SEDMO MESTO NA KRITU

Last Updated: 07/07/2019Autor

Reprezentacija Srbije do 19 godina zauzela je sedmo mesto na Svetskom prvenstvu koje je danas završeno na Kritu. Izabranici selektora Aleksandra Bućana su u poslednjem meč na šampionatu savladali selekciju Kanade. Uspeo je naš mladi tim da se oporavi od prethodna dva bolna poraza u neizvesnim zavšnicama, odigra dobru utakmicu, naročitom u fazi napada i dođe do ubedljivog trijumfa: Srbija – Kanada 110:92 (28:20, 37:27, 26:20, 19.25).

Neizvesnost na ovoj utakmici vladala je samo do polovine prve četvrtine i rezultata 12:12. Od tog trenutka srpski reprezentativci su počeli da dominiraju terenom i konstantno uvećavaju prednost. Sjajno su izabranici selektora Bućana šutirali trojke u prvom poluvremenu (13-7) što im je pomoglo da dođu do ubedljivog vođstva posle prvog dela igre – 65:47.

Nastavili su srpski reprezentativci u istom ritmu i u nastavku utakmice, u dva navrata imali rekordnih 24 poena prednosti (91:67, 72:58). Tek u samom finišu došlo je do malog opuštanja, što su Kanađani iskoristili da neznatno smanje zaostatak i ublaže poraz – 110:92.

Selektor Aleksandar Bućan:

– Statistika i individualna priznanja ne pomažu dalji razvoj košarke i igrača. Postaje očigledno da postoji nedostatak motivacije za učešćem u onim delovima igre koji nisu “obuhvaćeni” statistikom, a bez kojih nema igranja košarke na pravi način i na visokom nivou. Drugim rečima, osnovni fokus igrača postaje tzv individualni učinak i to samo kroz parametre osnovne statistike, sve ostalo izgleda kao da je od perifernog značaja. Prvo lice množine se isuviše i neprihvatljivo nedovoljno iskreno koristi, ako ne zaboravimo da je ovo kolektivni sport. Osnovni zadatak rada u mlađim kategorijama jeste obuka i usavršavanje individualne tehnike i taktike igrača,u obe faze igre, jer to jeste priprema za seniorsku takmičarsku košarku.

SRBIJA U19: Petrušev 25 (9 sk, 4 as), Mićović 14 (4 sk, 8 as), Islamović 6, Paunović 6, Trifunović 18, Cerovina 8 (5 sk, 6 as), Vasiljević 2, Pecarski 20 (6 sk), Grbović, Ćubić, Ilić 11 (10 sk), Kuzmanović.