It seams that you haven't connected with your Twitter account
27 February, 2024
PočetnaVesti naslovnaPREMINUO RADISAV PAVIĆEVIĆ ČILE

PREMINUO RADISAV PAVIĆEVIĆ ČILE

IN MEMORIAM

Radisav Pavićević Čile, legendarni rukometaš Crvenke, koji je za reprezentaciju sredinom sedamdesetih godina prošlog veka nastupio čak 116 puta i postigao 376 golova, zaslužni sportista Jugoslavije, nosilac brojnih sportskih priznanja, preminuo je danas u Novom Sadu u 69. godini. Popularni Čile je osvojio mnoge trofeje, bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu 1974. u reprezentativnom dresu, takođe bronzu na Olimpijskim igrama 1976. u Montrealu, peto mesto na Svetskom prvenstvu 1978… Njegovim preranim odlaskom sa životne scene naš rukomet je mnogo izgubio, a veliki broj sportskih prijatelja i bivših saigrača, trenera, rivala, potresen je primio tužnu vest.

– Čile me je i doveo u Crvenku 1976. godine – kaže Momir Rnić, naš čuveni rukometaš. – Igrali smo zajedno četiri godine. Nama mlađima, bio je uzor, idol po svemu. Uživao sam u igri s njim i svima je jasno da je bio jedan od najboljih levih bekova koje smo ikada imali.

Rnić naglašava da je legendarni Čile imao mnogo duha, ali i da je od saigrača na terenu uvek dobronamerno zahtevao maksimum, koji je i on pružao.

– Bio je nepredvidiv. Kada je šutirao “sedmerce” golmanima je onako šeretski pokazivao ugao i zaista tamo gađao, ali sa takvim izbačajem da nisu stigli do lopte. Bili smo pravi drugovi, kao braća. Jedinstven čovek, vrhunski rukometaš…

Branislav Zeljković, saigrač, kojem je Čile bio kapiten u Crvenki, takođe je vidno potresen smrću velikog prijatelja.

– Veliki čovek je bio, veliki sportista spreman da pomogne svima u svakom trenutku. Svi smo ga poštovali. Crvenka je iznedrila ogroman broj sjajnih rukometaša i uvek se postavljalo pitanje koji je najbolji. Po svima, Čile Pavićević i Čile Mišković dele tu poziciju i zajedno nose epitet najboljeg crvenačkog rukometaša – priča Zeljković.

Miodrag Verac iz Sivca, bivši rukometaš koji je početkom sedamdesetih godina vodio ekipu Crvenke, dočekao je Čileta u timu.

– Tada je, odmah na startu, pokazao da je nepresušiv talenat. Nosio je čitavu ekipu, dobio poziv za reprezentaciju, osvojio titulu vicešampiona države 1973. Bio je izuzetno drag i prijatan mladić u to vreme na početku karijere, veliki radnik i sjajan sportista – seća se Verac.

Branislav Kustudić, rukometaš Vrbasa, često je igrao protiv Pavićevića, ali su bili veliki prijatelji.

– Čile je bio vrhunski igrač. Sa uspehom je nastupao i u Nemačkoj. Sećam se, veoma dobro, on je davao po 15-17 golova na utakmici. Bio je fenomenalan strelac. Mnogo mi žao što nije više među nama – kaže Kustudić.

(Izvor, foto www.novosti.rs)