POTPISANA DEKLARACIJA O OSNIVANJU REGIONALNE LIGE U BOKSU EX YU ZEMALJA

Last Updated: 03/05/2018Autor

BOKS

Plemenita veština ujedinjuje, spaja, gradi puteve budućnosti za dobrobit svih. Dokaz za ovu tvrdnju leži i u osnivanju Regionalne lige u boksu ex YU zemalja. Deklaracija o osnivanju ove Lige je parafirana na sastanku u Beogradu, a potpisali su je ovlašćeni predstavnici Bokserskih saveza ex YU zemalja na sastanku u Beogradu: Blažo Šaranović (Crna Gora), Baze Donevski (Makedonija), Ivan Matković (Hrvatska), Nenad Borovčanin (Srbija) i Milenko Tomić (BiH). Predstavnik Slovenije nije bio u mogućnosti da prisustvuje ovom istorijskom sastanku za budućnost boksa ex YU zemalja, ali je Bokserski savez Slovenije naknadno potpisao ovaj dokument.

Savezi su se usaglasili i potpisali Deklaraciju, koja se javlja kao potreba za uspostavljanjem održivog takmičenja najvišeg nivoa kvaliteta za region. Definisani su pravci međusobne saradnje, zajedničkog delovanja i saradnje, sve u duhu promocije tolerancije, kulture mira i dijaloga, ali i jačanju boksa kao sporta na ovim prostorima. Regionalna liga u boksu ex YU zemalja je klupsko takmičenje koje će imati i zajedničke organe: Nadzorni odbor i Sekretarijat. Ovi organi će imati za zadatak da obezbede neophodne programske i logističke uslove za nesmetano uspostavljanje i funkcionisanje Regionalne lige u boksu. Nadzorni organ predstavlja izvršno telo koje će činiti predsednici svih šest zemalja učesnica Regionalne lige u boksu, Sekretarijat je operativno telo koje će činiti Sekretari svih saveza koji čine ovu Ligu.

U seozni 2017. klubovi ex YU zemalja organizovali su regionalno takmičenje klubova, sa dosta kontraverzi. Nekoliko klubova je istupilo tokom takmičenja, a nedovoljna vidljivost u javnosti, trzavice i nesporazumi koji su se dogodili tokom ovog takmičenja, dali su signal Savezima da je Regionalna liga potreba i da Savezi moraju biti osnivači i garant održivosti. Regionalna liga u boksu (ex YU zemlje) imaće TV partnera sa regionalnom pokrivenošću, kao i sponzora za transport ekipa i troškove službenih lica.