PROTIV PARAGVAJA I LITVANIJE ZA UTISAK I REZULTAT

Last Updated: 08/10/2019Autor

Najbolja reprezentacija Srbije okupila se u Sportskom centru FSS pred oktobarske duele, prijateljski meč sa Paragvajem u Kruševcu i kvalifikacioni susret protiv Litvanije u Viljnusu. Pred novinarima su bili selektor Ljubiša Tumbaković i kapiten Aleksandar Kolarov… Selektor o kvalifikacijama…

-Matematički još postojimo. Realno, imamo minimalne šanse. Trudićemo se da postignemo što bolji rezultat, a u isto vreme ostavimo što bolji utisak. Do baraža želimo da napravimo dodatnu selekciju igrača, ali i rezultat. Kada igram, hoću da pobedim, napravim dobar rezultat- rekao je Ljubiša Tumbaković na konferenciji za novinare u Staroj Pazovi.

Sledi prijateljska utakmica sa Paragvajem, a potom i kvalifikaciona protiv Litvanije.

-Pravimo atmosferu koja treba da bude deo krajnjeg uspeha, odnosno ostvarivanja cilja. Trudićemo se da unapredimo neke stvari, podignemo na viši nivo i približemo se igračima i oni nama. Sedam dana je bilo veoma malo da bismo se bolje upoznali. Sada ulazimo u drugi projekat.

Baraž za odlazak na Evropsko prvenstvo kroz plej-of Lige nacija je krajem marta…

-Imamo prostor da u oktobarskom i novembarskom okupljanju probamo neke igrače, vidimo koliko mogu da nam pomognu. Sticaj okolnosti iz utakmica koje smo igrali u septembru, pomogao nam je da dođemo u ovakvu situaciju, da se ovako ponašamo. Kada kažeš pola godine, pomisliš da je sasvim dovoljno vremena, a kada uđeš u realnost kažeš da je malo. Ima vremena i prostora rekao je Ljubiša Tumbaković.

Kapiten Aleksandar Kolarov vidi Srbiju na Prvenstvu Evrope…

-Nismo još matematički mrtvi u kvalifikacijama, ali će biti jako teško. Tu je i baraž, na papiru smo bolji od Norveške, ali nezahvalno je govoriti jer je daleko, ima još dosta vremena do tada. Mislim da zaslužujemo i nadam se da ćemo otići na Evropsko prvenstvo – rekao je Aleksandar Kolarov.

Srbija ima skromne šanse da kroz kvalifikacije prođe na Evropsko prvenstvo, ali u martu sledi plej-of Lige nacija, gde trijumf donosi plasman.

-Ko se razume u materiju može da vidi da smo imali grešaka protiv Portugala, ali i da smo, po mom mišljenju, dosta zadataka izvršili i moglo je da ide drugim tokom da nismo primili gol u poslednjih par minuta prvog poluvremena. Osetili smo da imamo kvalitet i da možemo da pružimo ono što se od nas očekuje.

On je dodao da ne zna prave razloge za neuspehe nacionalnog tima u prehodnih nekoliko kvalifikacija za kontinentalne šampionate.

-Naročito u evropskim kvalifikacijama smo posle dve-tri utakmice ispadali iz realnih šansi za plasman. Da znam prave razloge, ne znam, to je za dublju analizu. Godinama sam tu i garantujem da htenje i zalaganje nisu falili. Fudbalski su razlozi, nismo bili na potrebnom nivou u nekim utakmicama, na terenu nismo bili na nivou, to je jedino merilo – rekao je Aleksandar Kolarov.

 

Promocija Ilije Stolice i spisak od 24 igrača za duele protiv Bugarske i Poljske

Ilija Stolica je novi selektor mlade reprezentacije, a pred brojnim novinarima predstavio ga je Vladimir Matijašević, sportski direktor FSS. Selektor mlade reprezentacije odabrao je 24 igrača za dva predstojeća kvalifikaciona meča protiv Bugarske i Poljske. Posle poraza u Rusiji i nerešenog ishoda sa Letonijom, ovo će za Srbiju biti važni dueli na putu do Slovenije i Mađarske, domaćina Prvenstva Evrope 2021. godine. Novi selektor mlade reprezentacije imao je veoma zanimljivu prezentaciju, a već na prvom okupljanju tima potrudio se da i javnosti predstavi način, modele i principe igre koje će forsirati sa ovom generacijom Orlića…

-Želimo da javnosti približimo način funkcionisanja i rada jedne selekcije, barem selekcije kakve je mi vidimo – rekao je Stolica u prisustvu sportskog direktora FSS Vladimira Matijaševića i koordinatora za mlađe selekcija Gorana Grkinića sa kojim je sarađivao i u Voždovcu.

-Namera je da po dubini povežemo sve selekcije, jer rad u selekcijama je speficična stvar. Nemate dovoljno vremena i prostora da sprovodite trenažne procese u klubovima. Ovde to moramo da zamenimo istim radom u svim selekcijama. Da se jednog dana prenese na A tim. Potencijal naših igrača nije dovoljno iskorišćen. Usmeravani su pogrešno. Da li su to menadžeri, prijatelji, pa čak i porodica iz najboljih razloga nije ni bitno, ali sve to uvodi u egoizam, a to se ne završava dobro. Ne koristimo taj potencijal i zato što igrači nisu dovoljno upoznati sa sistemom zato što se on često menja, pa nam se to sve kasnije obije o glavu u A timu.

Dakle, prvi zadatak je sve reprezentativce uvesti u sistem…

ILIJA STOLICA, promocija
Beograd, 07.10.2019.
foto: Nebojsa Parausic
Fudbal, Srbija xyz

-Da A tim bude prvak sveta! Nisam nesvestan situacije u kojoj smo, ali ako ne razmišljamo tako nećemo nikad doći u situaciju da se borimo za takve stvari. Cilj nije obaveza, već pravac. Španci su prvo poosvajali trofeje u mlađim generacijama, pa su inficirani tim šampionskim genom posle zavladali na seniorskoj sceni. To je posledica minimum desetogodišnjeg rada. Kasnije su to uradili i Nemci. Sad mislim da sleduje Engleska. I mi moramo da se ponašamo tako, kao da ćemo biti ovde 10 godina.

Mnogi Iliju Stolicu porede sa Veljkom Paunovićem, trenerom koji je sa U20 bio prvak sveta…

-To poređenje za mene je ogroman kompliment, čak i neprijatnost ako se ima u vidu šta je Veljko uradio sa svojom generacijom.

Malo o spisku…

-Aleksa Terzić danas ima operaciju nosa. Filip Stevanović bi bio ovde, ali izašli smo u susret kolegi iz U19 selekcije, mada taj iskorak… Ubuduće ćemo napraviti princip po kome jedan igrač koji izađe iz svoje generacije, da se ne vraća više nazad. Ako se svi usaglasimo da je prerastao selekciju, povratak onda nije potreban, bez obzira na to što znači slabljenje mlađe selekcije. Nama je svima cilj A tim.

Još o igračima kojih nema…

-Nismo obuhvatili veliki broj igrača od Đerleka, Kokira, Jovanovića… Na sve njih računamo, ali u odnosu na trenutnu formu.. Dovoljan je ovo broj imena. Pred takmičarske utakmice ne volim više od 20 igrača, plus golmani.

O pojedincima odvojeno, neko od novinara je spomenuo Uroša Račića…

-Nije samo on. Zlatanović, Račić, Dinga. Oni jesu članovi ove grupe, ali ustupili smo mesto igračima koji su po našem mišljenju trenutno bliži prvom timu. I oni koji znaju naš sistem će imati prednost, jer nemamo vremena previše, moramo da se oslonimo na nešto provereno.

Optimista je Ilija Stolica da će sa svojim stručnim štabom uspeti da se domogne Evropskog prvenstva 2021. A u tom stručnom štabu i neka nova imena. Nenad Milijaš je tu, kao i Saša Ilić, koji vodi selekciju 2004. Tu je i analitičar Luka Jevtović, zatim Goran Sretenović, Miljan Vesić zadužen za golmane, Vlada Vuković za defanzivu…

Milijaš i Ilić?

-Kako zvuči to kad kažete legende. Teška reč. Ali zaslužena. To što oni žele da se uopšte bave ovim posle, verujte ja sam oduševljen – rekao je Ilija je Stolica.