PREMINUO RADOVAN RALE TOMIĆ

Last Updated: 21/09/2017Autor

IN MEMORIAM

Radovan Rale Tomić, istaknuti sportski radnik i dugogodišnji generalni sekretar Streljačkog saveza Jugoslavije, preminuo je u Beogradu u 70. godini.

Posle završenih studija na beogradskom Fakultetu fizičke kulture kao i poslediplomskih studija, 1976. godine počeo je da radi u Savezu za fizičku kulturu Jugoslavije (SFKJ). Dugo godina bio je sekretar Komisije za vrhunski sport i olimpijske pripreme SFKJ i Jugoslovenskog olimpijskog komiteta (JOK). U to vreme ova komisija je imala vodeću ulogu u svim oblastima reprezentativnog sporta u našoj zemlji, uključujući  učešća na Olimpijskim igrama, Mediteranskim igrama i Univerzijadama, sistem takmičenja, kategorizaciju sportista i koordinaciju rada saveznih selektora i kapitena.

Na Olimpijskim igrama je učestvovao pet puta. Sportski direkor svih reprezentativnih selekcija kao i šef stručnog tima saveznih selektora bio je na Igrama u Moskvi 1980. (devet medalja), Sarajevu 1984. (jedna medalja), Los Anđelesu 1984. (18 medalja) i Seulu 1988. (12 medalja). U Atlanti 1996. bio je rukovodilac streljačke olimpijske ekipe koja je donela dve medalje. Posle gašenja SFKJ, prešao je 1990. godine u Streljački savez Jugoslavije gde je na mestu generalnog sekretara ostao 14 godina u jednom od najuspešnijih perioda u istoriji ovog trofejnog sporta

Radovan Tomić bio je i šef misije na nekoliko Mediteranskih igra i Univerzijada. Profesionalnu karijeru završio je 2005. kao rukovodilac sektora za sport Sportskog saveza Srbije. Bio je 2004. i član kabineta predsednika Olimpijskog komiteta SCG Filipa Ceptera. Rođen je 1947. u Beogradu, na Čukarici. U mladosti se veoma uspešno bavio gimnastikom u DTV Partizan i takmičio se na prvenstvima u gimnastici i partizanskom višeboju, tada veoma masovnom i kvaltetnom takmičenju. Autor je brojnih stručnih publikacija u oblasti sporta. Dobitnik je brojnih društvenih i sportskih odlikovanja i priznanja. Mesto i datum sahrane biće naknadno objavljeni.