PREMINUO ILIJA PETKOVIĆ

Last Updated: 27/06/2020AutorTags:
Ilija Petković, predsednik Fudbalskog saveza Beograda i nekadašnji selektor reprezentacije Srbije i Crne Gore,  preminuo je u subotu u Beogradu u 75. godini.
Petković je primljen u Klinički centar Srbije u ponedeljak zbog pucanja čira na dvanaestopalačnom crevu, da bi tada bilo ustanovljeno kako je pozitivan na virus Covid-19.
Legendarni fudbaler OFK Beograda i reprezentativac Jugoslavije prebačen je u bolnicu „Bežanijska kosa“, odakle je prvo stigla informacija da je njegovo stanje stabilno, da bi se naglo pogoršalo jer je izgubio dosta krvi. Lekari su Petkovića priključili na respirator, nakon čega je krenula bitka za njegov život uz velike probleme sa srcem i plućima.
Nažalost, srpska fudbalska legenda ovu bitku nije izdržala.
Nakon OFK Beograda, Petković je igrao i za Troju. Za reprezentaciju Jugoslavije u periodu od 1968. do 1974. godine odigrao je 43 utakmice i postigao šest golova. Osvajač je srebrne medalje na Evropskom prvenstvu u Italiji 1968. godine a bio je i učesnik Svetskog prvenstva u Nemačkoj 1974. godine. Trenersku karijeru započeo je u OFK Beogradu. Vodio je još švajcarski Servet, grčki Aris, japansku Avispu, kineske Šangaj Šenhua i Sečuan, korejski Inčon i Gjongnam, katarski Al Ahli, a reprezentaciju Srbije i Crne Gore odveo je na Mondijal u Nemačkoj 2006. godine.