PRELETIMA DO PRVAKA EVROPE

Last Updated: 18/07/2018Autor

VAZDUHOPLOVSTVO

Reprezentacija Srbije u paraglajdingu u disciplini prelet danas je započela seriju od deset takmičarskih dana na 15. Evropskom prvenstvu u Montalegreu u Portugalu. Za evropsko zlato će se boriti pojedinačno i ekipno predstavnici Srbije u sastavu: Vladimir Bačanin iz Paraglajding kluba „AIR 037“ iz Kruševca, Srđan Ristanović iz Sportskog kluba „Dast devil“ iz Beograda, Predrag Nešković iz Paraglajding kluba „Pegaz“ iz Ivanjice, Srđan Kesić iz Aero kluba „Novi Sad“ i Željko Ovuka iz Kluba slobodnog letenja i biciklizma „Ares“ iz Beograda.

Organizator nacionalni vazduhoplovni savez Portugala ugostiće na poletištima na severu zemlje 150 takmičara – pilota paraglajdera iz ukupno 28 evropskih zemalja. Jaka konkurencija i veliki broj takmičara, među kojima su i trenutno prvi rangirani na svetskoj rang listi Luk Armant i Honorin Hamard iz Francuske, kao i Torsten Sigel iz Nemačke, učiniće ovo evrropsko prvenstvo neizvesnim i interesantnim do samog kraja, a priliku da brane titulu iz 2016. godine imaće Honorin Hamard iz Francuske i ekipno reprezentacija Francuske.

Takmičenje je zvanično počelo 16. jula kada je održana registracija takmičara i ceremonija otvaranja. Jučerašnji dan je bio predviđen za trening i upoznavanje sa terenom, dok sa današnjim danom pa sve do 28. jula slede takmičarski dani u okviru kojih će svakodnevno biti postavljani zadaci i realizovani preleti u skladu sa njima.

Nastup naše reprezentacije na ovom Evropskom prvenstu Vazduhoplovni savez Srbije je omogućio, kao i uvek, uz veliku podršku Sportskog saveza Srbije i Ministarstva omladine i sporta.

Ove godine naši sportisti su gosti i učesnici Evropskog prvenstva, a već za dve godine, u julu mesecu 2020. godine Srbija će se naći pored uloge učesnika i u ulozi domaćina. Naime, Vazduhoplovni savez Srbije je dobio organizaciju 16. Evropskog prvenstva u paraglajdingu u disciplini prelet, pa će se u gradu Nišu sledećeg puta okupiti vrhunski sportisti evropskog paraglajdinga.