SJAJ SRPSKOG VESLANJA U ZAGREBU

Last Updated: 16/04/2018Autor

VESLANJE

Srpski seniori bili su izvanredni na Internacionalnoj regati „Croatia Open“, koja je 14. i 15. aprila 2018. održana 35. uzastopni put na Regatnoj stazi na Jarunu u Zagrebu. Prvog dana regate Marko Marjanović s rezultatom 6:48.80 trijumfovao je u skifu pobedivši u finalu domaćeg takmičara i olimpijskog vicešampiona iz Rio de Žaneira Martina Damira, kojem je s 6.50.53 pripalo drugo mesto. Bronzu je, s vremenom 6:56.23, osvojio Aleksandar Filipović koji je nastupio u dresu svog kluba, Smedereva. Marjanović je do finala stigao prvim mestom drugoj grupi kvalifikacija s vremenom 7:07.20. Poput Marjanović do zlatnog odličja u subotu glavnom gradu Hrvatske stigli su i Miloš Vasić i Nenad Beđik. Srpski dvojac je u finalu bio ubedljiv prošavši kroz cilj u vremenu 6:22.41 čime je za gotovo sedam sekundi bio brži od drugoplasiranih Turaka Besim Tolga Šahinoglua i Onat Kazaklija (6:29.38). Treće mesto osvojio je čamac Austrije Rudolf Kverfeld, Maksimiljan Kohlmair (6:30.02). Skifista Dušan Slavnić u subotu je u konkurenciji mlađih seniora i zauzeo je sedmo mesto u ukupnom plasmanu, pobedivši u B finalu s rezultatom 7:05.82. Prethodno, Slavnić je s vremenom 7:09.53 bio drugi u četvrtoj gripi kvalifikacija.

Vasić i Beđik su posle subotnjeg trijumfa u dvojcu osvojili u nedelju zlatnu medalju i u dubl skulu. Njih dvojica su zauzeli prvo mestu u finalu s vremenom 6:25.97, ispred Estonaca Kalu Kuslapa i Alara Raja (6:27.77) i Turaka Fuada Rafaila i Salaghatina Gursojia (6:28.03), koji su prigrabili srebro, odnosno bronzu. Prethodno naš čamac je osvojio prvo mesto u prvoj grupi kvalifikacija s 6:51.28. Marjanović, zbog stomačinih problema nije nastupio u nedelju. S druge strane mlađi senior Slavnić, koji je poput Vasića, Beđika i Marjanovića, na Jarunu nastupio pod zastavom Srbije drugog dana regate zauzeo je peto mesto u skifu za seniore A s rezultatom 7:11.51. Do finala je stigao pobedom u trećoj grupi kvalifikacija s vremenom 7:15.93. U okršaju za odličja u skifu za seniore najbolji je bio Filipović iz Smedereva (6:56.67), drugo mesto je pripalo Milošu Stanojeviću iz Tamiša (7:07.09), dok je bronzu osvojio Nemac Lukas Reim (7:07.54).

– Seniorski tim, koga čine dvojac Vasić, Beđik i skifista Marjanović stopostotno je ispunio plan u Zagrebu. Pored najvišeg plasman posebno bih istakao i odlična vremena, kako Marjanovića u finalu skifa – 6:48.80, tako i Vasića i Beđika u finalu dvojca – 6:22.41, što je najbolji rezultat u ovoj disciplini na Jarunu u ovom delu godine. Vasić i Beđik su trijumfovali i u dubl skulu iako to nije njihova disciplina, što je dokaz da poseduju izuzetan tehnički kvalitet. Sve u svemu zadovoljan iako je ovo samo početak sezone, a svakako da su rezultati u Hrvatskoj pokazatelj da postoji odlična osnova za sve što ih očekuje u nastavku godine – kazao je trener Vasića, Beđika i Marjanovića i koordinator seniora A Nebojša Ilić i dodao – Pohvalio bih i nastup Aleksandra Filipovića na Jarunu. Veslač Smedereva je napravio veliki pomak, postigao svoje najbolje rezultate u skifu i svojim nastupom oba dana u Zagrebu ponovo obezbedio status reprezentativca. Na visokom niovu bio je i Miloš Stanojević koji je u subotu osvojio zlato u skifu za lake veslače, a potom u nedelju i vicešampionsku titulu u skifu.

Pored odličja Filipovića i Stanojevića, u nedelju su do medalja, braneći boje svojih klubova, stigli i Marko Prodanović, Slavko Savić, Boris Dimitrijević i Todor Stanković (Crvena zvezda – Galeb) u četvercu za juniore (bronza – 6:30.82), Maša Bezbradica i Anđela Nišević (Crvena zvezda – Partizan) u dubl skulu za juniorke (bronza – 7:40.02), Milan Ibročić, Nikola Kolarević, Darko Mališić i Ognjen Srbinović (Grafičar – Crvena zvezda) u četvercu za kadete (srebro – 6:45.18), Jovan Ljuna, Nikola Stevanić, Aleksandar Grbić i Petar Šavrljuga (Crvena Zvezda) u četevrac skulu za kadete (zlato – 6:21.65), Miloš Pavlović, Ranko Samardžija, Tihomir Vlajić i Dušan Cvetković (Partizan) u četverac skulu za kadete (srebro – 6:26.54), Miroslav Jovanović (Smederevo) u skifu za kadete (bronza – 7:40.06) i Maša Bugarski (Partizan) u skifu za kadetkinje (bronza – 8:28.38).

Dan ranije Miloš Stanojević (Tamiš) osvojio je zlato u skifu za lake veslače za seniore (rezultat u finalu 7:01.00), Aleksandar Filipović (Smederevo) bronzu u skifu za seniore (6:56.23), Minja Vizi i Iva Lazić (Crvena zvezda) bronzu u dvojcu za seniorke (7:53.75), Vukašin Pivač (Grafičar) srebro u skifu za seniore do 23 godine (7:03.16), Pavle Lijeskić (Partizan) srebro u skifu za juniore (7:19.41), Marko Prodanović i Todor Stanković (Galeb) srebro u dvojcu za juniore (6:48.53), Slavko Savić i Boris Dimitrijević (Crvena zvezda) bronzu u dvojcu za juniore (6:49.04), Nikola Kolarević i Darko Mališić (Grafičar) zlato u dvojcu za kadete zlato (7:03.34), a Aleksandar Grbić i Petar Šavrljuga (Crvena zvezda) srebro u dubl skulu za kadete (7:04.19).

Inače, regata u Zagrebu bila je prva izborna regata za mlađe seniore za Svetsko prvenstvo u Plovdivu i prva kriterijumska za juniore i kadete.