ŠEST ODLIČJA ZA SRBIJU U HASKOVU

Last Updated: 28/01/2019Autor

BADMINTON

Srpski reprezentativci imali su sjajan nastup na tradicionalnom turniru Kassabian Brothers Badminton International Championship 2019 koji je uz učešće gotovo 200 takmičara i takmičarki održan u Haskovu od 25. do 27. januara 2019. Izliveno je ukupno šest odličja u kategoriji seniora i to po dva zlatna, srebrna i bronzana. Marija Sudimac je turnir u Haskovu završila sa maksimalnim učinkom. Naša reprezentativnka, inače juniorka, pobedom u finalu nad Makedonkom Inom Stefanovskom prvo je ubedljivo stigla do zlata u ženskom singlu, a potom, takođe na impresivan način, i do najsjajnijeg odličja u mešovitom dublu u tandemu sa Andrijom Doderom. U finalu srpski par je bio bolji od bugarskog para Martin Cvetkov, Dejana Petrova. Za izvanredno izdanje u Bugarskoj Sudimčeva je proglašena za najbolju igračicu.

Pored zlata u mešovitom dublu Doder je prigrabio i srebro u muškom singlu izgubivši u uzbudljivom finalu od najboljeg bugarskog takmičara Daniela Nikolova. Odlične partije u Haskovu Doder je začinio i vicešampionskom titulom u muškom dublu u paru sa našim juniorskim reprezentativcem Mihajlom Tomićem. Njih dvojica su u okršaju za zlato poraženi od domaćih takmičara Gergina Angelova i Danijela Nikolova. U muškom singlu junior Sergej Lukić se okitio bronzanom medaljom koju je osvojio i u muškom dublu u tandemu sa Borkom Petrovićem. Inače, i Tomić i Petrović su u muškom singlu zaustavljeni u četvrtfinalu. Bolji od Tomića bio je Lukić, dok je Petrović poklekao u duelu sa Bugarinom Gerginom Angelovim.

“U Haskovu smo stigli do finala u sve četiri konkurencije u kojima smo nastupili, na kraju osvojivši čak šest odličja. Sve u svemu naši reprezentativci za nastup zaslužuju jedan veliki aplauz. Posebno sam zadovoljan što su svi pokazali vidan pomak u igri, a to nas više raduje od samih odličja. Doder je odigrao na iznenađujuće visokom niovu u muškom singlu u kojem je, slobodno se može reći, propustio veliku šansu u finalu da pobedi najboljeg bugarskog takmičara Daniela Nikolova. Preslikana situacija je viđena i u borbi za trofej u muškom dublu. Tomić i Doder su samo zbog neiskustva dozvolili domaćem paru da se izvuče u finalu. Sudimčeva je dominantno stigla do titule u ženskom singlu pokazavši da je jednog dana očekuje lepa seniorska karijera. Lukić i Petrović su pružili sjajne partije u muškom dublu osvojivši bronzu, s kojom se Lukić okitio i u singlu. Mešoviti dubl je bio bez prave konkurencije u Haskovu tako da su Doder i Sudimčeva bez po muke stigli do zlata”, kazao je trener reprezentacije Nikola Mijačić.

Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri je doprinelo učešću našeg tima na turniru u Haskovu.