POENI DELILI SRPSKI BADMINTON OD NOVOG EVROPSKOG ODLIČJA

Last Updated: 29/11/2017Autor

BADMINTON

Dva poena delila su srpski badminton od novog evropskog odličja. U neizvesnom kvalitetnom četvrtfinalu ženskih dublova na Evropskom prvenstvu za igrače do 17 godina, koje je od 24. do 29. novembra 2017. održano u Pragu, srpska reprezentativka Marija Sudimac i Hrvatica Inga Sadaić izgubile su od švedske kombinacije Edit Urel, Sesilija Vang s 21:14, 19:21, 21:19. Rivalke su dobile prvi set, Sudimčeva i Sadaićeva uzvratile istom merom u drugom, tako da je pitanje pobednika moralo da se rešava u trećem. Nakon mnogo preokreta iskusnije Šveđanke su slavile u odlučujućem setu koji, da je tas sreće samo malo otišao u drugu stranu, mogao da pripadne i srpsko-hrvatkskom tandemu. Pre meča za polufinale naša i hrvatska reprezentativka su bile bolje od Ruskinja Vilene Asfandijarove i Viktorije Kozjareve (21:14, 21:10) u šesnaestini finale, te Rumunki Mile Luize i Loredane Lungu (21:18, 21:18).

I Sergej Lukić je u glavnom gradu Češke stigao do polufinalnog predvorja. U paru sa Bugarinom Ilijanom Stojnovim pobedio je u prvom kolu Estonce Viktora Lindahla i Zehena Maa (21:19, 21:14), u šesnaestini finala Rumune Mihnea Kracuina i Paula Harangusa (21:13, 21:14), dok je u osmini finala, posle velikog preokreta, savladao Šveđanine Gustava Bjorklera i Toma Soderstroma (16:21, 21:14, 21:15). Ipak, u meču za plasman među četiri najbolja para na šampionatu Starog kontinenta srpski i bugarski reprezentativac su poraženi od Engleza Rorija Estona i Harija Hanga (21:14, 21:10). U muškom singlu Lukić je nakon pobede u drugom kolu nad Poljakom Bartošem Galackim (19:21, 21:10, 21:15) izgubio u trećem od Danca Magnusa Johanesena (21:16, 21:9), potonjeg evropskog prvaka. Naš mešoviti dubl Lukić, Sudimac poražen je u drugom kolu od domaćih takmičara Vaclava Palana i Lusi Krpatove (21:18, 21:12). Sudimčevu je u istoj rundi takmičenja ženskog singla, posle tri seta, zaustavila Turkinja Zehra Erdem (21:15, 14:21, 21:13), koja je na kraju stigla do bronzanog odličja.

Veoma prijatno iznenađenje našim reprezentativcima priredila je delegacija Badminton saveza Srbije koja je doputovala u Prag na mečeve četvrtfinala i pružila fantastičnu podršku sa tribina koja je izazvala veliku pažnju i oduševljenje prisutnih kao i Evropske badminton konfederacije, krovne kontinentalne institucije.

“Malo je nedostajao da se okitimo medaljom na ovom takmičenju gde je konkurencija kao i što smo očekivali bila veoma jaka. Nije dobro počelo, jer smo izgubili u mešovitom dublu od realno slabijeg protivnika. To je bila posledica treme zbog debija na ovom takmičenju za razliku od rivala koji su se već navikli na atmosferu i značaj ovog turnira. U sunglovima smo ostavili bolji utisak, naročito Marija Sudimac, ali to nije bilo dovoljno da se zabeleže pobede i nastavi takmičenje. Dublovi su nam doneli najviše uspeha, i dva četvrtfinala. U ženskom dublu Marija i Inga bile su nadomak pobede u četvrtfinalu, a ostaje velika žal za propuštenom prilikom. Međutim devojkama se nema šta zameriti jer su se borile do poslednjeg poena, ali sreća ovog puta nije bila na našoj strani. Sergej i Ilijan su prikazali odličnu igru do četvrtfinala gde su naišli na objektivno bolji engleski dubl. Opšti utisak je da smo na dobrom putu, ali da nas od vrha Evrope deli još bolji rad i više iskustva kako igrača tako i nas trenera“, kazao je trener Dragan Antić, koji je zajedno sa Igorom Šešićem predvodio sa klupe srpske reprezentativce na Evropskom prvenstvu za igrače do 17 godina.

“Ovo takmičenje je bilo posebno za mene, jer sam po prvi put učestvovao na zvaničnom prvenstvu Evrope koji je veoma veliki događaj. Kao ostatak našeg tima i ja sam dao svoj maksimum želeci da ostvarimo što bolji rezultat. Ovo je samo jedna od stanica koju smo morali da prođemo kako bih u budućnosti došli do još boljih rezultata. Čestitao bih igračima na zalaganju i na dostojnom reprezentovanju naše zemlje“, istakao je Igor Šešić.

Na Šampionatu Starog kontinenta, pored takmičara i trenera, Srbiju je predstavljao i Predrag Vuković. Naš međunarodni sudija je prvo od 21. novembra u Pragu delio pravdu na Evropskom prvenstvu za igrače do 17 godina u ekipnim konkurencijama na kojem je trijumfovala Danska, srebro osvojila Turska, a bronze Engleska i Škotska, a potom i na kontinentalnom šampionatu u pojedinačnim konkurencijama.

Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri je doprinelo učešću srpskog tima na Evropskom prvenstvu za igrače do 17 godina.