RUKOMETAŠI MEĐU 12 NAJBOLJIH U EVROPI

Last Updated: 16/01/2018Autor

RUKOMET

Reprezentacija Srbije savladala je Island 29:26 (12:12) u trećem kolu grupe A u Splitu i sa pobedom Švedske nad Hrvatskom 35.31 izborila plasman u drugu fazu takmičenja koja počinje 18. januara u Zagrebu. Dobro su otvorili „Orlovi“ poslednji meč u Spaladium Areni predvođeni debitantom Stefanom Vujićem u napadu, pa je već posle pet minuta na semaforu pisalo 4:2. Dobro je funkcionisala odbrana sa Cuparom na golu, dovoljno da srpski rukometaši još u dva navrata budu nadomak razlike koja im je bila potrebna (7:5 i 8:6).

Sjajna serija odbrana islandskog čuvara mreže Gustavsona pogurala je „Ribare“ koji su preokrenuli na 8:9 i do kraja poluvremena ostali u egalu. Drugi deo doneo je bolju igru Islanđana, koji su u jednom trenutku bili i na +4 (16:20). Ulazak mladog Milana Jovanovića doneo je boljitak srpskom timu, a Bogdan Radivojević je doneo izjednačenje u 50. minutu – 24:24 a najmlađi igrač na Prvenstvu prednost – 25:24 tri minuta kasnije. Došli su „Orlovi“ do šanse da dođu do željenih +4, ali je Gustavson zaustavio šut Nenadića posle poslednjeg tajm-auta sedam sekundi pre kraja.

– Nismo očekivali da Šveđani dobiju Hrvatsku jer je domaćin bio veliki favorit. Imali smo sreće. Šveđane je sve krenulo. Prošli smo u drugu fazu, to nam je bio cilj. Ostvarili smo ga. Francuzi i Norvežani su vrh svetskog rukometa. Belorusi su prošli bez bodova kao i mi. Dali smo sve od sebe u Splitu, daćemo i u Zagrebu – reči su kapitena Žarka Šešuma.

Selektor Jovica Cvetković ovako je video plasman u TOP 12:

– Prezadovoljan sam onim što smo uradili. Rasterećni odlazimo u drgi krug. Pobeda Švedske je pokazala da igra protiv Šveđana nije bila ni malo naivna. Imali smo šansu da ih pobedimo, a izuzetna su ekipa. Drago mi je zbog plasmana u drugi krug, zbog igrača, što smo premostili probleme. Nemojte da mislite da i tamo ne možemo da iznenadimo. Verujte u nas.

SRBIJA: Cupara, Ivanišević, Šešum, Vujić, Đukić, Beljanski, Nenadić, Radivojević, Marković, Đorđić, Ilić, Jovanović, Zelenović, Marsenić, Vujin, Obradović

ISLAND: Gustavson, Kritjanson, Palmarson, Karason, Halgrimson, Atlason, Elison, Sigurdson, Gislason, Gudmundson, Magnuson, Gunarson, Bjorgvinson, Arnarson, Gunarson, Smarason