PREMINUO ZORAN STOJILJKOVIĆ

Last Updated: 18/10/2017Autor

IN MEMORIAM

Srpsko streljaštvo ostalo je bez izuzetnog stručnjaka, selektora reprezentacija Jugoslavije i Srbije Zorana Stojiljkovića koji je preminuo posle duže bolesti u Nišu u 66. godini. Rođeni Nišlija, streljaštvom je počeo da se bavi kao junior u Streljačkom klubu “Niš 1881” kome je kao strelac na nacionalnom programu (serijska i vojnička puška), generalni sekretar i trener ostao veran do kraja života. Poseban trag ostavio je na stručnom planu i pod njegovim rukovodstvom klub “Niš 1881” je izrastao u izuzetan kolektiv u jugoslovenskim okvirima i pored loših uslova za rad i treninge. Iz njegove streljačke škole izašla je jedna od najboljih srpskih takmičarki puškom Lidija Mihajlović, evropska vicešampionka i učesnica Olimpijskih igara 1992. i 2008, kao i Manojlo Keča, Novica Simić, Marko Živić, Katarina i Bojana Biserčić, Milena Nikolić…

Zoran Stojiljković je bio član stručnih štabova reprezentacija na brojnim takmičenjima u selektorskim mandatima Branislava Lončara i Gorana Maksimovića, da bi selektorsku dužnost preuzeo 2006. Pre toga, bio je v.d. selektor, kao predsednik Stručne komisije SSJ, od oktobra 2005. do aprila 2006.

Po rezultatima svojih izabranika, Zoran Stojiljković može da se svrsta među najuspešnije srpske stučnjake. Dok je bio selektor, strelci su osvojili 12 svetskih medalja (3 – 5 – 4), 22 evropske medalje (10 – 3 – 9) i 15 medalja sa svetskih kupova (5 – 5 – 5), kao i dva velika kristalna globusa iz finala Svetskog kupa. Kao selektor vodio je reprezentaciju Srbije na Šampionatu sveta u Minhenu 2010. Tada je postignut najveći uspeh u istoriji našeg streljačkog sporta na Prvenstvima sveta, kada su srpski strelci osvojili sedam medalja (1 – 4 – 2), ispunili četiri olimpijske norme i oborili devet državnih ekipnih i pojedinačnih seniorskih i juniorskih rekorda.

U njegovom mandatu osvojeno je ukupno sedam olimpijskih viza za Igre u Londonu 2012, na kojima je streljaštvo donelo srpskom sportu dve medalje. Bio je selektor sve do novembra 2011. kada je razrešen dužnosti.

Uz streljaštvo, druga velika ljubav bio mu je ribolov. Bio je nosilac nacionalnog priznanja za trenere. Dobitnik je brojnih sportskih i društvenih priznanja, između ostalih i “Oktobarska nagrade” Grada Niša 1992. kao i “Zlatne mete” Streljačkog saveza Srbije povodom proslave jubileja 125 godina streljačkog sporta u Srbiji 2012. Sahrana je u četvrtak 19. oktobra u 14,30 časova na niškom Novom groblju. Opelo počinje u 14 časova. Prethodno će u Nišu, u 11 časova, biti održana komemoracija.