PORAZ I OD ŠVEDSKE

Last Updated: 14/01/2018Autor

RUKOMET

Reprezentacija Srbije poražena je od Švedske 25:30 (10:16) u drugom kolu grupe B na Evropskom prvenstvu u Hrvatskoj. Bolju partiju nego na otavaranju sa Hrvatskom pružili su izabranici selektora Jovice Cvetkovića, bili blizu rivala desetak minuta pre kraja (22:24), ali je par odbrana sjajnog Apelgrina i loše organizovanih napada „Orlova“, donelo Šveđanima ključnu seriju u finišu… Uz pobedu Hrvatske nad Islandom, „Orlovi“  je potreban trijumf nad „ribarima“ od četiri i više golova razlike za prolaz u drugu fazu.

Loše otvaranje u odbrani i odbrane Apelgrina naterale su srpsku klupu da pozove na tajm-aut već u osmom minutu – 3:7 (8.), a maksimalnu prednost Šveđani su dostigli u 19. minutu pri rezultatu 7:13. Sjajni Vladimir Cupara na golu i daleko angažovanija odbrana Srbije u drugom poluvremenu donele su i boljitak na semaforu, pa su tako „Orlovi“ postepeno smanjivali prednost Šveđana što je nateralo njihovog selektora Andresona da zatraži tajm-aut u 50. minutu pri rezultatu – 21:23. Pokušaj iz kontre Petra Nenadića zaustavio je sjajni Apelgrin, ali su srpski rukometaši ubrzo imali šansu da ponovo smanje na -1. I pokušaj Nemanje Zelenovića ostao je na ruci sjajnog švedskog golmana, pa su dve kontre Vanea i Zakrisona dovele Šveđane do novih +4 – 22:26 u 54. minutu. Još par loše organizovanih napada Srbije doneli su lake golove Šveđanima, koji su za tili čas došli do velikih +6 u 57. minutu, kada je selektor Cvetković zatražio tajm-aut.

Selektor Jovica Cvetković:

Odigrali smo maksimalno 60 minuta u nenormalnim uslovima. Kada to kažem, mislim da pored svih naših nevolja iz pripremnog perioda, izuzetno sam zadovoljan onim što su moji igrači prikaali protiv jedne izuzetne reprezentacije. Najveći problem je bila brza igra Švedske, koju u ovom statusu nismo mogli da pratimo. Ostavili su momci srce na terenu, nemam šta da im zamerim, a sudije su odsudile evropski. Posebno me raduje što smo danas dobili Cuparu na golu. Branio je odlično. Imali smo mnogo lepih akcija i to je ono što mene hrabri. Imali smo padove u igri. Poremetili su nas neiskorišćeni ziceri. Onda poslednji atom snage potrošite da bi stigli rezultat, a tada dođu greške. Nismo mi ekipa koja igra godinama zajedno da bi se mogla očekivati stabilnost i u ovakvim situacijama.

Žarko Šešum:

Imali smo šansu deset minuta pre kraja. Bio je to period utakmice 6 na 4, nismo postigli neke golove i preokrenuli utakmicu. Veoma smo nesrećni, ali dali smo sve od sebe. Promašili smo mnogo „zicera“ i to je razlog poraza.

SRBIJA: Cupara 16 odbrana, Ivanišević, Šešum 3, Vujić, Đukić 2, Beljanski 3, Nenadić 4(1), Radivojević, Marković 2, Đorđić 2, Ilić 5(1), Jovanović 1, Zelenović 1, Marsenić 2, Vujin, Obradović

ŠVEDSKA: Palička, Apelgrin 19 odbrana, Heningson 1, Jepson 1, Dar, Tolbring 1, Ekberg 4(1), Vane 3, Peterson, Jakobson 4, Lagergren 5, Gotfridson 1, Arneson, Zakrison 2, Nilsen 3, Nilson 4