It seams that you haven't connected with your Twitter account
22 October, 2021
PočetnaStreljaštvoPREMINULA BOBANA MOMČILOVIĆ VELIČKOVIĆ

PREMINULA BOBANA MOMČILOVIĆ VELIČKOVIĆ

Višestruka evropska šampionka u streljaštvu Bobana Momčilović Veličković preminula je posle kraće i teške bolesti u Beogradu u 31. godini.
Bobana Momčilović Veličković je rođena 25. januara 1990. godine u Boru. Streljaštvom je počela da se bavi sa devet godina u rodnom gradu i bila je članica kluba Bor 030. Prvu medalju na velikim međunarodnim takmičenjima osvojila je 2007, kada je na Evropskom prvenstvu u Dovilu izborila bronzu vazdušnim pištoljem u juniorskoj konkurenciji. Vrlo brzo dokazala je veliki potencijal, pa je za seniorsku reprezentaciju debitovala još kao juniorka.
U seniorskom debiju na najvećim takmičenjima, na šampionatu Evrope u Merakeru 2010. postala je šampionka Evrope vazdušnim pištoljem. Isti uspeh ponovila je i na EP u Vierumaekiju 2012, kao i ove godine na Evropskom šampionatu u Vroclavu.
Jedna je od najboljih svetskih takmičarki pištoljem u 21. veku. Na Evropskim prvenstvima vazdušnim oružjem održavala je kontinuitet visokih plasmana i godinama dokazivala da pripada elitnom krugu strelaca. Na gotovo svakom šampionatu Starog kontinenta borila se za medalju gađajući vazdušnim pištoljem. Od svog debija u seniorskoj konkurenciji 2010, u jedanaest učešča, čak osam puta plasirala se u finalni deo takmičenja, među osam najboljih. Osvojila je četiri medalje, pored tri zlata okitila se i jednom bronzom, u Đeru 2018. godine.
Na Olimpijskim igrama učestvovala je dva puta, u Londonu 2012. i Rio de Žaneiru 2016. Pre četiri godine na OI u Riju osvojila je sedmo mesto vazdušnim pištoljem.
U riznici ima i jedno zlato i jedno srebro na turnirima Svetskog kupa.
Ženski tim Srbije vazdušnim pištoljem je poslednjih deset godina, sa Bobanom kao standardnom članicom sastava, nanizao veliki broj medalja. Kao članica ekipe Srbije pet puta bila je šampion Evrope (2010, 2011, 2013, 2017, 2020), a 2014. u Granadi se okitila i titulom šampiona sveta. Pored pet zlatnih medalja, Bobana je, kao članica ekipe Srbije, osvojila i po jedno srebro i bronzu na šampionatima Evrope.
U svom poslednjem nastupu za reprezentaciju Srbije, na Evropskom prvenstvu vazdušnim oružjem krajem februara i početkom marta u Vroclavu, najpre je ubedljivo osvojila titulu pojedinačnog šampiona Starog kontinenta. Zatim je dala veliki doprinos u osvajanju ekipne titule našeg nacionalnog tima i sa dva zlata postala jedna od najuspešnijih učesnica takmičenja u Vroclavu.
Iako je prerano napustila životnu scenu, ostavila je neizbrisiv trag u istoriji srpskog streljaštva.
Mesto i vreme ispraćaja Bobane Momčilović Veličković biće naknadno saopšteni.