ŠAMPIONI STIGLI U BEOGRAD

Last Updated: 29/07/2018Autor

VATERPOLO

Srpski vaterpolisti vratili su se u nedelju iz Barselone, gde su osvojili četvrtu uzastopnu titulu prvaka Evrope, a po sletanju na aerodrom „Nikola Tesla“ održali su konferenciju za novinare. Selektor srpskih vaterpolista, četvorostrukih uzastopnih šampiona Evrope, Dejan Savić ostao je u Barseloni dosledan svojim navikama i nije skakao u bazen, ni davao izjave novinarima posle finala.  Ipak, kada je sa ekipom sleteo u Beograd prema protokolu je bio u obavezi da izađe pred kamere, na zvaničnu konferenciju u društvu kapitena Filipa Filipovića, njegovih saigrača Andrije Prlainovića, Milana Aleksića i predsednika Vaterpolo saveza Srbije, Viktora Jelenića. Pre njega igračima i stručnom štabu još jednom je čestitao Viktor Jelenić:

– Prelep osećaj, ponovo šampioni. Pokazali su da još mogu uspešno da traju.

U obraćanju je Dejan Savić bio kratak i konkretan, kao i obično.

„Pre svega, upućujem sve čestitke igračima, stručnom štabu i organizaciji posle čitavog turnira koji se završio kako smo i zamislili“, počeo je selektor.

„Imali smo problema od početka. Rekli smo da imamo izuzetno umorne igrače sa napornim sezonama i sa svim što prati moderni vaterpolo danas. Izašli su iznad sebe i pokazali izuzetan karakter, motiv i najbitnije – jedinstvo u najtežim momentima“, istakao je Savić i naglasio sledeću rečenicu:

„U suštini, pokazali su sve ono što su pokazivali i u proteklih 10 godina, ako ne i više“.

Savić je rekao da uspeh „nije slučajan“, bez obzira na to kako će drugi reagovati na te njegove reči.

„Možda će nekima da izgleda prepotentno, ali ova ekipa zaslužuje svaku pobedu, svaku zlatnu medalju. Kao trener se pre svega ponosim, a sa druge strane shvatam da se ovi momci definitivno bore protiv logike“.

Novinari su pitali selektora i o borbi zlatnih „delfina“ protiv pritiska, u kojoj već po pravilu izlaze kao pobednici – kao i iz svih svojih bitaka.

„Šta reći? Presrećni smo, ispunjeni smo, ostvarili smo sportske ciljeve za ovu godinu. Ova ekipa ima prostora da još napreduje. Uz vrhunske uslove, koje sam siguran da ćemo imati, treba da ispišemo još koju stranicu srpskog i svetskog vaterpola“, rekao je Filip Filipović.

U tom trenutku se selektor Dejan Savić izvinio što upada u reč kapitenu „delfina“.

Uradio je to da bi saopštio javnosti ono što mnogi navijači sigurno nisu znali, ali prvenstveno da bi u bezbrižnom momentu „pecnuo“ neke od mlađih članova „A“ selekcije.

„Ti pričaš kao da je sezona završena, ali ima onih koji 13. avgusta nastavljaju da rade, jer od 11. do 16. septembra igramo FINA kup“.

Filipović je spremno prihvatio ovu primedbu i „prozvao“ Dušana Mandića i Savu Ranđelovića.

„Želim vam puno sreće u nastavku sezone. Mando, Savo, uz vas smo!“.

„I Jakša!“, kroz smeh je replicirao Savić, koji za takmičenje u Berlinu računa i na Nikolu Jakšića.

„Uz ovakve saigrače i ovako težak stručni štab, mislim da možemo još mnogo toga“, zaključio je Filipović.

Andrija Prlainović je dodao:

– Hvala Bogu da ova ekipa uvek ima motiva da dobro odigra, da ispuni cilj i obraduje narod.Ponosan sam što sam njen deo i uvek je lepo kada donesete medalju u Srbiju.

Milan Aleksić je poslednji govorio:

– Uradili smo ono što smo želeli. Nije bilo lako. Nadam se da će u budućnosti biti još povoda za ovakve skupove.

 

Čestitke predsednika Vučića i visokih zvaničnika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je vaterpolistima Srbije na osvojenoj evropskoj tituli, i najavio da će do kraja nedelje dobiti sve što su zaradili. Podsetimo, Delfini su u subotu veče savladali domaćina Španiju posle peteraca rezultatom 12:10 (7:7, 5:3).

– Oni se nisu borili za novac, već za svoju zemlju, junački, srčano i doneli su ogromnu radost našem narodu – rekao je Vučić u Nikincima, nakon pokazne vežbe gađanja iz streljačkog naoružanja.

Kazao je i da je doneta odluka da se pokrije bazen u Vrnjačkoj banji, poduhvat koji će koštati 1,5 miliona evra.

Takođe, je rekao da će vaterpolo savez dobiti više novca, kako bi mogao da vrati sve dugove koji su se nagomilali tokom ranijeg rukovodstva.

Neposredno posle utakmice sa Španijom predsednik Vučić je na tviteru napisao:

– Hvala za veliku radost koju ste doneli Srbiji i našem narodu! Želim vam da Evropom i svetom vladate i u godinama pred nama.

Premijerka Srbije Ana Brnabić čestitala je „delfinima“.

„Delfini bravo! Čestitam vam još jednu zlatnu medalju osvojenu na Evropskom prvenstvu u vaterpolu. Vaša istrajnost, snaga i timski duh su pravi primer kako se dolazi i ostaje na tronu“, poručila je premijerka na svom zvaničnom Tviter nalogu.

U zvaničnom saopštenju, premijerka je čestitala stručnom štabu i Vaterpolo savezu Srbije, poželevši im još mnogo uspeha u budućnosti.

„Čestitam srpskim vaterpolistima na još jednoj šampionskoj tituli! Nikada nije lako popeti se na tron a još teže je ostati na vrhu. Vi ste već četiri puta zaredom na evropskom tronu. Hvala vam što vašim uspesima predstavljate Srbiju u svetu u najboljem svetlu. Srbija se ponosi vama“, navodi se u saopštenju.

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković čestitala je vaterpolistima.

„U ime Narodne skupštine i svoje lično ime čestitam vam na osvajanju najsjajnijeg odličja. Sjajnom igrom, zalaganjem i predanim radom četvrti put uzastopno ste postali prvaci Evrope i tako ispisali nove stranice istorije našeg vaterpola. Srbija je ponosna na vas“! navela je Gojković u čestitci.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić čestitao je vaterpolo reprezentaciji Srbije.

„Ovo je aposolutna dominacija srpskog vaterpola u Evropi, jedinstvena i do sada neviđena u evropskom sportu! Biti četiri puta uzastopno šampion Evrope je uspeh koji ste samo vi uspeli da ostvarite, i ja vam šampioni od srca čestitam i ovu zlatnu medalju i ovaj ogroman rekord! Hvala vam legende, vi ste naš ponos i simbol uspeha za svako poštovanje! Čestitam vaterpolistima, stručnom timu i Vaterpolo savezu Srbije!“, navodi se u čestitki ministra Udovičića.