REPREZENTATIVNA ČETVORKA U PONEDELJAK PUTUJE U POZNANJ

Last Updated: 22/07/2018Autor

VESLANJE

Poznati veslački centar u Poljskoj od 25. do 29. jula 2018. biće poprište Svetskog prvenstva za seniore do 23 godina na kojem će se za odličja ogledati 888 takmičara i takmičarki iz 55 zemalja. Boje Srbije u Poznanju braniće četvoro reprezentativaca – Vukašin Pivač, Dušan Slavnić, Ljiljana Jošić i Milica Slijepčević koji će nastupiti u dva čamca i to u dubl skulovima u muškoj i ženskoj konkurenciji. Put Poznanja naša ekspedicija, u kojoj će biti i trener muškog dubl skula Lazo Pivač, kreće u ponedeljak ujutru. Na licu mesta pridružiće im se i trener naše ženske posade, Amerikanac Dejv O’Nil koji vodi veslački tim Univerziteta Ostin u Teksasu gde Jošićeva i Slijepčevićeva studiraju.

Pivač i Slavnić završne pripreme za šampionat u Poljskoj odradili su na Srebrnom jezeru. U Poznanju naš dubl skul, koga čine dvojica veslača različitih generacija budući da je Pivaču ovo prva godina staža u konkurenciji mlađih seniora u kojoj Slavnić 2018. poslednji put može da se takmiči, za rivale će imati još 17 čamaca. Po rečima trenera Pivača, inače Vukašinovog oca, naš čamac očekuje palkena konkurencija budući da nešto manje od polovine prijavljenih posada ima kvalitet za odličje.

– Momci su se odlično razumeli i našli od prvog sedanja u čamac. Napravili su dobru atmosferu i radili fanatično u želji da od ove kombinacije izvuku ono najbolje. U poslednjih par nedelja pokazali su zavidan nivo na treninzima i stigli do brzina i forme koje smo priželjkivali. Maksimalno su spremni da pruže svoj maksimum od samog starta šampionata, a na licu mesta ćemo videti za koji plasman će to biti dovoljno. Na ovakvim takmičenjima mnogo toga odlučuje, a ponekad i treptaj oka može da presudi boljeg. Iako sam umereni optimista, kao trener pred svoje veslače uvek postavljam najviše ciljeve i nadam se da ćemo u Poznanju “ispisati” lepe vesti – kazao je Lazo Pivač.

Njegov sin Vukašin Pivač bio je kratak pred odlazak za Poljsku:

– Odlično smo radili na Srebrnom jezeru gde nas je i vreme poslužilo budući da nas je i kiša na trenutke rashlaađivala i prekidala uobičajenu sparinu u ovom dobu godine. Slavnić i ja samo došli na ideju da veslamo u dubl skulu nakon nekih testova u skifu gde su nam razlike bile oko sekunde što nas je navelo na razmišljanje da bismo se odlično uklopili u istom čamcu. Od trenutka kada smo napravili prvi zajednički zaveslaj videli smo da bi sve moglo odlično da funkcioniše, slagali smo kockicu po kockicu u mozaik i stigli do učešća na Svetskom prvenstvu za mlađe seniore, mom prvom planetarnom šampionatu u ovoj uzrasnoj kategoriji. Konkurencija će biti izazovna, a iako sanjamo medalju smatram da bi i sam plasman u A finale bio ogroman uspeh – rekao je Vukašin Pivač.

Ljiljana Jošić i Milica Slipčević debitovale su na svetskim prvenstvima za mlađe seniore lane u Plovdivu gde su bile druge u B finalu dvojaca. U istom čamcu su potom osvojile i deveto mesto na Svetskom prvenstvu za seniore u Sarasoti. U odnosu na 2017. sada će veslati u dubl skulu i sa izmenjenim mestima u čamcu, budući da će ove godine, za razliku od prošle, štroker biti Slipčevićeva. Po mišljenju mlađe članice ove posade, Jošićeve, Slijepčevićeva i ona su spremne i zrele da ove godine naprave iskorak u odnosu na 2017.

– Mislim da je ulazak u A finale realan i dostižan cilj u Poznanju bez obzira što od 21 dubl skula sigurno desetak ima kvalitet da stigne do borbe za medalju. Iskusnije smo za godinu dana, dugo veslamo u ovom sastavu, a i napredovale smo na svim poljima, pre svega podigle smo fizičku spremu na još viši nivo. Sve u svemu sa optimizmom odlazimo u Poljsku i sa čvrstom verom u svoje mogućnosti – istakla je Jošićeva i dodala – Poznajemo mnoge veslačice koje mogu da nam budu potencijalni rivalke u Poznanju, pre svega one koje, poput nas, studiraju u Americi gde smo nas dve ove godine u osmercu Teksasa osvojile treće mesto na Univerzitetskom prvenstvu SAD što je najveći uspeh u istoriji našeg univerziteta.

Žreb kvalifikacionih grupa na Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine biće održan u utorak, 24. jula. Srpski čamci kvalifikacije će veslati dva dana kasnije, tj. u četvrtak, 26. jula. repesaži u dubl skulu na programu su u petak, polufinala, C i D finala u subotu, a A i B finala u nedelju.