SNEŽANI PAJKIĆ ZLATNA ZNAČKA EA

Last Updated: 15/10/2017Autor

ATLETIKA

Evropska prvakinja na 1500m i potpredsednica Atletskog saveza Srbije, Snežana Pajkić-Jolović, dobitnica je Zlatne značke Evropske Atletike. Na 26. EA Kongresu, delegaciju Atletskog saveza Srbije, predvodio je direktor Slobodan Branković, zajedno sa menadžerom Predragom Momirovićem i dobitnicom ove prestižne nagrade. Na predlog federacija članica; Savet EA  svake druge godine, prilikom održavanja EA Kongresa, dodeljuje ovo najviše priznanje, osobama koje su svojim radom i zalaganjem dale veliki doprinos razvoju atletike i realizaciji značajnih EA takmičenja i projekata.

Snežana je u atletici preko 30 godina. Nakon mnogobrojnih medalja koje je osvojila kao reprezentativka, kao atletski radnik i funkcioner, imala je značajnu ulogu u organizaciji najvećih atletskih događaja u našoj zemlji, među kojima je Evropsko prvenstvo u dvorani (2017), Prvenstvo Balkana u dvorani (2017), Evropsko prvenstvo u krosu (2013), Evropsko juniorsko prvenstvo (2009), kao i mnogo drugih. Osvajačica je juniorskog srebra i bronze na 1500m, a njeno najveće dostignuće je osvajanje titutle šampionke Evrope, 1990. godine u Splitu.

“Počastvovana sam priznanjem evropske atletike. Smatram da ovo nije samo moja nagrada, već je nagrada svima nama, a posebno srpskoj atletici za sav doprinos i razvoj tokom prethodnih godina”, rekla je Snežana.

 

Amela Terzić i Džo Maina Mbantu pobednici trke u Ćupriji

Srpska šampionka Amela Terzić iz Novog Pazara i Džo Maina Mvantu iz Kenije, pobednici su 72. ulične trke, najstarije u Evropi, održane u Ćupriji. Reč je o glavnoj trci, seniorki i seniora, na 3.000 metara, u kojoj je bilo 25 takmičara, 16 muških i devet žena a zajedno su trčali i žene i muškarci. Drugo mesto kod žena osvojila je Zita Kačar (Mađarska) a treće Valentina Kajarskaja (Ukrajina). Kod nuškaraca drugo mesto osvojio je Vajkmif Kilkorir Bivot (Kenija) a treće Laslo Gregor (Mađarska).

Bilo je 13 trka, a počelo je od predškolskog uzrasta, koji su trčali na 150 metara, a velika borba se vodila i među starijim juniorkama na 1.200 i starijim juniorima na 1.500 metara. Najviše medalja osvojili su atletičari Novog Pazara, ali je dosta medalja otišlo i u Niš, Beograd, Zaječar, Prilužje, Rašku, Kosovsku Mitrovicu, Požarevac, Ćupriju, Užice, Smederevo, Smederevsku Palanku, Gadžin Han…

Uz atletičare Srbije, u trkama su učestovali takmičari Slovenije, Makedonije, Mađarske, BiH, Kenije, Ukrajine, Hrvatske. Po proceni organizatora, večeras je u Ćupriji, u svim trkama trčalo, oko 450 takmičara. Vecerašanju trku je otvorio predsednik opštine Ćuprija Ninoslav Erić, koji je najavio uskoro početak izgradnje atletskog stadiona i dvorane, a prisustovali su joj brojni proslavljeni asovi jugoslovenske i srpske atletike i funkcioneri: Dane Korica, Vera Nikolić, Đani Kovač, Mirko Vujaklija, Dragan Zdravković, ali i proslavljeni as u stonom tenisu Dragutin Šurbek.