SJAJNI UTISCI IZ JAGODINE

Last Updated: 18/10/2018Autor

SPORT I REKREACIJA OSOBA SA INVALIDITETOM

U sredu 17. 10. 2018. godine, delegacija od 14 predstavnika Sportskog saveza osoba sa invaliditetom Beograda ( u daljem tekstu – Savez ), koju su činili : 9 korisnika i 3 terapeuta iz Doma za odrasla invalidna lica u Zemunu, Tanja Kolarski ( ćerka Todora Kolarskog ) i generalni sekretar Saveza Aleksandar Vujčić, učestvovala je na Sportskim susretima osoba sa invaliditetom u Jagodini.Ovu tradicionalnu manifestaciju je organizovalo Društvo za sport i rekreaciju invalida Jagodine, pod pokroviteljstvom grada Jagodine.

Sastavni deo manifestacije bio je i, četvrti po redu, Memorijal „ Todor Kolarski „ koji se tradicionalno održava naizmenično u jednom od tri gradova bivše Jugoslavije ( Veles, Jagodina i Beograd ) uz prisustvo i sportista sa invaliditetom iz ovih gradova. Ove godine je, nažalost, Memorijal protekao bez sportista iz Makedonije koji nisu bili u mogućnosti da učestvuju. Ono što posebno ističe ovaj Memorijal i povezuje organizacije osoba sa invaliditetom iz gradova o kojima je reč ujedno, jeste činjenica da je kod svih blisko utkan život i delo jednog te istog čoveka – Todora Kolarskog, veliki pregoca i humanistu rođenog u Velesu a sticajem okolnosti osnivača brojnih organizacija za osobe sa invaliditetom u Jagodini i Beogradu. U znak sećanja na Todora Kolarskog organizacije osoba sa invaliditetom ova tri grada, Jagodine, Velesa i Beograda dogovorili su se da redovno svake godine organizuju druženja i sportske susrete svojih članova. Učešće osoba sa invaliditetom na Memorijalu je podržao grad Beograd preko Sekretarijata za sport i omladinu i Sekretarijata za socijalnu zaštitu.

Nakon srdačnog dočeka od strane domaćina, na čelu sa predsednikom Milovanom Vasićem, delegacija iz Beograda je prisustvovala polaganju venaca palim borcima herojske Crvene armije u oslobodilačkim borbama u Drugom svetskom ratu.

Sportska nadmetanja sportista sa invaliditetom iz nekoliko gradova širom Srbije ( Bor, Negotin, Zvornik, Požega,….) svečano je otvorio gospodin Bojan Veljković, istakniti sportski radnik i predstavnik Jagodinskog sportskog saveza. Predstavnik Sportskog saveza OSI Beograda, generalni sekretar Aleksandar Vujčić, se ovom prilikom zahvalio na dobrodošlici, ukratko podsetio na značaj Memorijala i poželeo svim učesnicima uspešan nastup i prijatno druženje. Tanja Kolarski je iskuristila ovu priliku i prigodnim govorom evocirala uspomene na deda Tošketa podsećajući sve prisutne na njegov izuzetan doprinos u afirmaciji osoba sa invaliditetom u Jagodini i šire.

Oko 60 takmičara iz pomenutih gradova, takmičilo se u 3 sportske discipline : viseća kugla, bacanje pločica i pikado. Najviše uspeha od svih takmičara iz Beograda imao je Dragan Stojanović, osvojivši treće mesto u pikadu. Nakon završetka sportskih nadmetanja, delegacija je imala priliku da besplatno upozna bogate  turističke sadržaje Jagodine ( muzej voštanih figura, Akvapark, Izletište „ Potok „ i Zoološki vrt ).  Svi članovi delegacije su bili impresionirani onim što su videli, kao i dobrodošlicom od strane lokalne samouprave.

Na završnoj delu svečanosti,  zajedničkom ručku, Savezu je dodeljena zahvalnica od strane Društva za sport i rekreaciju invalida Jagodine, za dugogodišnju uspešnu sportsku saradnju.