SABINA ŠOKAC SA ŠRECHAJMOM VICEŠAMPIONKA NEMAČKE

Last Updated: 28/03/2018Autor

KUGLANJE

Bračni par Sabina i Srđan Šokac otisnuli su se 2016. u Nemačku posle izuzetno uspešnih karijera u domaćim klubovima. Sabina je igrala i osvajila medalje u Svetskom kupu i Ligi šampiona kao i domaće šampionske titule i trofeje u Kupu Srbije sa subotičkim Pionirom koji se ugasio 2016, dok je Srđan Šokac bio prvotimac šampiona i pobednika Kupa Srbije Beograda i učestvovao je i u osvajanju trofeja u Svetskom kupu i Ligi šampiona sa najboljim srpskim muškim klubom svih vremena! Sabina i Srđan Šokac su osvojili i državnu šampionsku titulu u miksu u Staroj Moravici 2014. Sabina Šokac je 2013. bila i vicešampionka Srbije u sprintu.

Oboje su prešli u Šrechajm. Ženska ekipa ovog kluba takmiči se u Prvoj Bundes ligi Nemačke, dok je muški tim u Drugoj Bundes ligi (drugi stepen).

-Za nas je dolazak u nemačku ligu, koja je po broju klubova, organizaciji i kvalitetu takmičenja najjača u svetu, bio novi izazov. Oboje smo sa klubovima, koji su najuspešniji u istoriji srpskog kuglanja, Pionirom i Beogradom, igrali na najjačim međunarodnim takmičenjima, tako da, sa te strane, nismo osećali pritisak i dobro smo se uklopili – prenosi utiske Sabina Šokac. – Klub je sjajno organizovan, postoji od 1961. i vode ga izuzetni stručnjaci. Trener ekipe je selektor nemačke reprezentacije Fabijan Luc. U Šrechajmu su dve nemačke reprezentativke Saskija Bart i Simona Sisi Šnajder.

Sabina Šokac je 2017. pobedila na tirniru u Ulmu, a ove gdine je bila deseta. Dobra preporuka za prelazak bile su njene igre u Pioniru, kada se trofejni srpski klub 2015. sretao u Ligi šampiona sa Šrecjhamom (5:3 u Bačkoj Topoli, 2:6 u Nemačkoj). Sabina Šokac je izgubila oba meča protiv Saskije Bart, ali je ostavila dobar utisak! Kasnije je igrala u elitnom takmičenju za klubove i protiv zrenjaninskog Kristala koga je Šrechajm eliminisao. Ove godine je u 12. kolu Bundes lige sa 605 čunjeva na gostovanju Pirmasensu upisala i najbolji rezultat lige u toj rundi!

– Šrechajm je u poslednjem kolu Prve Bundes lige, odigrao nerešeno 4:4 sa, trenutno, najboljim ženskim klubom Nemačke Viktorijom iz Bamberga. Jedini smo klub koji im je uzeo bod! Svetskoj rekorderki i šampionki Hrvatici Ines Maričić uzela je poen Sisi Šnajder 616:604 (1:3). Time smo na lep način završili veoma uspešnu sezonu – dodala je Sabina Šokac.- Igraćemo u Evropskom kupu u oktobru u Sarajevu. Šrechajm je, upravo u međunarodnim kupovima, zabeležio 2016. jedan od najvećih uspeha u klupskoj istoriji kada je pobedio u Kupu NBC federacije i plasirao se u Ligu šampiona. Šampionsku titulu odbranila je Viktorija iz Bamberga bez poraza, drugi je Šrechajm, dok je treće mesto pripalo Lidolšajmu.

Sabina Šokac je na rang listi igračica Bundes lige zauzela 28. sa prosekom od 549 čunjeva (546 kod kuće u 552 u gostima) i odigrala je sedam mečeva. Lični rekord joj je 613 čunjeva. Igračica lige ove godine je Hrvatica Ines Maričić (Viktorija, Bamberg) sa prosekom od 605 čunjeva.

Srđan Šokac je u muškom timu Šrechajma pobedom završio nadmetanje u Drugoj Bundes ligi „Jug-Zapad“ protiv desetoplasiranog Niderstocingena. Doneo je poen na prvoj „tabli“ oborivši 601 čunj (drugi rezultat u ekipi, treći u meču). Dva puta je, do sada, obarao rekord kuglane na kojoj je domaćin Šrechajm, prvo 659 potom 660 čunjeva. Završio je sezonu kao 17. na rang listi Druge Bundes lige „Jug Zapad“ sa prosekom od 594 čunja (kod kuće 608, na gostovanju 580). Odigrao je svih 18 utakmica. Igrao je i u revijalnoj selekciji organizatora (popunjavala mesto u utakmicama u grupama u kojima nije bilo rivala zbog otkaza) na SP u Detenhajmu 2017. kada je Srbija osvojila svetsko zlato.

– Konkurencija u nemačkom kuglanju je veoma dobra i vrlo je teško izboriti se za plasman u Prvu Bundes ligu. Veliki uspeh je i naše drugo mesto Drugoj Bundes ligi. Pobednik ASV „1860 Nojmarkt“, na primer, ne ide direktno u elitni rang, samo se plasirao se na kvalifikacioni turnir za popunu Prve Bundes lige – kaže Srđan Šokac.- Počeo je da kugla i naš sin Jovan, lane je bio drugi na klupskom turniru za kuglaše do 14 godine. Ovde postoji i dečija liga za njegov uzrast.

Sabina Šokac se, tako priključila našim „kuglaškim gastarbajterima“ koji su, do sada, osvojili sa svojim ekipama, neko od tri prva mesta u najjačim nacionalnim ligama: Vilmošu Zavarku i Danielu Tepši (prvaci Inter lige klubova Slovačke i Češke), Robertu Ernješiju i Igoru Kovačiću (šampioni Italije sa Nojmarktom), Alenu Kujundžiću (vicešampion Hrvatske sa splitskim Mertojakom), Radovanu Vlajkovu i Milošu Simijonoviću (treći u Austrijskoj super lig sa Nojkirhenom)… Mađarski Segedin naših Jovana Ćalića i Norberta Ernješija će sigurno biti među prva tri u šampionatu… Berićetna međunarodna klupska sezona srpskih asova…