„ŠAMPIONI ŽIVOTA – ISTORIJA BOKSERSKOG KLUBA RADNIČKI BEOGRAD 1920 – 2018“

Last Updated: 24/01/2018Autor

SPORTSKA PUBLICISTIKA

U prostorijama legendarne kafane „Stara Srbija“ ispod Kalenić pijace, održana je lepa svečanost i promocija knjige „Šampioni žovota – istorija Bokserskog kluba Radnički Beograd 1920 – 2018.“ autora bivšeg boksera – taškaša Radničkog i plodnog književnika Nikole Apostolovića.

Biljana Alavanja, nekadašnja rukometašica, sada potpredsednik Bokserskog kluba Radnički, koju je legenda srpskog boksa i Radničkog, generalni sekretar Miladin Vasojević predstavio „kao jedinu ženu – rukovodioca u srpskom boksu“ i čija je izdavačka kuća „Samo korak“ objavila ovu knjigu, u pozdravnoj reči je naglasila:

– Bokserski klub Radnički je u našem sportu ono što je Real u fudbalu ili Koko Šanel u visokoj modi i ova knjiga to na najlepši način oslikava. U klubu nisam jedina žena. Imamo dve izuzetne takmičarke Mariju Petković i Nikolinu Apostolović pred kojima je sjajna budućnost a ja se trudim da im pomognem, više na „modnom planu“ kakve dresove i trenerke da odaberu… Nije slučajno da smo ovu svečanost organizovali u kafani „Stara srbije“ porodica Alavanja, jer postoji na ovom istom mestu punih 90 godina, a napunilo se ove godine devet decenija od prvog meča Radničkog… Divim se i odajem priznanje autoru Nikoli Apostoloviću čija sama i dva romana štampala, na velikom trudu. Nije lako napisati knjigu o kolektivu koji traje blizu 100 godina.

Nikola Apostolović je govorio kako je nastala knjiga, o borbi da se pronađe materijal, da se prikupe podaci o svim šampionima Radničkog, ali i da ne budu zaboravljeni oni koji su, često rizikujući zdravlje i skidajući kilograme, bili „osmi u ekipi“.

-Cilj mi je bio da se ne oslanjam samo na priče i sećanja onih koji su pisali istoriju kluba, već da svaki podatak proverim. U tome mi je mnogo pomogao šef depoa Narodne biblioteke Srbije Ljuba Branković. U starim sportskim i dnevnim novinama pronalazio sam podatke, digitalizovao ih i koristio za knjigu. Uspeo sam da napravim i imenik boksera i trenera koji su makar jednom bili u ringu ili i uglu i smatram da je to biser ove monografije – objasnio je Apostolović.

Apostolović, koji u knjizi u kratkom prikazu sebe kao boksera, ističe „ da nikada nije imao nerešen meč, a da je gubio samo od boljih i od samog sebe“, posebno ukazuje na još jednu dragocenost monografije:

– Trudio sma se da za svaku sezonu napravim portrete državnih šampiona iz Radničkog. Nisam imao uzore, jer sličnih monografija nema, pa sam našao neki svoj recep kako da sistematizujem građu i zadovaljan sam, ispalo je veoma originalno. Siguran sam da ima nedostataka, ali lepo kaže ona narodna „svršenom poslu mane nema“…Posebnu zahvalnost dugujem Ivanu Soču, Mirku Bašiću, Muji Bajroviću, Ljubiši Veselinoviću, Joci Vukmiroviću, Biljani Alavanji, Petru Dendi i iznad svega Miladinu Vasojević za koga sam ja još uvek junior, koji su me bodili i podržavali da istrajem u ovom rudarskom poslu…

O Radničkom i knjizi govorio je i proslavljeni bokser Ivan Sočo koji je zbog sukoba intersa (direktor je JKP „Gradske pijace“) morao da podonese ostavku na mesto predsednika BK Radnički:

– Život piše romane, boksovao sam za Partizan i bio sam u suprotnom uglu od boksera Radnikog, borili smo se za bodove i pobede, ali sam na kraju postao predsednik „Krstaša“. Ova knjiga je dokaz da vrhunski klubovi sa dobrim ljudima i sportistima mogu dugo i uspešno da traju i nadam se da ćemo kroz dve godine zajedno proslaviti i vek postojanja SD Radnički i bokserskog kluba.

Miloš Ignjatović, predsednik Opštine Zvezdara, rekao je da je opština u granicama mogućnosti i u skladu sa propisima pomagala SD Radnički i da će pomoći i bokserskom klubu u ligaškim takmičenjima koje je najavio Miladin Vasojević. ali i u organizaciji proslave veka postojanja sportskog društva sa Crvenog krsta.

boks autor apostolovic– Ovo je jubilej za ponos ne samo boksa već i celog srpskog sporta – rekao je Bižidar Tadić, predsednik Bokserskog saveza Beograda. – Voleo bih da oživi naša liga, da na ring izađu bokseri Radničkog, Crvene zvezde, Partizana, Metalca iz Valjeva, Prokuplja, kragujevačkog Radničkog…

Sa mnogo emocija o svojim danima u Radničkom govorio je najstari živi bokser Đorđe Todorović, koji je od 1947. neprestano u klubu:

– Mnogih mojih drugova više nema među nama, ali ostali su da žive u ovoj knjizi i veoma sam srećan zbog toga…

Miladin Vasojević je najavio da će uskoro delegacija SD Radnički otići kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića i zamoliti ga da bude pokrovitelj proslave 100 godina postojanja i rada:

– Aleksandar Vučić je od 2009. do 2011. bio predsednik bokserskog kluba i pripremili smo mu i povelju jer je izabran za doživotnog počasnog predsednika. Imamo prvo da na temljeima ove tradicije sa optimizmom gledamo u budućnost. Na državnom šampionatu za seniore i mlade u Jagodini u februaru, biraćemo boksere za ekipu, imamo dosta prijatljljskih klubova sa kojima odlično sarađujemo. Tražićemo borce koji ne samo da mogu da odgovore ambicijama našeg kluba, već moraju da budu i za reprezentaciju Srbije – naglasio je Miladin Vasojević.

Prema statistici Nikole Apostolovića, BK Radnički je apsolutni šampion Jugoslavije u boksu. Od 32 ekipna šampionata, bokseri Radničkog su učestvovali na 29 i osvojili osam titula (1983, 1986-1987, 1988-1989, 1989-1990, 1992-1993, 1993-1994, 1998-1999. i 2000-2001). Budućnost ima 21 učešće a treći je kragujevački Radnički. Bokseri sa Crvenog krsta imaju i osam vicešampionskih titula. Rajko Milić, Vukašin Dobrašinović, Mujo Bajrović, Jovan Pajković, Ljubinko Veselinović, Zoran Jovanović, Dragomir Poleksić, Dževdet Peci, Smal Jakupi, Nedžim Ramadani, Milivoje Bašić, Saša Alić, Dejan Ribać… i mnogi drugi, donosili su Radničkom svetske, evropske i balkanske trofeje i trijumfe za „Zlatnu rukavicu“ i na „Beogradskom pobedniku“.

Miladin Vasojević je podsetio i da je se ove godine navršilo devet decenija od prvog ekipnog meča BK Radničkog održanog 26. januara 1928. protiv BK „Vožd Karađorđe“. Nije bilo rvačkih susreta, kao na nekim prethodnim mečevima, napravljeni su atraktivni parovi i na neki način nadmetali su se i treneri – Toma Stanisavljević –Prorok (sa mladim bokserima) u Radničkom i Milorad Gaković – Siki (sa iskusnim asovima) u „Voždu Karađorđu“. Meč je završen 7:7 uz ocenu da je Radnički oštećen u poslednjoj borbi. Za istoriju ostaje upisan sastav Radničkog – muva: Branko Petrović, pero: Vladimir Čobanović, laka: Stevan Kostić, velter: Lazar Radić, srednja: Ivan Rizman, poluteška: Jovan Besedić i teška: Vidmajer.

Konferenciji za medije prisustvovali su trener Radničkog, proslavljeni as Milivoje Bašić i sportski direktor Dragomir Poleksić, dragi gost iz zemunskog Omladinca Nedžad Nuredini i druge brojne ugledne zvanice…