PREMINUO RADISAV PAVIĆEVIĆ ČILE

Last Updated: 20/02/2019Autor

IN MEMORIAM

Radisav Pavićević Čile, legendarni rukometaš Crvenke, koji je za reprezentaciju sredinom sedamdesetih godina prošlog veka nastupio čak 116 puta i postigao 376 golova, zaslužni sportista Jugoslavije, nosilac brojnih sportskih priznanja, preminuo je danas u Novom Sadu u 69. godini. Popularni Čile je osvojio mnoge trofeje, bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu 1974. u reprezentativnom dresu, takođe bronzu na Olimpijskim igrama 1976. u Montrealu, peto mesto na Svetskom prvenstvu 1978… Njegovim preranim odlaskom sa životne scene naš rukomet je mnogo izgubio, a veliki broj sportskih prijatelja i bivših saigrača, trenera, rivala, potresen je primio tužnu vest.

– Čile me je i doveo u Crvenku 1976. godine – kaže Momir Rnić, naš čuveni rukometaš. – Igrali smo zajedno četiri godine. Nama mlađima, bio je uzor, idol po svemu. Uživao sam u igri s njim i svima je jasno da je bio jedan od najboljih levih bekova koje smo ikada imali.

Rnić naglašava da je legendarni Čile imao mnogo duha, ali i da je od saigrača na terenu uvek dobronamerno zahtevao maksimum, koji je i on pružao.

– Bio je nepredvidiv. Kada je šutirao „sedmerce“ golmanima je onako šeretski pokazivao ugao i zaista tamo gađao, ali sa takvim izbačajem da nisu stigli do lopte. Bili smo pravi drugovi, kao braća. Jedinstven čovek, vrhunski rukometaš…

Branislav Zeljković, saigrač, kojem je Čile bio kapiten u Crvenki, takođe je vidno potresen smrću velikog prijatelja.

– Veliki čovek je bio, veliki sportista spreman da pomogne svima u svakom trenutku. Svi smo ga poštovali. Crvenka je iznedrila ogroman broj sjajnih rukometaša i uvek se postavljalo pitanje koji je najbolji. Po svima, Čile Pavićević i Čile Mišković dele tu poziciju i zajedno nose epitet najboljeg crvenačkog rukometaša – priča Zeljković.

Miodrag Verac iz Sivca, bivši rukometaš koji je početkom sedamdesetih godina vodio ekipu Crvenke, dočekao je Čileta u timu.

– Tada je, odmah na startu, pokazao da je nepresušiv talenat. Nosio je čitavu ekipu, dobio poziv za reprezentaciju, osvojio titulu vicešampiona države 1973. Bio je izuzetno drag i prijatan mladić u to vreme na početku karijere, veliki radnik i sjajan sportista – seća se Verac.

Branislav Kustudić, rukometaš Vrbasa, često je igrao protiv Pavićevića, ali su bili veliki prijatelji.

– Čile je bio vrhunski igrač. Sa uspehom je nastupao i u Nemačkoj. Sećam se, veoma dobro, on je davao po 15-17 golova na utakmici. Bio je fenomenalan strelac. Mnogo mi žao što nije više među nama – kaže Kustudić.

(Izvor, foto www.novosti.rs)