SERGEJU LUKIĆU MEDALJA SVETSKOG JUNIORSKOG KUPA U TRENČINU

Last Updated: 10/11/2019Autor

Srpski badminton podmladak nastavio je nisku uspeha na internacionalnoj sceni. Na turniru Svetskog juniorskog kupa, FZ Forza SLovak Junior 2019, koji je od 8. do 10. novembra 2019. održan u Trenčinu, uz učešće preko 200 takmičara sa više kontinenata, izliveno je jedno odličje i to bronzano. Do njega je stigao Sergej Lukić, ekipni vicešampion Evrope za igrače do 17 godina. Naš reprezentativac popeo se na postolje u muškom singlu, a uspeh posebno dobija na težini ako se zna da je od konkurencije mlađi i dve godine. Put ka medalji u Slovačkoj Lukić je počeo pobedom nad Ukrajincem Mikhailom Selivanovim (2:0). U drugom kolu uzeo je meru Poljaku Mikolaju Piorkovskom (2:1), a u trećem njegovom zemljaku Lukašu Cimošu (2:1). U meču vrednom odličja naš reprezentativac je bio bolji od daleko iskusnijeg Slovaka Andreja Antoške (2:0), koji je, inače, bio postavljen za četvrtog nosioca u Trenčinu. U borbi za finale Lukić je poražen od Španca Alvara Leala (2:0).

“Na ovom turniru sam stekao neka nova iskustva. Takođe, popravio sam mnogo elemenata u igri, istovremeno uveo neke novine, i na kraju stigao do dobrog rezultata. Polufinale nisam odigrao na maksimalnom nivou. Jednostavno, nedostajao mi je bolji fokus. Bez obzira na to veoma sam srećan što sam osvojio medalju. U muškom dublu Tomić i i ja smo imali izuzetno težak žreb. Uspeli smo da prebrodimo prvo kolo, ali u drugom, uprkos snažnom otporu nismo stigli do pobede protiv sjajnih Rusa”, istakao je Lukić.

Na korak od postolja u Slovačkoj stale su Marija Sudimac i i Sara Lončar i to u dve konkurencije. U četvrtfinalima ženskih singlova Sudimčeva, treći nosilac u ovoj konkurenciji, izgubila je od Ukrajinke Arine Marušcčak (2:1), dok je Lončareva poklekla u duelu sa drugim nosiocem, Nemicom Tuk Pong Ngijen (2:0), koja je na kraju stigla do zlata. Do okršaja za plasman u polufinale Sudimčeva je pobedila Slovakinju Viktoriju Zlakovu (2:0), Mađaricu Petru Mesaroš (2:0) i Ruskinju Anu Kodirevu (2:0), dok je Lončareva, koja se bez borbe domogla drugog kola, savladala Poljakinju Aleksandru Radzisevsku (2:0) i Hrvaticu Iru Mišir (2:0). Naše reprezentativke su u duelu za proboj među četiri najbolja ženska dubla, posle velike i ujednačene borbe u tri seta, izgubile od danske kombinacije Karina Hartvig, Nele Sverts Knudsen (2:1). Prethodno, bacile su na pleća Slovenke Spelu Alič i Marušu Vračar (2:0), dok su im u osmini finala meč predale Holanđanka Ami Tan i Kipranka Anastasia Zintsidou pri vođstvu našeg para u prvom setu od 11:5.

Lukić i Mihajlo Tomić su preskočili prvo kolo u muškom dublu, savladavši Ruse Vladislava Dobičkina i Artura Pečenkina (2:1). Potom su poraženi od, takođe ruskog para, inače prvih nosioca, Georgija Lebedeva i Egora Velpa (2:0). U mešovitom dublu Tomić i Lončareva su se ubedljivom pobedom nad češkim miksom, Jakub Matula, Marie Studena (2:0), plasirali u osminu finala, gde su poraženi od nemačkog para Malik Borakadi, Leona Mihalski (2:0), prvi nosioca i potonjih osvajača trofeja u ovoj konkurenciji.

“Veoma poučan turnir, s obzirom da je bilo dosta kvalitetnih igrača. Naši reprezentativci su odigrali veoma dobro sve svoje mečeve. Ubeđen sam da ce svaki sledeći turnir doneti novi kvalitet i još bolju igru”, kazao je pomoćni trener badminton reprezentacija Srbije, Dragan Antić.

Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri je doprinelo učešću našeg tima na turniru u Slovačkoj.