ŠAMPIONI SP U BOKSU – BEOGRAD 1978. PONOVO NA OKUPU

Last Updated: 19/05/2018Autor

BOKS

Četiri decenije proteklo je od Svetskog prvenstva u boksu koje je održano 1978. godine u hali „Pionir“ i na kome je ostvaren je najveći uspeh u istoriji našeg boksa. Pod svodovima beogradske sportske lepotice „Pionira“ za Jugoslaviju osvojeno je šest srebrnih i jedna bronzana medalja, čime je ispisana zlatna istorija plemenite veštine na našem podneblju. Pisci te istorije okupiće se nakon 40 godina na istom mestu, u hali koja sada nosi naziv „Aleksandar Nikolić“.

„Sedam veličanstvenih“ u nedelju 20. maja u 11 časova ispred ex hale „Pionir“ evociraće uspomene sa najveće boks smotre koja je održana na našim prostorima i podsetiće se trenutka u kome su ušli u večnost. Trener Šorgić izvršiće prozivku kao i 1978. nakon koje su u ringu ostavili srce na terenu i osvojili:

Fazlija Šaćirović (bantam kategorija) – srebrna medalja

Bratislav Ristić (perolaka) osvajač srebrne medalje. Na tom putu savladao je Šveđanina Radmana (5:0), Amerikanca Džumavana (5:0), boksera SSSR-a Ribakova (4:1) i Venecuelanca Esperagocu (5:0). U finalu poražen je od Kubanca Anžela Herere 1:4.

Memet Bogujevci (poluvelter) – srebrna medalja. Savladao Rumuna Kucova (4:1), Poljaka Gajdu (4:1) i Istočnog Nemca Krigera (3:2). U finalu poražen od  Valerija Lavova iz Sovetskog Saveza (0:5).

Miodrag Perunović (velter) – srebrna medalja.

Slobodan Kačar (srednja) – bronzana medalja. Savladao je tehničkim nokautom u prvoj rundi Izraelca Kaspija, zatim južnokorejskog boksera Čang Jung Kala (4:1) i sovetskog borca Šapošnjikova (3:2). U polufinalu je poražen od Kubanca Hoze Gomeza. Gomez je trijumfom u finalu postao šampion sveta.

Tadija Kačar (poluteška) – srebrna medalja. Pobedio je Bugarina Ljubenova (5:0) i Bauha (4:1) iz Istočne Nemačke. U finalu je poražen od Kubanca Siksto Sorije (1:4). Dragomir Vujković (teška) – srebrna medalja. U finalu je poražen od Kubanca Teofila Stivensona.

Pre četiri decenije boks je bio jedna od glavnih tema svih zaljubljenika u sport na prostorima Jugoslavije. Sa velikim nestrpljenjem se isčekivalo svako takmičenje, posebno  Svetsko prvenstvo koje je održano u Beogradu i koje se i danas prepreičava, svaki poen, svaki meč, svaka pobeda koju su naši zlatni bokseri izvojevali u ringu.

„Sedam veličanstevnih“ poslat će nam jedinstvenu sliku i poruku u nedelju, a to je da šampioni nikada ne blede, da je njihov sjaj večan, kao i njihova srca i ljubav prema sportu.