SPREMNI SRBI ZA ČETVRTFINALE

Last Updated: 23/07/2018Autor

VATERPOLO

Srpski vaterpolisti spremni dočekuju sutrašnje četvrtfinale sa Madjarima (17). Duel velikana svetskog vaterpola, jedan od najvećih derbija u ovom sportu. Od osamsotaljenja Srbija je daleko uspešnija u svakom pogledu. Niz velikih pobedam dva puta u finalu Evropskih prvenstava u Beogradu i Budimpešti. Jedino četvrtfinale bilo je na SP u Rimu 2009 10:9 za Srbe.

Osmorica naših igrača igralu ili su igrali u Madjarskoj. Aktuelni su B.Mitrović, Randjelović (OSC), Jakšić, S.Mitrović (Ferencvaroš), Prlainović, Aleksić , V.Rašović (Solnok), Ćuk koji je pre dvadeset dana iz Solnoka otišao u zagrebačku Mladost.

– Odlično se poznajemo, mlad su tim, projektovan za nekoliko godina. Iskoristili smo pauzu da ostanemo u tenziji. Imamo ranije iskustva i verujem da će sve biti kako treba.Oni su raseterećeni, ali mi nismo toliki favoriti koliko oni tvrde. Vamoš i Zalanki su najveća opasnost. Levoruki šuteri uz golamana kakav je Viktor Nađi mogu da budu opasan rival. Uvek forsiraju šuteve tako da je ključ utakmice naša odbrana – kaže Branislav Mitrović.

Srbi su na treningu odigrali nekoliko četvrtina sa Španijom.

– Dobro smo to uradili jer tri slobodna dana mogu da budu opasnost. Nema iznenađenja u igri. Ako budemo na našem nivou, sa našim ritmom, rečju ako bude „naš vaterpolo“ bliži smo polufinalu. Vamšo i Zalanki preuzimaju odgovornost na sebe ali uvek neko može da iskoči iz sistema. Kada im krene imaju neverovatne poteze. U sastavu nema nekoliko iskusnih igrača ali to ne znači da se predaju. U četrvfinalu niko ne igra da izgubi. Nemamo nikakav pritisak sa strane, najveći je onaj koji dajemo sebi – dodao je Stefan Mitrović.

Dve škole, dve filosofije vaterpola. Sa tom konstatacijom se slaže Milan Aleksić.

– Nema Varge, Hošnjanskog, Haraija ali su jaki.Do sada su bili ispod nivoa ali to ne sme da nas zavara. ništa ne znači. Znamo dobro kakvi su to igrači. Sećam se Šangaja, gublili smo tri četiri gola razlike i na kraju pobedili u polufinalu svetskog prvenstva. To je pouka boriti se i igrati do kraja bez obzira na rezultat. Znao odlično golmana, klupski smo drugovi. Zna i on nas, pa videćemo. Psihologija…

 

Srpkinje devete u Evropi

Prvi cilj je propušten protiv Nemačke. Srbija je ostala van osam ali je želja bila deveto mesto. Do njega se stiglo pobedama protiv Turske i danas sa Izraelom. Meč koji će biti upamćen u ženskom vaterpolu jer se Srbija bukvalno čupala. Izrael je odlično počeo, stekao 3:0 a da naše devojke nisu ni šutnule na gol. Na sreću Vladana Klincov je komandovala odbranom imala preko 80 posto odbrana. Jelena Vuković je proradila sa igračem više i posle dve četvrtine bilo je nerešeno.

U trećem delu serija grešaka našeg tima. Srećom Izraelke su samo jednom to kaznile. Klincov je u tom periodu odbranila peterac. Čekao se gol odluke. Izrael za 5:3, Srbija bar za peterce. U samom finišu posle tajma auta 12 sekunde pre kraja Lara Luka je preuzela odgovornost i dve sekunde pre kraja pogodila za peterce.

Kod peteraca nova drama. Tri uzastopna neuspeha u režiji Tijane Jakovljević, Jovane Pantović i Nine Josifović. Izrael je imao popetku prednost ali su onda i njima poele da drhte ruke. Vladana je branila ili nas je spasavala stativa. U predposlednjoj seriji izjednačila je Lara Luka a gok vredan devetog mesta postigla je Jelena Vuković. Predsednik saveza Viktor Jelenić je čestitao devojkama i stručnom štabu:

Untitled-1– Naš najveći uspeh. Ostvarili smo ga sportski, kvalifikacijama, van Beograda. Nismo imali sreću protiv Nemačke ali to je sport. Ženski vaterpolo je zapostavljen u svim eks jugo zemljama i nešto moramo da uradimo da bude bolje.

Selektor Dejan Jovović je takodje čestitao ekipi:

– Naša odbrana je presudila. Teškoje bilo da se vratimo posle 0:3 ali smo uspeli. Peterci su lutrija. Sada mi je žao što onaj meč sa Nemačkom nismo igrali kasnije.

Jelena Vuković je dodala:

– Da sada igramo sa Nemicama razbile bi ih. Bilo je neizvesno ali me raduje što smo uspele da se vratimo u igru. Lara je imala neverovatan šut a posle nas je sreća pogledala. Treba da nastavimo radimo a ne kao posle Beograda 2016 da stanemo.

Vladana Klincov:

– Plašila sam se ishoda. Pomišljala sam i na peterce. Trebalo je preživeti Nemačku i one ubedljive poraze. Trebalo je naći snagu, koncentraciju i podići se. Uspele smo, srećno smo šta drugo da kažem.

IZRAEL: Peres, Bogačenko, Tal, Hehori, Noj, Futorian, Strugo 2, Ben David, Barnea 1, Mone, Hohberg, Feliks, Geva.

SRBIJA: Klincov, Čegar, Pantović, Ćorović, Josifović, Prica, Luka 2, Mandić, Rudić, Vuković 4, Novaković, Jakovljević, Petrović.