POČEO SVETSKI KUP U NIŠU

Last Updated: 18/06/2017Autor

VAZDUOPLOVSTVO

Svetski kup u preletu paraglajderom zvanično je sinoć otvorio gradonačelnik Niša, Darko Bulatović, u svečanom ambijentu Oficirskog doma u Nišu. Otvaranju je pored 130 pilota koji će se narednih sedam dana takmičiti u Svetskom kupu u preletu paraglajderom, prisustvovao i veliki broj zvanica iz gradske uprave Niša, opštine Pantelej, Direktorata civilnog vazduhoplovstva, Kontrole letenja, Vojske Srbije, Sportskog saveza Niša i drugih institucija koje su podržale takmičenje… Vazduhoplovni savez Srbije uspeo je da dovede ovo prestižno takmičenje u Srbiju i tako našu zemlju učini jednom od pet destinacija na kojoj se u 2017. godini organizuje svetski kup, pored Francuske, Švajcarske, Brazila i Ekvadora. Organizacija ovakvih događaja se od strane Svetske federacije dodeljuje samo najiskusnijim organizatorima, što je Srbija već dokazala kroz organizaciju predsvetskih kupova, svetskog kupa i evropskog prvenstva.

Tokom ovog takmičenja, piloti će iz pravca Niša leteti prema Pirotu, Zaječaru, Leskovcu, Vranju i Dimitrovgradu. U letelicama koje nemaju motore nadmetaće se u vazdušnim trkama od 70-100 km koje traju od dva i po do četiri sata. Svaki od pilota prati se satelitski iz štaba takmičenja i u svakom trenutku se zna njegova tačna pozicija. Ovo se prenosi preko sajta takmičenja u realnom vremenu tako da trku prati oko 50.000 gledalaca. I onima koji ne budu pored ekrana biće podjednako zanimljivo ako se nađu u regionu u kojem se održava takmičenje i pogledaju put neba. Videti 130 pilota paraglajdera u vazduhu je prelep prizor i treba zaista imati sreće biti na mestu na kojem postoji prilika da se vidi ovako nešto. Inače, Niš je jedan od najboljih centara u jugo-istočnoj Evropi za ovu vrstu letenja.

Srbiju će na ovom takmičenju predstavljati šest pilota: Vladimir Bačanin, Srđan Ristanović, Dragan Martinović, Predrag Dudić, Srđan Kesić i Milan Stević. Letovi su planirani svakodnevno, u zavisnosti od vremenskih prilika, najverovatnije u periodu između 12 i 19 časova, pa građani mogu doći na poletište Višegrad iznad Niša i uživati u takmičenju.