PORAZ U BEČU, SA GRUZIJOM ZA SP

Last Updated: 07/10/2017Autor

FUDBAL

Reprezentacija Srbije doživela je poraz od Austrije, prvi u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Rusiji. Poraz koji neće boleti ukoliko u poslednjem kolu, pred punim stadionom „Rajko Mitić“, savladamo Gruziju i ostvarimo ono što fudbalska Srbija sanja punih osam godina, plasman na najveće planetarno takmičenje. Uvodni minuti utakmice pokazali su upravo ono na šta je selektor Muslin upozoravao, da je ranjeni lav najopasniji. Domaćin je bolje ušao u meč, prvi došao do velike prilike. Florian Kajinc je izašao jedan na jedan sa Stojkovićem, ali Veliki Vladimir je nogom odbranio njegov pokušaj i samo potvrdio sjajnu formu u kojoj se nalazi.

Trenutak kasnije usledio je s desne strane centaršut, loptu je glavom zahvatio Arnautović ali na našu sreću ona je završila pored stative. I ti promašaji kao da su bili nagoveštaj kazne koja obično sledi. Prvo je Gaćinović zapretio iz jednog kontra napada, a onda gol koji je trebalo da nas podigne.

Igrao se 11. minut kada je stadion „Ernst Hapel“ eksplodirao. Gaćinović je poveo akciju, dugo imao loptu u nogama, uposlio je Kolarova koji mu je dolazio iza leđa, usledio je centaršut, odbijenu loptu prihvatio je Luka Milivojević i sa nekih 18 metara gađao i pogodio levi donji ugao nemoćnog Lindnera.

inilo se tada da će to biti trenutak kada Austrija sa svim svojim problemima (izostanak nekoliko standardnih igrača) neće moći da se više vrati u igru, ali selekcija koja nema šta da izgubi pokazala je kvalitet.Jedna dubinska lopta završila je iza leđa naše zadnje linije, prihvatio je Baumgartner i nije mu bilo teško da poravna rezultat.

Gol koji je podigao adrenalin kod domaćina, a da nije Veliki Vladimir u 36. minutu ponovo fantastično intervenisao, posle zicer situacije u kojoj se našao ponovo Kajnc, mogli smo biti neočekivano u problemu. Isto kao i domaćin samo neki minut kasnije, kada je Tadić sve sam uradio, oslobodio se čuvara, uputio odličan udarac, ali sada je Lindner pokupio aplauze.

U nastavku je Srbija ušla agresivnije, otresitije u meč. I prvi smo zapretili preko Tadića i Aleksandra Mitrovića, ali Austrija može više da žali, jer ponovo je Veliki Vladimir izašao kao pobednik iz duela jedan na jedan, ovoga puta sa Arnautovićem.Bio je to 57.minut, a šest minuta kasnije opet Veliki Vladimir, samo sada brani nezgodan udarac upućen iskosa s desne strane. Delovala je Austrija potpuno rasterećeno,a nas kao da je još sputavao taj imperativ pobede. Igrao se 68. minut kada je LJajić ušao u igru umesto Rukavine. Sada je kapiten Ivanović prešao na desnu stranu, dobili smo igrača više u vezi.

Austrija je i dalje delovala opasno, a posle jednog kontra napada, Arnautović je doveo svoju selekciju u vođstvo.I tada dolazi do izražaja karakter naših momaka. Prvo je Aleksandar Mitrović imao šansu, ali sada je Lendner u stilu Stojkovića spasio svoj gol. Usledio je prekid, ubačena lopta pala je na nogu Matiću, koji je rešio situaciju u stilu najvećih gol majstora. Primirio je loptu, pogledao gde se golman nalazi, a onda je plasirao u mrežu. Zaslužili smo ovo izjednačenje. Da li je to kraj? Nije. Hteli smo gol, hteli smo pobedu, ali ponovo je Austrija, sada iz jedne, čini se bezazlene situacije, stigla do gola i pobede.

Poraz koji neće boleti ukoliko u ponedeljak, 9.oktobra pobedimo Gruziju. A ova Srbija ima i znanja i moći da to ostvari i podari naciji plasman na Svetsko prvenstvo u Rusiji. Selektor Slavoljub Muslin čestitao Austriji na zasluženoj pobedi,uveren da ćemo u Beogradu dokazati da zaslužujemo plasman na Mondijal

Selektor Srbije Slavoljub Muslin čestitao je posle meča Austriji na kako je rekao, zasluženoj pobedi, a onda podsetio da u Beogradu, protiv Gruzije, možemo i moramo da obezbedimo direktan plasman na Svetsko prvenstvo

-Rekao sam u najavi utakmice da ovo za nas može biti mač sa dve oštrice, jer pokazalo se da je Austrija, i bez nekoliko igrača, pokazala kvalitet, igrala bez imperativa i rasterećeno, što zna da bude karakteristično za ekipe koje se nalaze u položaju u kome su oni bili – rekao je Slavoljub Muslin.

Selektor ne krije da mu je žao što nismo overili vizu u Beču…

-Žao mi je što nismo pobedili i kvalifikovali se na Svetsko prvenstvo već sada, ali nadam se da će to biti u Beogradu, pred punim stadionom. Zahvalio bih se našim navijačima koji su došli da nas podrže, a čestitao bih Austriji na pobedi, bolje je igrala i zasluženo pobedila.Ovaj poslednji korak zna da bude i najteži – podsetio je Slavoljub Muslin..

O uzrocima poraza selektor naravno nije hteo sada da govori…

Naišli smo na protivnika koji je bio bolji od nas i rezultat je takav kakav je.I u Beogradu su nam stvorili mnogo prilika, pokazali se kao kvalitetan tival.

Psihološki faktor je bio važan…

-Psihološki je bilo teško, ali razgovaraćemo, videćemo zašto nismo bili na našem nivou. Nedostajao nam je i Kostić, odbrana koja nije igrala zajedno, bilo je i tu problema. Videćemo, analiziraćemo.

I poslednji, pokazalo se, odlučujući meč sa Gruzijom takođe nosi pritisak…Novinare je zanimalo da li se strah uvukao u naše redove?

-Ne mislim da će biti straha, bolji smo od Gruzije i dobro je što se taj meč igra posle tri dana. Očekujem pun stadon, veliku podršku i naravno našu pobedu koja će nas odvesti na Svetsko prvenstvo.

Selektor je rekao da će Srbija pokazati svoje lice onda kada je to navažnije…

-Da li zaslužujemo plasman na Svetsko prvenstvo? Po svemu do sada prikazanom zaslužujemo. Ali ajde da vidimo protiv Gruzije, ukoliko pobedimo, zaslužili smo da idemo direktno u Rusiju – jasan je bio Slavoljub Muslin.

AUSTRIJA: Lindner, Bauer, Dragović, Danso, Veber, Baumgartner, Ilsanker, Grilič (od 77. Lazaro), Kajnc (od 60. Šab), Arnautović, Burgštaler (od 82. Gregorič).

SRBIJA: Stojković, Rukavina (od 68. LJajić) Ivanović, S.Mitrović, Nastasić, Kolarov, Matić, Milivojević, Gaćinović (od 87. Prijović), A.Mitrović, Tadić.