SA BLEDA PRAVAC RAČICE

Last Updated: 23/05/2017Autor

VESLANJE

Srpska veslačka reprezentacija Srbije u utorak, 23. maja 2017, na Bledu je završila jednonedeljne završne pripreme za Evropsko prvenstvo za seniore odakle se uputila ka Račicama, češkom gradiću koji će od 26. do 28. maja biti poprište najjačeg kontinetalnog takmičenja. Šampionat Starog kontinenta okupiće 532 posade iz 34 zemlje, a boje naše zemlje braniće tri čamca. U skifu će veslati Marko Marjanović, u dvojcu bez kormilara Miloš Vasić i Nenad Beđik, a u četvercu bez kormilara Aleksandar Beđik, Igor Lucić, Igor Đerić i Damjan Lazić. Nebojša Ilić, trener skifa i dvojca bez kormilara, koji su na Svetskom kupu u Beogradu pre tri nedelje osvojili bronzu, odnosno srebro, pred odlazak na Evropsko prvenstvo je istakao:

– Marjanović, Vasić i Beđik su posle Svetskog kupa nastavili da rade u istom ritmu. Očekujem da će u Račicama postići rezultate bliske onima koje su „upisali“ na Savskom jezeru početkom maja, a na licu mesta ćemo videti za koji plasman će oni biti dovoljni. U dobroj su fazi i formi i potpuno spremno dočekuju start šampionata. Konkurencija će biti jača nego na Svetskom kupu, pošto će na Evropskom prvenstvu učestvovati sve najbolje evropske posade u ovim disciplinama – kazao je Ilić.

Četverac bez kormilara Beđik, Lucić, Đerić, Lazić je upravo na Svetskom kupu (osmo mesto) “kupio” kartu za učešće na Evropskom prvenstvu, a trener ovog čamca Aleksandar Ivković je pred put za Račice kazao:

– Momci su nakon Svetskog kupa u potpunosti ispunili plan treninga i spremni su za sve izazove u Račicama. Ovo je mlada ekipa, koju, izuzev Lucića, čine seniori B i njima će predstojeći šampionat biti još jedan važan test pred Svetsko prvenstvo za seniore do 23 godine u Plovdivu od 19. do 23. jula. U Češkoj će nastupiti veći broj kvalitetnijih teških četveraca nego što je bio slučaj na Svetskom kupu. Neke ekipe dobro poznajemo, a s nekima ćemo se prvi put takmičiti. Sve u svemu posle kvalifikacija imaćemo jasniju sliku za koji plasman realno vredimo – istakao je Ivković.

Naši reprezentativci će imati dva dana da “osete” Regatnu stazu u Račicama koja je izgrađena 1986. na mestu bivšeg kamelonoma i na kojoj je iste godine održano Svetsko prvenstvo za junior. Od tada do danas je na njoj održano mnogo velikih međunarodnih takmičenja na vodi. Između ostalog, Račice su bile domaćin svetskih veslačkih prvenstva za seniore 1993. i za seniore do 23 godine 2009, kao i Evropskog prvenstva za juniore 2015, na kojem je u četverac skulu nastupio štroker današnjeg četverca Damjan Lazić. Žreb kvalifikacionih grupa na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu za seniore biće održan u četvertak od 15 časova. Dan kasnije, od 8,30 č, počinju kvalifikacije. Istog dana u popodnevnim časovima na programu će biti trke repesaža. U subotu, 27. maja, veslaju se polufinala, finala C i D, a u nedelju finala A i B.