PROMOCIJA LJUBIŠE TUMBAKOVIĆA

Last Updated: 03/07/2019AutorTags:

Ljubiša Tumbaković je novi selektor najbolje reprezentacije Srbije, a danas je u hotelu „Hilton“ u Beogradu, održana promocija pred velikim brojem pisanih i elektronskih medija. U društvu predsednika Slaviše Kokeze i potpredsednika Nenada Bjekovića, Ljubiša Tumbaković je odgovarao na brojna pitanja…

-Godinama se pripremam za ovakvu konferenciju, iako sam morao dugo da čekam srećan sam i zadovoljan. Privilegija je i čast biti selektor svoje zemlje. Znam da ulazim u profesionalni izazov, imao sam ih mnogo i rešavao sam ih na najbolji mogući način. Ovaj je sigurno najveći i tu ću potrošiti i uložiti najviše želje, truda i znanja da bismo ostvarili dobar rezultat, a to je pre svega plasman na Evropsko prvenstvo- rekao je novi selektor Srbije.

O kandidatima za tim, Luki Milivojeviću i Matiji Nastasiću…

-Imam svoje principe u radu i nikad se nisam odrekao igrača koji su najbolji. Uvek sam se trudio da svojim znanjem, iskustvom i harizmom dovedem do toga da iskoristimo sve igrače koje imamo, tako da nikome vrata nisu zatvorena. Pokušaćemo da nađemo za svakoga prostor i mesto da njihov kvalitet dođe do maksimalnog izražaja, a da mi opet napravimo rezultat. Imam plan za narednih nekoliko meseci, nisu samo njih dvojica u toj priči. Više je pojedinaca sa kojima ću razgovarati, a koji nisu imali minutažu ili su imali manju. Niko neće biti zakinut, trudiću se maksimalno da budem objektivan. Njih vidim kao naše bogatstvo, sve ovo radimo zbog njih.

Kako do plasmanana EURO 2020…Kroz kvalifikacije ili baraž Lige nacija?

-Ono što možeš da uradiš danas, ne ostavljaj za sutra. Pred nama je pet utakmica u kvalifikacijama i želimo uspeh u svakom meču. Videćemo kako će sve to izgledati, ali želimo da ostvarimo zacrtani cilj, a to je plasman na EURO.

Sa Ljubišom Tumbakovićem je potpisan ugovor do 31. decembra 2021. godine…

-Ugovor do 31. decembra 2021. ide u prilog tome kakva je strategija saveza, da pokuša u dužem periodu da se dođe do rezultata, što je profesionalno i sportski. U malom periodu može malo toga da se ostvari. Ipak, svaki cilj koji je zacrtan, a ne ostvari se, jeste neuspeh. Probaćemo da zajednemo ostvarimo plan već u ovim kvalifikacijama, da se izborimo za mesto na Evropskom prvenstvu.

Da li će reprezentacija Srbije igrati kao nekad Partizan, kratkim pasovima kroz sredinu i za koji će se sistem igre opredeliti…

-Partizan je igrao prepoznatljiv fudbal, koji zavisi od ubeđenja trenera koji ga vodi. Generalno, ne priznajem te brojke kada se pominju formacije, za mene je to samo raspored igrača na terenu. A,  igraćemo u sistemu koji najbolje odgovara fudbalerima prema zahtevima koji se pred njih postavljaju. Cilj je da budemo prepoznatljivi, da igramo lepo, borbeno, a da istovremeno ostvarimo rezultat.

Na kraju nezaobilazna tema za medije, odlazak sa klupe Crne Gore…

-Još nisam siguran da je odluka koju sam doneo ispravna, ali je u tom momentu bila jedina logična. Teško sam sve to prihvatio, jer sam proveo prelepe tri i po godine u Crnoj Gori i imao maksimalno korektan odnos sa svima. Taj poslednji sastanak sam ja tražio, bio je mučan, izgovorile su se neke teže reči. I tako sam otišao iz crnogorskog fudbala. Žao mi je zbog toga. Uticali su na sve to neki spoljni faktori, koji nemaju veze sa fudbalom. Možda sve to nije bilo u sportskom duhu, ali je bilo realnost, u skladu sa vremenom u kojem živimo- rekao je Ljubiša Tumbaković.

Selektor je govorio o članovima stručnog štaba…

-Stručni štab? Aleksandar Janković i Darko Belojević će biti tu, za ostale ćemo videti ovih dana. Neće biti veliki stručni štab, ali biće operativan. Moja želja je da nastavimo saradnju sa Batom Mirkovićem. Sve činimo da ga ubedimo.

 

Nenad Bjeković o dogovoru

Stručni odbor je predložio Ljubišu Tumbakovića a jedan od pet članova SO FSS je i potpredsednik FSS Nenad Bjeković…

-Kako su tekli pregovori sa novim selektorom? Lako i brzo. Tumbaković je sam rekao da je ovo za njega velika čast i zaista smo se brzo dogovorili. Dugo se poznajemo, sarađivali smo u Partizanu i  želim mu da nastavi sa dobrim rezultatima uz pomoć svih nas iz FSS i cele javnosti – rekao je Nenad Bjeković.