RAPSODIJA SRPSKOG BADMINTONA U ZAGREBU

Last Updated: 10/09/2018Autor

BADMINTON

Rapsodija srpskog badmintona u Zagrebu. Naši reprezentativci su u glavnom gradu Hrvatske od 7. do 9. septembra 2018. priredili nešto što se retko kad viđa na turnirima visokog međunarodnog ranga. Na Evropskom kupu za igrače do 17 godina, Zagreb U17 Open 2018, srpski igrači i igračice su trijumfovali u četiri od pet konkurencija – muškim i ženskim singlovima i dublovima. Ovom impresivnom skoru trebalo bi dodati i bronzu u mešovitom dublu. Sergej Lukić je izdominirao u muškom singlu gde je bio peti nosilac. Nakon ubedljivih pobeda nad Austrijancem Arminom Sarosijem (2:0), Slovakom Patrikom Papanekom (2:0), Slovencem Mihom Mastenom (2:0), Poljakom Mikolajem Simanovskim (2:0) u finalu bacio na pleća Španca Gabrijela Fernandeza (2:1). Pored zlata u ovoj konkurenciji Lukić je prigrabio i najsjajnije odličje u muškom dublu, u paru sa svojim reprezentativnim kolegom Mihajlom Tomićem. Njih dvojica su u meču za trofej bili ubedljivi protiv španske kombinacije Alehandro de Pablo, Gabriel Fernandez (2:0). Prethodno su očitali lekciju Poljacima Karol Budnom i Mikolaju Simanovskom (2:0), Austrijancima Kaiu Niderhuberu i Mihaelu Tomiću, te poljsko-srpskoj kombinaciji Jakubu Melaniuku i Stefanu Mijatoviću.

“Presrećan sam što sam osvojio dva zlatna odličja u Zagrebu. Iako sam odigrao mnogo mečeva uspeo sam da zadržim fokus tokom celog turnira, posebno u finalnim duelima. Ovo mi je još jedno novo, ujedno i prelepo, iskustvo na međunarondoj sceni“, kazao je Sergej Lukić.

Poput Lukića par najjačih karti u glavnom gradu Hrvatske “izvukla“ je i Marija Sudimac. Naša reprezentativka je i u Zagrebu nastavila pobedničku seriju na međunarodnoj sceni u konkurenciji igrača do 17 godina koja traje dugo vremena. Do trofeja u ženskom singlu, u kojem je bila prvi nosilac, stigla je u velikom stilu, dozvolivši u finalu domaćoj takmičarki Barbari Janičić svega 13 poena (2:0). Na putu do okršaja za zlato Sudimčeva je bila neumoljiva u duelima sa našom reprezentativkom Jovanom Vučetić (2:0), Austrijankom Emili Vu (2:0), Čehinjom Mari Ružičkovom (2:0), te Mađaricom Petrom Mesaroš (2:0). Ubedljiv nastup u Zagrebu Sudimčeva je zaokružila trofejem u ženskom dublu u kojem je nastupila sa Sarom Lončar, koja je, inače, u ženskom singlu stala na korak od odličja izgubivši u četvrtfinalu od potonje finaliskinje, Hrvatice Barbare Janičić. Lončareva i Sudmičeva su u četvrtfinalu bile bolje od Slovakinja Julije Čmurovicove i Natalije Tomcove (2:0), u polufinalu su savladale Slovenke Nezu Frank i Zalu Žuran (2:0), a u velikom finalu Čehinje Mari Ružičkovu i Katerina Valentovu (2:0). U ženskom dublu nastupila je Vučetićeva koja je u paru sa Estonkom Artom Priednise zaustavljena u osmini finala.

“Iskrena da budem bez većih problema sam zabeležila sve pobede na ovom turniru. U svim mečevima sam bila konstantna i maksimalno koncentrisana, a posebno sam uživala u singlu. Sa lakoćom sam kontrolisala situaciju na terenu i bila u mogućnosti da se malo vise „igram sa udarcima“. I u ženskom dublu Lončareva i ja smo odigrale na visokom nivou i zasluženo smo stigle do trofeja. Atmosfera je bila na visokom nivou, a drago mi je da je učestvovao veliki broj naših igrača. Ovom prilikom čestitam svim igračima na osvojenim medaljama, a zahvaljujem se celom timu na velikoj podršci“, istakla je Marija Sudimac koja je proglašena za najboljeg igrača Evropskog kupa u Zagrebu.

Srpski reprezentativci nisu ostali bez medalje ni u mešovitom dublu na Evropskom kupu u Zagrebu. Doduše ona je bila bronzana, a delo je Tomića i Lončareve. U borbi za finale poraženi su od potonjih osvajača zlata, Španaca Jakoba Fernandeza i Lucije Rodriguez (2:0). Do tog duela naš miks je bio bolji od mađarsko-italijanske kombinacije Balint Papai, Rebeka Togneti (2:0) u osmini finala, te Slovenaca Gala Bizjaka i Taje Pipan (2:0) u četvrtfinalu. Mijatović i Vučetićeva su u mešovitom dublu izgubili na startu turnira, a istu sudbinu Mijatović je doživeo i u muškom singlu.

Uporedo sa turnirom Evropskog kupa u Zagrebu je održan i turnir za igrače uzrasta do 9, 11, 13 i 15 godina, Zagreb Youth Open 2018, na kojem je nastupilo devetoro igrača iz Srbije. Najveći uspeh “upisala“ je Čarna Mihajlović koja je osvojila najsjajnije odličje u ženskom dublu uzrasne kategorije do 11 godina u kojem joj je partnerka bila Kristina Sibru iz Rumunije. Vicešampionske titule pripale su Anđeli Vitman u ženskom singlu uzrasne kategorije do 15 godine i Uglješi Mihajloviću u muškom dublu uzrasne kategorije do 13 godina u kojem je nastupio u tandemu sa Rumunom Vladom Deheleanom. Miona Filipović je sa Kiprankom Antijom Athinodorou stigla do bronzane medalje u ženskom dublu uzrasne kategorije do 13 godina. Na korak od odličja stali su Ana Dimitrijević u ženskom singlu kategorije U11, Sanja Perić u ženskom singlu kategorije U15, Ana Dimitrijević i Mađarica Hedl Dorošmai u ženskom dublu kategorije U11, Vuk Dimitrijević i Mihajilo Vig u muškom dublu kategorije U13, te Uglješa Mihajlović i Čarna Mihajlović i Mihajilo Vig i Miona Filipović u mešovitom dublu kategorije U13. Čarna Mihajlović u ženskom singlu kategorije U11, Mihajilo Vig u muškom singlu kategorije U13 i Sanja Perić i Anđela Vitman u ženskom dublu kategorije U15 zaustavljeni su u osmini finala, dok je šesnaestina finala bila maksimalni domet Vuka Dimitrijevića i Ane Dimitrijević u međovitom dublu kategorije U13. Do eliminacionih borbi kroz takmičenja po grupama nisu stigli Andrej Stolić u muškom singlu kategorije U11, Vuk Dimitrijević i Uglješa Mihajlović u muškom singlu kategorije U15 i Miona Filipović u ženskom singlu kategorije U13.

“Izuzetno uspešan turnir za nas, a najbolja potvrda toga jeste broj zlatnih medalja. Srpski reprezentativci su na Evropskom kupu za igrače do 17 godina pokazali da su u ovom trenutku bili najkvalitetniji i najspremniji, postigavši najbolji rezultat na turnirima ovog ranga. Uspeh srpskog badmintona u Zagrebu “podebljan“ je na Zagreb Youth Open 2018. Na ovom turniru naši igrači su osvojili četiri medalje, prikazavši sjajne partije u veoma jakoj konkurenciji“, ocenio je učinak pomoćni trener badminton reprezentacija Srbije Dragan Antić koji je sa Miodragom Kaličaninom, Marijom Bulatović i Stanislavom Dimitrijevićem vodio srpske takmičarke sa trenerske klupe u Zagrebu.

Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri je doprinelo učešću našeg tima na turniru u Hrvatskoj.