PRECIZNIM SLETANJIMA DO TITULE SVETSKOG PRVAKA

Last Updated: 09/09/2019Autor
  1. FAI Svetsko prvenstvo u paraglajdingu u preciznom sletanju svečano je započelo juče 8. septembra u Vršcu. Preko 130 pilota, predstavnika 28 nacija će „precizno“ leteti do titule svetskog prvaka u narednim danima sa poletišta Vršačka kula.

Takmičenje je otvorio Endi Kovli iz Velike Britanije, predsednik žirija Svetske vazduhoplovne federacije, koji će zajedno sa delegatom takmičenja Jun Zangom iz Kine, pratiti da se sve odvija kako treba. Sve prisutne reprezentacije je pozdravio i predsednik skupštine Grada Vršca Nenad Baroš, s obzirom da ogromnu podršku događaju, kao i podršku celokupnom vazduhoplovnom sportu, naročito paraglajdingu, pruža Grad Vršac sa svim svojim gradskim službama. Takođe prisutnima se obratio i predsednik Vazduhoplovnog saveza Srbije, Labud Bulatović.

U sredu 18. septembra će se znati ko je novi svetski prvak, a u međuvremenu – na nebu iznad Vršca pravi defile svetskih pilota – iz Kine, Indonezije, Slovenije, Kanade, Tajlanda, Kolumbije…

Domaći tim Srbije će nastupiti u sastavu Tamara Kostić, Ivan Pavlov, Dejan Valek, Slobodan Maletić, Dragan Popov, Goran Đurković, selektor Vojislav Ivanović i braniće titulu vicešampiona sveta iz 2017. godine. Piloti će svaki dan startovati sa poletišta Vršačka kula i sletati na cilj koji će biti formiran na prostoru pokraj „Smatsa“ akademije. Standardni deo opreme za takmičenje u paraglajdingu je elektronska nula – cilj za sletanje,  uređaj osetljiv na pritisak koji ima prečnik od 16 cm (slična oprema se koristi u padobranskim skokovima na cilj). Centar ima  prečnik od 2 cm i daje savršen rezultat – nula. Takmičenje se održava u organizaciji Vazduhoplovnog saveza Srbije, uz podršku Ministarstva omladine i sporta i Vlade Republike Srbije.

Svi koji su zainteresovani da vide kako izgleda prizemljiti se sa paraglajderom na centar cilja prečnika dva centimetra, dobro došli su u narednim danima u Vršac da uživaju u umećima pilota!