SONJA PETROVIĆ I BOGDAN BOGDANOVIĆ NAJBOLJI U 2019.

Last Updated: 24/12/2019AutorTags:

Košarkaški savez Srbije petu godinu zaredom zvanično proglašava najboljeg košarkaša i košarkašicu godine. U svečanoj atmosferi na tradicionalnom novogodišnjem koktelu KSS u hotelu „Kraun Plaza“, pred brojnim uglednim zvanicama iz sveta košarke i sporta, dodeljene su nagrade za najboljeg košarkaša i košarkašicu Srbije u 2019. Kao i prethodnih godina, kako bi izbor bio što objektivniji, KSS je proces glasanja poverio sportskim novinarima svih uglednih i tiražnih srpskih medija, koji prate košarku i aktivnosti KSS. Prema izboru žirija, koji su činile sportske redakcije svih dnevnih novina, televizija sa nacionalnom frekvencijom, radio stanica sa nacionalnom frekvencijom, informativnih agencija, kao i najuglednijih internet portala koji prate zbivanja pod obručima i specijalizovanih košarkaških emisija, najbolji u 2019. godini su Sonja Petrović i Bogdan Bogdanović!

Košarkašica španske Đirone, koja je letos vodila Srbiju da bronzane medalje na Evropskom prvenstvu, osvojila je 29 glasova, Jelena Bruks je imala četiri, Ana Dabović dva, a prošlogodišnja pobednica Aleksandra Crvendakić jedan glas. Košarkaš NBA ligaša Sakramenta i najbolji strelac Svetskog prvenstva u Kini trijumfovao je sa 22 glasa, prošlogodišnji osvajač ovog laskavog priznanja Nikola Jokić dobio je 11, Vasilije Micić dva, a Nikola Milutinov jedan glas. Brojne zvanice pozdravio je predsednik KSS Predrag Danilović, koji se osvrnuo na događaje u 2019. i očekivanja od 2020. godine.

– Drago mi je što ste došli u ovolikom broju, jer i to predstavlja priznanje da Savez radi dobro. Sledeće godine nas očekuju dva bitna turnira, kao i kvalifikacije za evropska prvenstva u vidu „prozora“. Ove godine smo bilo domaćini Evropskog prvenstva za žene u tri grada, što je posle EP za muškarce 2005. bio najsloženiji posao. Želeo bih da se zahvalim svim ljudima koji su učestovali u organizaciji i mojim saradnicima, bili smo dobri organizatori i domaćini.

Što se tiče poslovnih partnera, produžili smo višegodišnje ugovore i potpisali ugovore sa veoma bitnim kompanijama… KSS nikada do sada nije imao ovoliki broj eminentnih kompanija i na to sam veoma ponosan. Treba napomenuti da sam ponosan na to što su devojke osvojile medalju na EP, momci u basketu 3×3 osvojili EP i plasirali se na Olimpijske igre. Nadam se i da ćemo i sa ove dve košarkaške reprezentacije učestvovati na OI u Tokiju. Zahvalio bih se još jednom državi Srbiji, bez čije ogromne pomoći ne bismo bili u situaciji da se kandidujemo za dobijanje dva kvalifikaciona olimpijska turnira. Želim vam sreću Novu godinu, božićne praznike, puno zdravlja i sreće – poručio je Danilović.

Generalni sekretar KSS Zlatko Bolić govorio je o događajima u 2020.

– Sledeće godine imamo dosta aktivnosti, a tu je i ženski kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre od 6. do 9. februara u Beogradu. Molio bih vas da nam pomognete, da se svi potrudimo da muška i ženska selekcija odu na OI u Tokiju. Mislim da bi to bilo jako lepo da Srbija u košarci ima tri predstavnika.

Želeo bih i da iskoristim ovu priliku da se zahvalim predsedniku Daniloviću i Upravnom odboru na poverenju koje su mi ukazali, da  dobijem veliku čast da obavljam funkciju generalnog sekretara KSS. Čestitao bih nagrađenima na priznanjima, sve najbolje u 2020. i da sledeće godine u ovo doba slavimo neku osvojenu medalju na Olimpijskim igrama – rekao je Bolić.

Usledila je dodela priznanja, a prvi trofej je primila gospođa Nevenka Petrović, Sonjina majka, kojoj je nagradu uručio predsednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović.

Majka najbolje srpske košarkašice u 2019. zahvalila se prisutnima, dok se Sonja iz Španije prisutnima obratila putem video poruke.

– Najiskrenije hvala na izboru, za mene je ova godina bila veoma teška i činjenica da sam bila u konkurenicji mi veoma znaci. Hvala saigračicama, trenerima, kao i porodici što su pomogli da sve ove probleme lakše iznesem. Hvala Košarkaškom savezu Srbije koji mi je pomogao u opravku. Nadam se da će 2020. biti još bolja – rekla je Sonja Petrović.

Sledeća je na binu izašla majka najboljeg košarkaša Srbije u 2019. Koviljka Bogdanović, kojoj je Danilović uručio laskavo priznanje, a ona se zahvalila i poželela prisutnima mnogo sreće u Novoj godini.

Bogdan se iz dalekog Sakramenta takođe obratio zvanicama putem video poruke.

– Hteo bih svima da se zahvalim na izboru za najboljeg košarkaša Srbije. Hvala svim novinarima koji su glasali, kao i Košarkaškom savezu Srbije. Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam dobio ovo priznanje. Veliki pozdrav iz Amerike – zaključio je Bogdanović.

Za proteklu godinu, Košarkaški savez Srbije je odlučio da uruči i specijalno priznanje. Dobitnik specijalne nagrade Košarkaškog saveza Srbije je Dušan Domović Bulut, osvajač zlata u dresu Srbije na letošnjem Evropskom prvenstvu i najspektakularniji basketaš sveta u izboru koji je organizovala FIBA. Bulutu je plaketu KSS uručio predsednik Danilović.

– Zahvalio bih se na vrednom priznanju, ali moram da se zahvalim saigračima bez kojih ne bih bio ovde i mašineriji KSS bez čije pomoći ne bismo mogli da se kvalifikujemo na Olimpijske igre. Želim sreću muškoj i ženskoj selekciji na kvalifikacijama za OI – rekao je Dušan.

Izbor za najbolje, Košarkaški savez Srbije organizuje od 2015. godine, kada su laureati bili Ana Dabović i Nemanja Bjelica. Godinu kasnije najbolji su bili Sonja Petrović i Miloš Teodosić, 2017. Jelena Milovanović i Bogdan Bogdanović, a prošle godine Aleksandra Crvendakić i Nikola Jokić.

 

Početak prodaje ulaznica za kvalifikacioni turnir

Današnji skup imao je i dodatni značaj, jer je tema bio i ženski kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre, odnosno početak prodaje ulaznica za ženski olimpijski kvalifikacioni turnir koji se održava od 6. do 9. februara 2020. u beogradskoj dvorani „Aleksandar Nikolić“.

Ulaznice se prodaju od srede 25. decembra u 12.00 časova preko www.tiskets.rs i na njihovim prodajnim mestima. Prva tri ON-LINE kupca kompleta karata za ceo turnir dobiće na poklon dres reprezentacije Srbije!