SLOVENIJA, BIH I SRBIJA U NIŠU

Last Updated: 08/06/2018Autor

VAZDUHOPLOVSTVO

Ujedinjene tri države – Slovenija, Bosna i Hercegovina i Srbija zajednički će birati nove državne prvake u paraglajdingu u disciplini prelet, na Državnom prvenstvu Slovenije, BiH i Srbije, koje će se održati u periodu od 10. do 16. juna na terenima kod Niške Banje. Takmičenje je ujedno otvorenog međunarodnog karaktera pa će učešće uzeti ukupno 110 pilota iz 15 država. Dakle, pored okupljanja pilota paraglajdera sa „domaćih“ prostora, organizatori Vazduhoplovni savez Srbije, Paraglajding klub „Grunf“ iz Niša i Klub slobodnog letenja „Ares“ iz Beograda, će ugostiti pilote i iz Amerike, Finske, Rusije, Kine, Japana i drugih zemalja.

Sa paraglajding poletišta Relej, Fakir i Niška Banja, piloti će startovati svakog dana od ponedeljka 11. juna do subote 16. juna u zavisnosti od vremenskih uslova. U realizaciji dnevnih zadataka – preleta, takmičari će imati priliku da dosegnu razdaljine i preko 100 kilometara na visinama preko 3000 metara, uz pomoć vazdušnih struja, sa bezmotornom opremom za letenje, na području iznad Niša i dela jugo-istočne Srbije. Sve vazdušne trke pilota će biti vidljive i publici koja ne bude na licu mesta, u štabu ili na sajtu takmičenja, kroz sistem praćenja uživo putem određenih uređaja za praćenje pilota.

Za novog državnog prvaka Srbije u paraglajdingu u disciplini prelet boriće se ukupno 44 pilota iz 15 klubova, a priliku da brani titulu imaće aktuelni državni prvak Vladimir Bačanin iz Paraglajding kluba „Air 037“ iz Kruševca.

„Uz sve institucije koje su nas podržale u realizaciji organizacionih aktivnosti ovog takmičenja, naročito uz ogromnu podršku gradske uprave Niša i Opštine Pantelej, veliko je zadovoljstvo biti deo ovakvog događaja, kako u ulozi organizatora, tako i u ulozi takmičara. Ujedno smo i u obavezi da, poverenje koje su nam pružili najbonji svetski piloti dolaskom u Nišku Banju, opravdamo i učinimo ovo područje Srbije nezaobilaznom paraglajding destinacijom,“ zaključuje Željko Ovuka, organizator i ujedno takmičar.

Podsetimo, prethodnu posetu ovom terenu svetski paraglajderisti su imali 2017. godine, kada je održano jedno od kola prestižnog takmičenja Svetskog kupa. Inače, Niš je poznat kao svetski paraglajding centar još od 2008. godine, kada je održano Evropsko prvenstvo u ovom sportu. Danas je gostoprimstvo velikom broju najboljih svetskih pilota omogućeno uz veliku podršku Ministarstva omladine i sporta, Sportskog saveza Srbije i na lokalnom nivou od strane Grada Niša i Opštine Pantelej.