SPEKTAKL O KOME SE PRIČA

Last Updated: 22/05/2017Autor

Preko 5.000 posetilaca, na tribinama otvorenih terena SC Jezero u Kikindi, prisustvovalo je svečanom otvoreju četvrtih Sportskih igara mladih za Srbiju. Igre, koje se održavaju pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, su projekat za decu i omladinu čiji je osnovni cilj promocija zdravog načina života i prijateljstva.  Na početku programa prisutne su pozdravili Ivana Jovanović (predsednik Sportsih igara mladih Srbije), Željko Tanasković (predsednik Saveza za školski sport), Zdravko Marić (regionalni predsednik Sportskih igara mladih) i Pavle Markov (gradonačelnik Kikinde).

– Ponosni smo što su ove Igre za nekoliko godina postale jedan veliki brend. Posebno hvala i gradu Kikindi, koji je potvrdio da je grad sporta. Podatak da samo danas na terenima imamo preko 5.000 učesnika, je pobeda lokalne samouprave i svih nas – deo je izlaganja predsednice Sportskih igara mladih Srbije, Ivane Jovanović.

Svecano otvaranje Sportskih igara mladih_Kikinda, 22. maj 2017 (2)Željko Tanasković, legendarni odbojkaš već dugo godina je uspešan na mestu prvog čoveka Saveza za školski sport Srbije, partnera ovih igara.

– Saradnja sa Sportskim igrama mladih je iz godine u godinu sve bolja. Pogledajte samo koliko dece je danas došlo i koliko su srećni što učestvuju, druže se i takmiče. Tako je i u drugim gradovima Srbije i ovo govori da je naša misija da što veći broj dece uključimo u razne vidove fizičke aktivnosti uspela. A kako se igre završavaju finalnim takmičenjem koje okuplja decu sa prostora bivše Jugoslavije, jako je bitno da mladi steknu nova prijateljstva u regionu i da se druže – istakao je Željko Tanasković, koji se posebno zahvalio i nastavnicima i profesorima, koji su uz mališane.

Regionalni predsednik SIM Zdravko Marić se zahvalio svima u Srbiji koji su podržali igre.

– Posebno hvala dugujemo deci. U ovim igrama rezultat nije najbitniji, već je u prvom planu prijateljstvo i druženje. Projekat je bitan pre svega jer se odvija u zemljama Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini, i samim tim spaja decu da steknu nove prijatelje – poručio je Zdravko Marić, čovek koji je osmislio ovu manifestaciju, koja spaja region.

Pavle Markov, gradonačelnik Kikinde, bio je prezadovoljan  odazivom mladih. Pozdravio je i sve prisutne goste i zvanično paljenjem baklje, koju su nosili Vanja Radulaški (prvak Vojvodine u bacanju vorteksa) i Ognjen Ugrešić (prvak Vojvodine u trčanju na 60 metara)  Igre proglasio otvorenim.

– Poštovani sadašnji, bivši i budući šampioni, izuzetno mi je zadovoljstvo što mogu u ime grada Kikinde da vam se obratim i poželim dobrodošlicu. Prezadovoljan sam što je Kikinda odabrana da ovogodišnje Sportske igre mladih krenu iz našeg grada. Pre svega želim svima da kažem da je važnost ovakvih okupljanja, vođenje zdravog života – deo je izlaganja gradonačelnika Markova.

Tako su još jedne Sportske igre mladih otvorene u Srbiji. Specijalni gosti na otvaranju bili su i Bogdan Obradović (potpredsednik Olimpijskog komiteta Srbije, Miloš Milenkovi (menadžer međunarodnih programa OKS) Tihomir Gudić (izvršni direktor SIM), Nemanja Svjetličić (savetnik u Sportskom savezu Srbije), Bobana Berjan (pomoćnik direktora Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije), Slobodan Branković (direktor Atletskog saveza Srbije), predstavnici lokalnih Sportskih školskih saveza i drugi.

– Sve čestitke za organizaciju Sportskih igara mladih. Ovo je jedna od najmasovnijih akcija koja se sprovodi na našim prostorima. A kada znate da je za decu učešće potpuno besplatno, onda je to zaista velika stvar. Olimpijski komitet Srbije gleda svoju veliku šansu u podršci ovakvim akcijama – istakao je čuveni teniski trener Bogdan Obradović, od nedavno potpredsednik Olimpijskog komiteta Srbije.

Sportski savez Srbije, takođe podržava ovakve akcije, koje služe da se deca druže, takmiče i uživaju.

– Sportski savez Srbije u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta i Vladom Republike Srbije, itekako podržava ovakve akcije. Ovo je jedinstven primer kako se mogu masovne manifestacije organizovati i spajati decu iz regiona – itakao je mr Nemanja Svjetličić, savetnik u Sportskom savezu Srbije.

Inale, državno finale ovih igara planirano je za kraj jula u Beogradu, kada će se pobednici iz 30 gradova Srbije boriti za plasman na međunarodno finale, koje je planirano za avgust u Splitu.Svecano otvaranje Sportskih igara mladih_Kikinda, 22. maj 2017 (3)