SPORTISTI VAZDUHOPLOVNOG SAVEZA SRBIJE U SVETSKOM VRHU

Last Updated: 25/12/2018Autor

VAZDUHOPLOVSTVO

Na kraju godine, kada se sumiraju rezultati, reprezentativni nastupi sportista VSS bili su u 2018. godini vrlo uspešni sa osvojenih ukupno pet medalja na Svetskim i Evropskim prvenstvima – jedna zlatna, tri srebrne i jedna bronzana.

Apsolutni pobednici evropskog prvenstva u vazduhoplovnom modelarstvu u klasama F1A, F1B, F1C, održanog od 23. do 30. jula u Mađarskoj, bili su vazduhoplovni modelari iz Srbije. Oni su osvojili prvo mesto u ukupnom plasmanu – zbiru rezultata sve tri klase, zlatnu medalju ekipno (Svetozar i Bojan Gostojić iz AK „Zrenjanin“ i Radoje Blagojević iz AK „Vojka“) u klasi F1B od 75 takmičara iz 26 država, srebrnu medalju pojedinačno (Svetozar Gostojić iz AK „Zrenjanin“) u istoj F1B klasi i  srebrnu medalju ekipno (Branko Bijelić iz AK „Ving“ iz Beograda, Stevan Janović iz AK „Sombor“ i Živa Kovački iz AK „Zrenjanin“) u klasi F1C od 44 takmičara iz 20 država.

Raketni modelari u sastavu Mihailo Petrović iz AK „Franjo Kluz“ Zemun, Vladimir i Miodrag Čipčić iz AK „Kikinda“ su doneli srebrnu medalju u ekipnom plasmanu u klasi S5C sa svetskog prvenstva u raketnom modelarstvu, održanom od 25. avgusta do 2. septembra u Poljskoj, dok je paragajding reprezentacija u preciznom sletanju paraglajderom (Goran Đurković iz SPK „Berkut“ Vršac, Dragan Popov iz SPK „Berkut“ Vršac, Ivan Pavlov iz AK „Novi Sad“, Dejan Valek iz AK „Novi Sad“ i Slobodan Maletić iz KVS „Košava“ iz Beograda) osvojila bronzanu medalju ekipno od 111 pilota iz 19 država, na evropskom prvenstvu održanom od 16. do 21. septembra u Sloveniji.

Pored reprezentativnih uspeha, sportisti VSS su postigli odlične rezultate u individualnim takmičenjima, te su pojedinačno plasirani na najviše pozicije svetskih rang lista, kao i na rang listama svetskih kupova u 2018. godini. U okviru svetske rang liste za paraglajding u disciplini precizno sletanje na prvih 10 pozicija nalaze se četiri pilota iz Srbije – Goran Đurković (2. mesto), Dejan Valek (7. mesto), Ivan Pavlov (9. mesto) i Dragan Popov (10. mesto). Na svetskoj rang listi u raketnom modelarstvu treće mesto zauzima Kristina Čipčić iz AK „Kikinde“, dok je njen brat Miodrag Čipčić na petoj poziciji. U svetskom kupu u vazduhoplovnom modelarstvu u klasi F1B devetogodišnji junior Vidak Veselinović iz AK „Trstenik“, osvojio je treće mesto u generalnom plasmanu za 2018. godinu.

Ovogodišnji rezultati su samo nastavak uspešnosti sportista vazduhoplovaca, koji su u poslednjih pet godina sa velikih međunarodnih takmičenja – svetska, evropska prvenstva i svetski kupovi, doneli čak 57 medalja u pojedinačnim i ekipnim plasmanima! U godini koja je za nama iznova je potvrđeno da je vazduhoplovstvo jedan od najtrofejnijih neolimpijskih sportova.