PREMINULA VIŠESTRUKA ŠAMPIONKA U ŠAHU MILUNKA LAZAREVIĆ

Last Updated: 18/12/2018Autor

IN MEMORIAM

Legendarna šahistkinja Milunka Lazarević preminula je u Beogradu u 86. godini. Bila je prva žena velemajstor u SFR Jugoslaviji, jedna od najboljih igračica sveta, prvak države bila je 11 puta, sa Partizanom, čiji je član bila od 1955. do 1992, osvojila je šest ekipnih titula, a šest puta se radovala i peharu Kupa Jugoslavije. Bavila se i novinarstvom, 60-ih godina prošlog veka radila je u kulturnoj redakciji „Večernjih novosti“, pisala je i za NIN, „Politiku“, „Dugu“, „Ilustrovanu politiku“, „Sport“…

Milunka Lazarević je rođena 3. decembra 1932. u Šantarovcu. Zbog potreba očeve službe kao dete se sa porodicoma preselila u Novi Sad. Uz oca i starijeg brata je naučila da igra šah, koji je ozbiljnije počela da izučava u 18. kod šahovskog instruktora Žarka Popovića. Zbog beskompromisnog stila prozvali su je „ženski Talj“.

Internacionalni majstor postala je 1954. Na svojoj prvoj šahovskoj Olimpijadi u Splitu 1963. sa Jugoslavijom je stigla do srebrne medalje. Učesnica je šest zonskih, četiri međuzonska i pet turnira kandidatkinja, kao i jednog četvrtfinalnog meča za prvaka sveta. Pamti se turnir u Suhamiju 1964, kada je bila blizu da postane izazivačica prvakinji sveta. Bio joj je dovoljan remi sa Amerikankom Greser, ali je odbila i izgubila. FIDE je titulu ženskog velemajstrora ustanovila 1976. godine i iste godine je priznata Lazarevićevoj.

Milunka je kao novinar 1997. od Udruženja književnika Srbije dobila nagradu „Radoje Domanović“ za literarni doprinos oblasti šahovskog novinarstva. Govorila je engleski, ruski, francuski i nemački jezik. Bila je i predsednik Komisije za šah u Svetskoj federaciji od 1970. do 1978. Spojila je mušku i žensku Olimpijadu 1972. u Skoplju i od tada se takmičenje održava u isto vreme u obe konkurencije.

Sahrana će biti obavljena u sredu u 12.00 na Novom groblju u Beogradu.

 

Priznanja i nagrade

Milunka je nosilac Sretenjskog ordena trećeg stepena 2013, priznanja šahovskih federacija SSSR i Gruzije za doprinos svetskom šahu 1985, Nagrade za životno delo Sportskog saveza Beograda 2007, Nagrade za životno delo Udruženja državnih reprezentativaca 2010. Počasni je član FIDE od 2016, počasna građanka Venecije 1957. Uvršćena je u monografiju „Izuzetne žene Srbije 20. i 21. veka“, koja obuhvata najznačajnije žene u našoj zemlji u tom periodu. Ženski šahovski klub u Sivcu nosi ime „Milunka Lazarević“.

(Izvor, foto www.novosti.rs)