultatski.

Primera radi, na ovom takmičenju među 150 pilota Vladimir Bačanin iz Paraglajding kluba „AIR 037“ iz Kruševca, jedan je od nekoliko takmičara koji su leteli sa paraglajderom tipa „Ozone Enzo 2“. Trenutno je aktuelan „Ozone Enzo 3“ koji ima daleko bolje performanse od prethodne serije. U prvih 80 takmičara, on je jedini koji je imao „slabiji“ tip paraglajdera i uz to zauzeo 19. mesto.