It seams that you haven't connected with your Twitter account
3 December, 2023
PočetnaKošarkaSEDMO MESTO NA KRITU

SEDMO MESTO NA KRITU

Reprezentacija Srbije do 19 godina zauzela je sedmo mesto na Svetskom prvenstvu koje je danas završeno na Kritu. Izabranici selektora Aleksandra Bućana su u poslednjem meč na šampionatu savladali selekciju Kanade. Uspeo je naš mladi tim da se oporavi od prethodna dva bolna poraza u neizvesnim zavšnicama, odigra dobru utakmicu, naročitom u fazi napada i dođe do ubedljivog trijumfa: Srbija – Kanada 110:92 (28:20, 37:27, 26:20, 19.25).

Neizvesnost na ovoj utakmici vladala je samo do polovine prve četvrtine i rezultata 12:12. Od tog trenutka srpski reprezentativci su počeli da dominiraju terenom i konstantno uvećavaju prednost. Sjajno su izabranici selektora Bućana šutirali trojke u prvom poluvremenu (13-7) što im je pomoglo da dođu do ubedljivog vođstva posle prvog dela igre – 65:47.

Nastavili su srpski reprezentativci u istom ritmu i u nastavku utakmice, u dva navrata imali rekordnih 24 poena prednosti (91:67, 72:58). Tek u samom finišu došlo je do malog opuštanja, što su Kanađani iskoristili da neznatno smanje zaostatak i ublaže poraz – 110:92.

Selektor Aleksandar Bućan:

– Statistika i individualna priznanja ne pomažu dalji razvoj košarke i igrača. Postaje očigledno da postoji nedostatak motivacije za učešćem u onim delovima igre koji nisu “obuhvaćeni” statistikom, a bez kojih nema igranja košarke na pravi način i na visokom nivou. Drugim rečima, osnovni fokus igrača postaje tzv individualni učinak i to samo kroz parametre osnovne statistike, sve ostalo izgleda kao da je od perifernog značaja. Prvo lice množine se isuviše i neprihvatljivo nedovoljno iskreno koristi, ako ne zaboravimo da je ovo kolektivni sport. Osnovni zadatak rada u mlađim kategorijama jeste obuka i usavršavanje individualne tehnike i taktike igrača,u obe faze igre, jer to jeste priprema za seniorsku takmičarsku košarku.

SRBIJA U19: Petrušev 25 (9 sk, 4 as), Mićović 14 (4 sk, 8 as), Islamović 6, Paunović 6, Trifunović 18, Cerovina 8 (5 sk, 6 as), Vasiljević 2, Pecarski 20 (6 sk), Grbović, Ćubić, Ilić 11 (10 sk), Kuzmanović.