SENIORI B SPREMNI ZA EP

Last Updated: 31/08/2017Autor

VESLANJE

Trojica srpskih reprezentativaca poslednjeg dana avgusta 2017. putuju u poljske Krušvice gde će 2. i 3. septembra braniti boje Srbije na Evropskom prvenstvu za seniore do 23 godine. Članove dubl skula Igora Đerića i Aleksandra Beđika i skifistu Dušana Slavnića na poprištu prvog kontinentalnog šampionata za mlađe seniore dočekaće njihovi treneri Aleksandar Ivković i Dušan Kovačević koji su u Poljsku stigli dan ranije. Svi oni će imati još dva dana da skuju plan nastupa na takmičenju na kojem će se za odličja boriti veslači i veslačice iz 30 zemalja. Štroker dubl skula Aleksandar Beđik na šampionatu u Krušvicama staviće tačku na svoj staž u konkurenciji mlađih seniora. Pred odlazak u Poljsku Beđik je bio veliki optimista. Kako je istakao Đerić i on, koji iza sebe u ovoj sezoni imaju “upisane” nastupe u četvercu bez kormilara na tri velika svetska takmičenja (osmo mesto na Svetskom kupu u Beogradu, 10. mesto na Evropskom prvenstvu za seniore u Račicama i peto mesto na Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine u Plovdivu), maksimalno su spremni da u dva dana šampionata u Krušvicama izvuku ono najbolje iz sebe.

– Nadamo se do možemo i do medalje u Poljskoj, iako smo svesni da će put do postolja biti izuzetno težak. Odmah nakon Svetskog prvenstva za seniore do 23 godine u Plovdivu, gde smo u četvercu bez kormilara sa Lazićem i Obradovićem osvojili peto mesto, Đerić i ja smo seli u dubl skul. Od samog početka smo uhvatili dobre brzine, iz treninga u trening išli uzlaznom linijom i mislim da smo dosegli nivo koji je neophodan da bismo razmišljali o visokom plasmanu. U Krušvicama je prijavljeno devet dubl skulova, od kojih je samo Slovenija u istom sastavu nastupila na planetarnom šampionatu u Plovdivu, koji je završila na sedmom mesto. Međutim, mnoge ostale posade čine veslači koji su učestvovali na tom takmičenju, ali koji su veslali u nekim drugim čamcima. U svakom slučaju pored Slovenije i Grci, Nemci i Rumuni imaju sjajne posade i ove četiri reprezentacije će nam, sudeći po rezultatima, biti najveći konkurenti za postolje – istakao je Beđik i dodao – Meni je ovo poslednja godina u seniorima B i jarko želim da se medaljom oprostim od ove uzrasne konkurencije. To bi mi bio dodatni motiv da snažno krenem u susret narednoj sezoni i da već u prvoj godini staža u seniorima A izborim svoje mesto u reprezentaciji za velika takmičenja.

Skifisti Dušanu Slavniću će, za razliku od Đerića i Beđika, Evropsko prvenstvo za seniore do 23 godine biti prvo veliko međunarodno takmičenje u 2017.

– Veći deo sezone sam proveo u četvercu bez kormilara u kojem su pored mene veslali i Cvijetić, Ristić i Rajić. Međutim, ovaj čamac nije uspeo da se domogne Svetskog prvenstva za seniore do 23 godine, pa sam posle toga seo u skif, disciplinu koja me je oduvek mnogo privlačila, ali kojoj se nikada nisam ozbiljno posvetio. Uspeo sam da na Izbornoj regati ispunim normu za učešće u Krušvicama i presrećan sam zbog toga. Ipak, s obzirom da imam svega mesec dana treninga u skifu i samo dve trke u ovom čamcu, i to one na Izbornoj regati, na šampionat u Krušvice putujem pre svega sa željom da proverim sebe i da eventualno napravim dobar zamajac za narednu sezonu, u kojoj ću, takođe, moći da se takmičim u ovoj uzrasnoj konkurenciji. Voleo bih da svoju poslednju godinu staža u seniorima B od početka do kraja provedem u skifu i da ceo pripremni program prilagodim njoj. Na taj način bi video koliko zaista vredim u ovoj disciplini. Međutim, odluku o tome će doneti i moj trener – kazao je Slavnić – U Poljskoj me očekuje izuzetna konkurencija. Prijavljeno je 18 čamaca, a po svemu sudeći najozbiljniji favoriti za zlato biće Rumun Enače i Bugarin Jotov, finalisti planetarnog šampionata za mlađe seniore u Plovdivu. O svom konačnom plasmanu ne razmišljam. Cilj mi je da iz trke u trku, a imaću ih četiri u dva dana, pružam sve bolja izdanja, a na kraju ću videti za koje mesto će to biti dovoljno.

Žreb i svečano otvaranje šampionata biće održani u petak. Dan kasnije na programu su kvalifikacije i repesaži, dok je nedelja rezvervisana za polufinala i finala.