RUKOMETAŠI NA EP

Last Updated: 16/06/2017Autor

RUKOMET

Seniorska muška reprezentacija nastavlja niz učestvovanja na Evropskim prvenstvima! Pobeda Belorusije na gostovanju Rumuniji 32:22 (19:11) rešila je sve dileme u grupi 2 kvalifikacija za EURO 2018 u Hrvatskoj, u kojoj će „orlovi“ u nedelju od 15 časova u Minsku voditi borbu za prvo mesto u grupi sa timom Jurija Ševcova. Srbija i Belorusija nalaze se na deobi prvog mesta sa po sedam bodova, nedostižne za selekcije Rumunije (4) i Poljske (2), koje će morati da sačekaju neku narednu priliku za plasman na veliko takmičenje.

Najboljim srpskim rukometašima ovo će biti peto učestvovanje na kontinentalnim takmičenjima u nizu, počevši od EP 2010 u Austriji. Najveći uspeh ostvaren je na EP 2012 u Beogradu, kada su „orlovi“ osvojili srebrnu medalju porazom od Danske pred 20.000 gledalaca u Kombank Areni.

Povratak na veliku scenu posle izostajanja sa Olimpijskih Igara u Riju i Svetskog prvenstva u Francuskoj, ima i simbolično značenje za selektora Jovicu Cvetkovića. Upravo jeu Hrvatskoj, nekada jedan od najboljih rukometaša planete, vodio „orlove“ na prvom velikom takmičenju pod imenom Srbija. Bilo je to Svetsko prvenstvo 2009. godine, na kome su naši rukometaši osvojili osmo mesto, što je i najveći uspeh srpskog rukometa u poslednjoj deceniji posle osvajanja srebra na EP 2012 u Beogradu. Plasman u Hrvatsku, kao i sada, došao je posle propuštanja niza takmičenja počevši od SP 2007 u Nemačkoj, EP 2008 u Norveškoj i Olimpijskih Igara u Pekingu.

„Orlovi“ se vraćaju na veliku scenu i to bi moglo da se desi na istom mestu kao pre devet godina – s obzirom da je Poreč jedan od četiri grada domaćina preliminarne faze takmičenja na turniru u Hrvatskoj koji je na programu od 12. do 28. januara naredne godine. Žreb za EP 2018 biće održan 23. juna u koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski“ u Zagrebu.