POSLE USPEŠNOG TESTA U MINHENU, NA REDU NOVI SAD

Last Updated: 31/01/2018Autor

STRELJAŠTVO

Srpski strelci su položili najveći test pred centralno takmičenje zimskog dela sezone, Evropsko prvenstvo vazdušnim oružjem (Đer, 16 – 26. februar). Na najznačajnijem i najmasovnijem mitingu vazdušnim oružjem na svetu, u Minhenu, zabeležili su nekoliko plasmana u finala, a nisu izostale ni medalje. Osvojila ih je Zorana Arunović, koja se iz glavnog grada Bavarske vratila sa dva srebra osvojena pištoljem. U Minhenu se nadmetalo19 srpskih strelaca, 12 seniora i sedam juniora, svako je imao po dva izlaska na vatrenu liniju. Ocenjujući učinak srpskih reprezentativaca na nadmetanju koje je okupilo blizu 700 strelaca, Dragan Marković, sportski direktor Streljačkog saveza Srbije, kaže:

– Bezmalo svi naši strelci su u Minhenu gađali na vrlo visokom nivou. Rezultatima sam zadovoljan, ali još više time što su reprezentativci ispoštovali dogovor da u Minhenu isprobaju taktiku za Evropsko prvenstvo, kako bi na vreme otklonili eventualne greške. Do Evropskog prvenstva ćemo imati još dva takmičenja „Vojvodina kup“ i finale Kupa Srbije, ali Minhen je bio najbolja prilika da strelci testiraju način kojim će gađati na Evropskom prvenstvu. Isprobavanje taktike je bilo glavni zadatak.

Predstojećeg vikenda reprezentativci će imati novu priliku da testiraju formu, ali i da se bore za nagrade. Streljačka družina Novi Sad 1790 će u subotu i nedelju biti domaćin Prvog „Vojvodina kupa“, koji će okupiti takmičare iz više od pet zemalja. Na programu su nadmetanja vazdušnim oružjem u pojedinačnoj konkurenciji, ali i u miksevima, kojih nije bilo na minhenskom turniru.

– „Vojvodina kup“ nije obavezan za naše reprezentativce, nismo hteli da ih opterećujemo, jer nedelju dana kasnije na programu je finale Kupa, ali na vatrenu liniju će izaći skoro svi strelci koji će predstavljati Srbiju u Đeru – najavljuje Marković, ujedno i direktor novosadske streljačke družine – Očekuje se ukupno više od 100 takmičara. „Vojvodina kup“ ove sezone organizujemo prvi put, a cilj nam je da i narednih godina zadržimo turnir u istom terminu, uoči Evropskog prvenstva. Ideja pokretanja turnira nije da se postigne masovnost, jer strelište u Novom Sadu nije veliko, već kvalitet. „Vojvodina kup u“ terminu uoči Evropskog prvenstva je dobra prilika za mnoge strelce, posebno one iz regiona, da isprobaju formu pred šampionat Starog kontinenta.

Novi Sad 1790 će na leto nastaviti tradiciju organizovanja „Velike nagrade Novog Sada“ u svim disciplinama, a ove godine takmičenje je na programu od 8. do 12. avgusta.