REMI SA HOLANĐANKAMA

Last Updated: 06/12/2017Autor

RUKOMET

Ženska reprezentacija Srbije remizirala je sa svetskim i evropskim vicešampionom Holandijom 27:27 (15:15) u četvrtom kolu grupe D na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj. Tim selektora Ljubomira Obradovića bio je bliži pobedi, ali su Holanđanke golom Kornelije Grot uspele da se izvuku u poslednjem napadu, posle čega je poništen pogodak Dragane Cvijić sa centra.

Započeo je Obradović utakmicu sa bekovskom trojkom Stoiljković – Obradović – Dmitrović, i pogodio. Naročito raspoložena je bila Marina Dmitrović, koja je povela Srbiju do 3:1, postigavši četiri vezana gola na startu. Srpska odbrana dobro je zatvarala najopasnije bekove Holanđanki Grot i Abing, ali se zato otvarao prostor za pivotmena Broh, koja je držala svoj tim u meču. Projektili Marine Dmitrović parali su mrežu indisponirane Tes Vester, pa je tako Srbija u par navrata bila na +2 (7:5, 8:6 – 14.), dok je na drugoj strani terena briljirala Marija Čolić, branivši „zicere“ Holanđanki.

Prvi gol Jovane Stoiljković odveo je Srbiju na 10:8, kada je započeo period meča u kome je do izražaja došao trkački potencijal svetskih i evropskih vicešampionki. Uz par odbrana Jasmine Janković, preokrenule su Holanđanke na 12:11 u 22. minutu. Reagovala je holanska klupa tajm-autom pri rezultatu 12:12, što se isplatilo, pa je Ljubomir Obradović pozvao svoje devojke na minut dogovora pri rezultatu 12:14 u 25. minutu.

Bilo je potrebno Andrei Lekić par minuta da se privikne na dešavanja na terenu, a njenim, i golom Sanje Damnjanović, Srpkinje se do poluvremena vraćaju u egal – 15:15. Krenule su jako Holanđanke u nastavak meča u nameri da slome otpor Srbije (16:18), ali se brzo stabilizovale izabranice selektora Obradovića sa sjajnom Marijom Čolić među stativama. Za petnaest minuta, Srpkinje su napravile seriju 8:3, uz odličnu realizaciju Krpež Šlezak i Lekić, sve do 24:21 u 47. minutu, kada je Hele Tomsen pokušala da prekine loš period svoje selekcije.

Tri napada za +4 nisu iskoristile srpske rukometašice, da bi Estavana Palman tek na startu 51. minuta prekinula post obe ekipe – 24:22. Posle još jedne odbrane sjajne Marije Čolić, Sanja Damnjanović je sa igračem manje vratila  na + 3 – 25:22, a u 54. minutu postigla gol za 26:23..Golom Jelene Lavko slabijom, desnom rukom, Srbija je na startu 56. minuta ponovo bila na +3 – 27:24. U borbi sa stalnim manjem brojem igračica na terenu, Srpkinje su posustale u samoj završnici. Imala je Srbija napad dva minuta pre kraja za +3, ali su Holanđanke u samoj završnici došle do vrednog boda. Srbija igra protiv Južne Koreje u četvrtak u 20.30 časova utakmicu petog kola preliminarne faze.

SRBIJA: Tomašević, Čolić(19 odrbana), Radosavljević, Krpež-Šlezak 3, Lekić 3, Števin, Lavko 1, Damnjanović 3, Nikolić, T.Radojević, Pop-Lazić, D.Radojević 2, Obradović 3, Stoljiković 1, Cvijić 2, Dmitrović 9.

HOLANDIJA: Janković (5 odbrana), Vester, Stinbakers, Kramer, Hejden 2, Bont 1, Abing 7, Šnedler 2, Knipenborg, Broh 6, Grot 2, Dulfer, Smits 3, Rozemalen, Malestein 1, Polman 3.