PREDSTAVNKE SVETSKE I EVROPSKE ATLETSKE FEDERACIJE UGOSTIO PREMIJER ALEKSANDAR VUČIĆ

Last Updated: 05/03/2017Autor

ATLETIKA

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić primili su danas predstavnike Svetske i Evropske atletske federacije. Sastanku su prisustvovali i predsednik Svetske atletske federacije Sebastijan Kou, prvi potpredsednik Svetske atletske federacije Sergej Bubka, predsednik Evropske atletske federacije Sven Arne Hansen, prvi potpredsednik Evropske atletske federacije i predsednik Asocijacije balkanskih atletskih federacija Dobromir Karamarinov, predsednik Atletskog saveza Srbije Veselin Jevrosimović i direktor Atletskog saveza Srbije Slobodan Branković. Premijer Vučić izrazio je zadovoljstvo što je Srbija prvi put nakon šest decenija domaćin međunarodnog atletskog takmičenja i naglasio da ovakvim sportskim događajima želimo da privučemo ne samo brojne takmičare, nego i veliki broj turista koji bi tim povodom posetili našu zemlju.

„Želimo da organizujemo još više međunarodnih takmičenja, da unapredimo sportsku infrastrukturu u zemlji, povećamo kapacitete, obezbedimo mnogo bolje uslove od drugih i tako postanemo lider u regionu za pripreme sportista“, istakao je premijer Vučić.

Na sastanku se razgovaralo i o organizaciji dvoranskog svetskog prvenstava u atletici 2020. i evropskog atletskog prvenstva na otvorenom 2024. godine, kao i o izgradnji atletskog stadiona za to evropsko prvenstvo. Predstavnici atletske federacije pohvalili su organizaciju ovog takmičenja, kao i veoma modernu dvoranu. Istakli su da nijedna vlada do sada nije toliko uradila za promociju atletike i sporta, kao Vlada Srbije, i dodali da je u prethodne tri godine izgrađeno deset atletskih staza i dve zatvorene hale.

 

Srbija drugog dana Evropskog prvenstva u dvorani bez medalje

Srpska atletičarka Amela Terzić nažalost nije uspela da se izbori za neku od medalja na 1500m. Ona je u današnjem finalu trku završila kao osma sa rezultatom 4:25,15, što je daleko od njenog najboljeg rezultata koji je samo juče istrčala.

„Trka je krenula previše brzo i nisam uspela da ispratim taj ritam. Drago mi je što sam se našla među osam najboljih atletičarki Evrope, ali bolje nisam mogla“, rekla je Amela.

Zlatnu medalju u ovoj disciplini osvojila je Muir Laura iz Velike Britanije sa rezultatom 4:09,39, drugo mesto zauzela je Klosterhalfen Konstanze iz Nemačke sa rezultatom 4:04,45, a bronzu je osvojila Ennaoui Sofia iz Poljske sa rezultatom 4:06,59.

Posle četiri discipline Dudaš je trenutno šestoplasirani sa 3344 bodova. U zadnjoj disciplini danas preskocio je 2.01m, a sutra ga očekuje nastavak sedmoboja gde će odmeriti snage u trci na 60m prepone u 13.30h, zatim skok s motkom 14.40h i na kraju 1000m u 18.25.

Vodeći u generalnom plasmanu idalje je Mayer Kevin (Francuska) sa 3571 bodova. Jedan od mogućih iznenađenja takmičenja Lazar Anić, uspeo je da uđe u finale šampionata i zauzme šesto mesto sa najdaljim skokom iz treće serije od 7.90 metara. Bronzanu medalju osvojio je Nykyporov Serhiy iz Ukrajine sa rezultatom 8.07 metara, drugo mesto zauzeo je Torneus Michael iz Švedske sa rezultatom 8.08 metara, a zlato je otišlo u ruke Smajlaj Izmiru iz Albanije sa daljinom od 8.08 metara.

„Cilj finala bio je da uživamo pred punom Arenom , ali sam se potajno nadao da ću ostvariti bolji rezultat od onog u kvalifikacijama, što bi mi donelo medalju. Od prevelike želje završio sam sa prestupima, da su bili važeći bila bi medalja, ali sutra je novi dan i novi početak, vreme je da se krene sa pripremama za letnju sezonu“, rekao je Anić.

 

Ivanin skok iz snova

Srpska rekorderka u skoku udalj Ivana Španović, plasirala se prvim skokom u finale Evropskog atletskog prvenstva u dvorani. Ona je preskočila kvalifikacionu normu  i sa rezultatom 7.03 metara dokazala još jednom da je spremna za sutrašnje krunisanje. Kvalifikaciona norma je 6.80 metara, a pored Ivane još pet takmičarki uspele su da je preskoče. Među njima nalazi se i večita rivalka Ivane, Daria Klišina. Ona je skočila u trećoj seriji 6.83 metara.

„Da sam spremna, spremna sam. Lepo je skakati pred domaćom publikom i za mene je to izuzetno velika prednost. To je nešto što me pokreće i zato bih se ovom prilikom  zahvalila svima što su došli.  Ne mogu da dočekam sutrašnje finale, biće zanimljivo. Očekujem još barem dve devojke koje će biti na granici od sedam metara“, rekla je Španovićeva.

Finale skoka udalj na programu je sutra (nedelja) 05.marta u 17.40h.

 

Srpski as bez finala

Jedan od srpskih favorita za medalju Asmir Kolašinac nije bacio dovoljno da se nađe među osam najboljih u Evropi. Zbog povrede nerva koja ga muči već neko vreme, on je u prvoj seriji bacio 19.96 metara, što nažalost nije bilo dovoljno daleko za prolazak u finale.

„Nisam uspeo da se izvučem. Ovo je veliko razočaranje za mene. Nadao sam se da ću bar uspeti da se nađem među prvih osam zbog svih ljudi koji me prate i veruju u mene, ali nisam uspeo. Povreda  je velika i verovatno ću ubrzo nakon ovoga morati da idem na operaciju, a nakon nje videću da li ću imati snage da nastavim dalje svoju karijeru“, rekao je razočarano Kolašinac.

Za prolazak dalje bio je potreban hitac od 20 metara, ali nažalost Asmir je poslednja dva hica prestupio, čak je treći bio i van kaveza.

 

Milana Tirnanić bez polufinala na 60m

Jedna od najmlađih srpskih učesnica na Evropskom atletskom prvenstvu u dvorani, Milana Tirnanić nije uspela da se izbori sa svoje mesto u polufinalu na 60m. Ona je svoje takmičenje završila u kvalifikacijama šestim mestom u grupi sa rezultatom 7.56s.

„Nikako da se pomerim sa ovog rezultata, već nekoliko puta trčim skoro isto. Mnogo mi se svidja Arena, podloga i blokovi su odlični. Za sada nemam dalje planove, osim promene trenera“, rekla je Milana nakon trke.

 

Drugi dan takmičenja počeo sa pobedom Dudaša

Nakon uspešnog prvog dana takmičenja, na red je došao drugi, gde nas očekuju dva  finala na 1500m i skok udalj muškarci, četiri discipline sedmoboja i kvalifikacije u dve discipline- skok udalj žene i bacanje kugle muškarci. Takmičenje je otvoreno trkom sedmobojaca na 60m u kojoj je trčao naš Mihail Dudaš. On je zauzeo prvo mesto sa najbržim rezultatom u grupi 7.03s.

„Očekivao sam da budem još brži, ali imam još šest disciplina tako da ima vremena da se dokažem. Dvorana izgleda zaista impozantno i impresivno“, rekao je Dudaš.

Iako je pobedio u svojoj grupi, ipak su prva tri iz druge bili brži od njega. Posle prve discipline Dudaš zauzima četvrto mesto sa 872 boda. Druga disciplina sedmoboja bio je skok udalj. Dudaš je najdalji skok imao u drugoj seriji 7.40 metara što mu je donelo novih 910 bodova i peto mesto. U ukupnom plasmanu posle dve discipline on se nalazi na šestom mestu sa 1782 boda. Vodeći je Mayer Kevin iz Francuske sa 1845 bodova. U popodnevnom delu programa očekuje ga takmičenje u bacanju kugle u 16.45h, a potom skok uvis u 18.30h. Dudaš je najdalji hitac u bacanju kugle imao u drugoj seriji – 14.33 metara. I nakon treće discipline on se nalazi na petom mestu sa 2531 bodom. Prvu poziciju i dalje drži Majer Kevin iz Francuske sa 2675 bodova.