PRVI TEST ZA SP SA RUMUNIMA U TRGU MUREŠU ZA VIKEND

Last Updated: 20/04/2018Autor

KUGLANJE

Kuglaške reprezentacije Srbije prvi test u seriji pripremnih utakmica za Šampionate sveta u maju u Klužu u Rumuniji, imaće ovog vikenda na kuglani u Trgu Murešu protiv najboljih selekcija Rumunije (kadeti, juniori i seniori).

Put Rumunije,  srpske selekcije krenule su iz Vrbasa. Selektor seniora i juniora Vojko Pavlović odlučio se za ove sastave – seniori: Uroš Jagličić (Beograd), Radovan Vlajkov i Miloš Simijonović (Nojkirhen, Austrija), Saša Juhas (Spartak 024, Subotica), Milan Jovetić (Partizan) i Aleksandar Milinković (Kragujevac), juniori: Norbert Ernješi (Segedin), Alen Kujundžić (Mertojak, Split), David Lainščak i Milorad Vojnović (Radnički, Novi Sad), Adrian Lončarević i Čaba Zavarko (Jedinstvo, Novi Bečej), Bojan Kličarić i Želislav Jakab (Crvena zvezda). Kao kadet putovaće Vuk Boškov (Banat, Zrenjanin).

U seniorskoj selekciji nema prvotimaca prvaka Inter lige klubova Slovačke i Češke Železarne (Podnbrezova, Slovačka) najboljeg kuglaša sveta Vilmoša Zavarka i Daniela Tepše, kao i dvojice članova italijanskog šampiona Nojmarkta Roberta Ernješija i Igora Kovačića zbog obaveza u klubovima. Zavarko ima i povredu desne šake. Inače, nije bilo planirano da učestvuju i seniorske selekcije, ali su Rumuni zamolili da i one igraju jer su domaćini Šampionata sveta i želeli su jaku proveru.

Selektor seniorki Dragan Fatović odredio je ovu šestorku za megdan sa Rumunkama: Zorica Barać (Fojt Sent Pelten, Austrija), Jasmina Anđelković (Alimenta, Novi Sad), Marija Kresović (Kristal), Marijana Oros i Dijana Kormanjoš (Radnički, Novi Sad) i Nataša Lemić (Apatin). Julijana Vukadinović, selektor juniorki odlučila se za ovih osam igračica: Hermina Lukač i Milena Jurišić  (Kristal, Zrenjanin), Olivera Čikoš, Vesna Boškov  (Banat, Zrenjanin), Sara Žurovski i Angela Zolnai (Vojvodina, Novi Sad), Taodora Relota (Bačka, Novi Sad) i Gordana Rogić (Singidunum, Beograd). Selektor kadetkinja  Ljubomir Štetin odredio je  Vladanu Obrenić (Kristal, Zrenjanin).

U seniorskoj reprezentacije nema Maje Đukić (Kristal) šampionke Srbije u kombinaciji ove godine, koja igra i trenira smanjenim intenzitetom zbog još nesanirane povrede leđa. Iz juniorskog tima izostala je Kristina Ljubenković  (Alimenta) zbog bolesti. Očekuje se da obe budu spremne za Šampionate sveta u maju.

Prvog dana, u subotu, juniorske selekcije igraće sa osam kuglašica i kuglaša, a na staze će i kadet i kadetkinja, kao i po šest seniora i seniorki. U nedelju će se igrati sa po šest juniora, juniorki, seniora i seniorki.

Seniorske selekcije Srbije poslednji put su gostovale u Trgu Murešu 2015. Kuglaši su prvog dana pobedili sa maksimalnih 8:0, kuglašice  sa 5:3. Uz to, oborili su i tri seniorska rekorda kuglane: muška reprezentacija, Vilmoš Zavarko i Jasmina Anđelković! Zavarko je sa 658 čunjeva oborio rekord kuglane (stari 632), muška reprezentacija Srbije oborila je  ekipni rekord kuglane sa 3.793 čunja (stari 3.544) dok je  Jasmina Anđelković je  blistala sa 621 čunjem oborila rekord kuglane (stari 616). Drugog dana, seniori su odigrali nerešeno (4:4) a seniorke su poražene 7:1.

U Klužu u Rumuniji će se od 9. do 13. maja 2018. odigrati pojedinačni kadetski Svetski kup, od 14. do 19. maja ekipno i pojedinačno juniorsko Prvenstvo sveta i od 20. do 26. maja  seniorski pojedinačni Šampionat sveta.  Do polaska u Kluž odgraće se još dve prijateljske utakmice, obe u Banji Junaković sa Slovenijom (27-29. april) i Mađarskom (4-6. maj).