RUKOMETAŠI ZAVRŠILI KVALIFIKACIJE BODOM U MINSKU

Last Updated: 18/06/2017Autor

RUKOMET

Muška reprezentacija Srbije remizirala je sa Belorusijom 27:27 (10:13) u Minsku u poslednjem meču šestog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2018 i tako bez poraza na gostovanjima završila takmičenje u grupi 2 na drugom mestu. Iako bez povređenih, Vujina, Šešuma i Markovića, oslabljen za izostanak Petra Nenadića i Stojkovića, uz rovitog Zelenovića, tim selektora Jovice Cvetkovića prikazao je partiju koja obećava sa nekim novim licima. U ulozi početne bekovske trojke snašli su se Obradović, Stevanović i Orbović, a epitet lidera tima dobio je Petar Đorđić, najbolji akter utakmice sa devet postignutih golova. Najbolji srpski rukometaši su pre meča već obezbedili plasman na EP 2018 u Hrvatsku. Žreb grupa biće održan 23. juna u Zagrebu.

Stameno u odbrani i rastrčano u napadu otvorili su „orlovi“ utakmicu u kojoj im je pobeda bila neophodna da osvoje prvo mesto u grupi. Nemanja Obradović, a zatim i serija golova raspucanog Petra Đorđića donela je Srbiji vođstvo 4:2 posle 10 minuta. Uspeo je Jurij Ševcov da zaustavi najopasnijeg šutera u srpskom timu u situaciji kada Jovica Cvetković nije imao puno kadrovskih rešenja. Probao je srpski selektor i sa Darkom Đukićem na poziciji desnog beka kao zamenom za Miloša Orbovića, zatim Draškom Nenadićem kao pivotmenom u situaciji kada je trebalo da se odmori jedini igrač na toj poziciji, Mijailo Marsenić, a Belorusi su svoj mrežu čak 10 minuta i sa 5:5 otišli na 11:6 u 25. minutu.

Kvalitetnija odbrana sa Nenadićem i Obradovićem, doprinela je kvalitetnijoj završnici poluvremena, u kojoj su krila Vanja Ilić i Bogdan Radivojević lakim golovima vratila srpski tim u život – 13:10. Darko Stevanović i Miloš Orbović otvorili su drugo poluvreme golovima i približili Srbiju na 13:12 u 35. minutu, ali se do egala čekalo do poslednjeg napada na meču. Ponovo su Belorusi sklopili odbranu, do 44. minuta, došavši do +5 – 20:15, golovima sjajnog levog krila Jurinoka, kada se činilo da igrači Jovice Cvetkovića neće moći da se vrate u borbu za trijumf.

Završnica je pripala Srbiji u čijim redovima su svi igrači dobili šansu uz očiglednu želju stručnog štaba da održi visok ritam do samog kraja. Ponovo se raspucao Petar Đorđić, uz vihornog Darka Đukića i golove Draška Nenadića koji je dao ogroman doprinos u osvajanju boda. Pomoglo je i par odbrana golmanskog dvojca Cupara – Ivanišević. Ušli su Belorusi u poslednji minut sa prednošću od jednog gola (27:26), imali i tajm-aut, ali su se spetljali što je kaznio Nemanja Obradović golom za remi. Poljska je savladala Rumuniju 32:31.

Konačna tabela: 1. Belorusija 8 bodova, 2. Srbija 8, 3. Rumunija 4, 4. Poljska 4.

BELORUSIJA: Bruka, Kuleš 2, Baičev 1, Puhovski 3, Matkevič, Rutenka, Saldatenka, Šumak, Jurinok 7, Baranju 4, Karvacki 6, Padšavalu 1, Citu, Kula 2, Galdučenko,, Alokin

SRBIJA: Milić, Ivanišević pet odbrana (dva sedmerca), Cupara sedam odbrana, Obradović 2, Šotić, Đukić 3, Radivojević 2, Đorđić 9, N. Ilić 3(1), V. Ilić 2, Rnić, Zelenović, D. Nenadić 2, Marsenić 1, Stevanović 1, Orbović 2