PREMIJER MAKEDONIJE PRIREDIO PRIJEM ZA DELEGACIJU SIM

Last Updated: 04/01/2018Autor

DOGAĐAJI

Delegacija SPORTSKIH IGARA MLADIH, u sastavu Ivana Jovanović predsednik Sportskih igara mladih Srbije, Zdravko Marić regionalni predsenik SIM i Tihomir Gudić izvršni direktor regionalne organizacije SIM boravila je u radnoj poseti kod premijera Vlade Republike Makedonije, Zorana Zaeva. Predstavnici SIM su na sastanku predstavili plan i inicijativu za razvoj SPORTSKIH IGARA MLADIH na teritoriji Republike Makedonije i uputili otvoreni poziv premijeru za pristupanje i priključenje dece i mladih u regionalni SIM projekat. Premijer Republike Makedonije, Zoran Zaev je pozdravio inicijativu i izrazio interes da sportska ideja SPORTSKIH IGARA MLADIH u bliskoj budućnosti bude realizovana u Makedoniji.

On je takođe istakao da je, u skladu sa vrednostima projekta, koji je mnogo više od sporta, i da je cilj SIM koncept pravih evropskih vrednosti koje uči mlade ljude da stvore nova poznanstva, prijateljstva i ostvaruju kontakte sa vršnjacima iz regiona, da razvijaju duh zdravih sportskih navika i prihvatanje različitosti, tolerancije i vaspitanja, negovanje fer pleja, timski rad i duh, koje su i vrednosti evropske kulture, a sve su to ciljevi za koje se SPORTSKE IGRE MLADIH u regionu godinama i zalažu.

Predstavnici Sportskih igara mladih na prijemu kod premijera MakedonijePremijer Republike Makedonije u prisustvu direktora Agencije za mlade i sport Darka Kaevskog, u srdačanom razgovoru, izrazio je oduševljenje vrednostima projekta, koji je najmasovnija manifestacija amaterskog sporta u Evropi u kojoj je do sada učestvovalo preko 1 200 000 dece i mladih.

Na sastanku u Vladi Republike Makedonije, po pozivu, prisustvovao je i Željko Tanasković, predsednik Saveza za Školski sport Srbije i član izvršnog odbora Svetske federacije školaskog sporta. Razgovaralo se po pitanju razvoja školskog sporta u Regionu, saradnji i širenju Evropske federacije školskog sporta, kao i pomoći i podršci u unapređenju razvoja sistema školskog sporta. Tanasković je preneo iskustva u radu i saradnji na projektu SPORTSKIH IGARA MLADIH, kao i zajedničkim nastupima u aplikacijama za sredstva i projekte EU i fondova. Ivana Jovanović, predsednica Sportskih igara mladih Srbije, rekla je da je veoma zadovoljna sastankom i susretom sa premijerom.

“Gospodin Zaev je čovek sa velikom pozitivnom energijom. Naše Igre imaju eneriju i dušu. Mi nismo obično sportsko takmičenje. Negde je to na prvi utisak prepoznao i predsednik Vlade, što mi je posebno drago. Nadam se da će naši pregovori ići u pravom smeru i sigurna sam da će ako se saradnja uspostavi , biti veoma uspešna. SIM kao organizacija, ali i ja lično biću veoma srećna ako se sa nama u 2018. godini budu družili i radovali mališani iz Makedonije. Želja mi je da i oni osete, kao i njihovi vršnjaci iz regiona, zašto su Igre zakon”, kazala je Ivana Jovanović.