PREMINUO SLOBODAN ČIČANOVIĆ

Last Updated: 20/10/2017Autor

IN MEMORIAM

Slobodan Čičanović “Čiča”  rukometaš, istaknuti rukometni trener i sportski radnik, jedan od utemeljivača  Saveza za školski sport i olimpijsko vaspitanje Srbije i njegov dugogodišnji generalni sekretar, preminuo je u Beogradu posle kraće bolesti u 76. godini. Kao đak čuvene Pete beogradske gimnazije, normalno je bilo da mu rukomet bude prvi sport. Počeo da igra s kraja šezdesetih u Partizanu a potom je igrao i za Železničar gde je završio karijeru. U zimskom periodu, van rukometne sezone. uspešno je igrao i hokej za OHK Beograd. Po prestanku rukometne igračke karijere posvetio se, i to veoma uspešno, trenerskom poslu.  Bio je osnivač i trener ženske ekipe  Slobode sa Dušanovca, kasnije  uspešnog  Voždovca. Trenirao je muške ekipe Partizana, Atletika iz Madrida i Alikantea (Teknise), dok je muški tim Rakovice uveo je u Prvu ligu. Vodio je i žensku ekipu beogradskog Radničkog. Bio je i pomoćni trener Abasu Arslanagiću u “B” reprezentaciji Jugoslavije.

Jedna je od prvih rukometnih trenera u Jugoslaviji koji je otišao u Španiju i izgradio izuzetnu karijeru.  Sa ženskim timom Atletika, koji je osnovao  na nagovor i uz veliku podršku  supruge Gordane,  u sezoni 1970-1971. osvojio je šampionat Španije. Koliko su ga cenili i poštovali govori podatak da je bio prvi nosilac iz inostranstva počasne “Srebrne značke sa dijamantima ” Rukometnog kluba Atletiko i počasni gost na utakmicama kada je bilo koja selekcija Atletika gostovala u tadašnjoj Jugoslaviji. Govorio je nekoliko jezika i  lako sticao poznanstva. U Rukometnom klubu Partizan, pored igračke i trenerske karijere, veliki trag ostavio je i kao sekretar. Bio je učesnik u osvajanju titula prvaka 2002. i 2003. i kupa 2001. i član stručnog štaba i u čuvenim utakmicama protiv  Zagreba u četvrtfinaluu Kupa kupova 2005.

Ogroman trag u srpskom sportu ostavio je i kao vredan organizator takmičenja u okviru  Olimpijskih sportskih igara školske omlaidne Srbije (OSIŠOS) i jedan je  od utemeljivača  Saveza za školski sport i olimpijsko vaspitanje Srbije. Na temeljima njegovog rada, uz podršku velikog broja pedagoga fizičkog vaspitanja,  stvoren je  sistem školskog sporta koji i danas okuplja  nekoliko stotina hiljada đaka u Srbiji kroz školska, opštinska i regionalna takmičenja sve do republičkih đačkih Olimpijskih igara. Do sada je ovaj veliki festival sportske mladosti održan deset puta, a Slobodan Čičanović je učestvovao u organizaciji osam Olimpijskih sportskih igara školske omladine Srbije. Nije mu, nikada,  bilo teško da, zbog organizacije, i nekoliko puta u toku godine obiđe celu  Srbiju. Po odlasku u penziju ostao je u Savezu  za školski sport kao savetnik i prenosio bogato iskustvo u organizaciji školskog sporta. Bio je i u organizacionom timu  Svetskog školskog prvenstva u odbojci prošle godine u Beogradu i Pančevu. Nosilac je brojnih priznanja, pored ostalih, „Majske nagrade“ Sportskog saveza Srbije 2009. i “Nagrade za životno delo” Saveza za školski sport Srbije. Komemoracija je u ponedeljak 23. oktobra u 10,30 časova u Klubu sportista na stadionu Partizana. Sahrana je istog dana na Novom groblju u Beogradu. Opelo počinje u 12,30 časova.