POBEDA I PORAZ SRPSKIH REPREZENTACIJA PROTIV MAĐARSKE U BANJI JUNAKOVIĆ

Last Updated: 05/05/2018Autor

KUGLANJE

Juniorska muška kuglaška reprezentacija Srbije savladala je vršnjake iz Mađarske sa 62 čunja razlike, dok su omladinke poražene od Mađarica sa 66 čunjeva razlike prvog dana prijateljskog meča na kuglani sa osam staza u Banji Junaković.

Meč omladinaca bio je veoma uzbudljiv i rešen je u poslednjem „bloku“. Posle prva dva igrača Mađari su vodila sa 22 čunja razlike, da bi Srbija preša u vođstvo sa 11 čunjeve prednosti posle dva „bloka“. Posle 90 hitaca u trećem paru, Srbija je već imala lepu razliku (+48) a dvojica sjajnih reprezentativaca, igrač meča Bojan Kličarić (636) i Adrian Lončarević (606) su do kraja susreta samo uvećali razliku! I srpske rezerve su sjajno odigrale, Vuik Boškov, koji je još kadet, je sa 625 čunjeva upisao drugi rezultat a Nemanja Musulin je srušio 600 „drva“ tako da je i sa osam igrača Srbija bila bolja 4.787:4.664 čunja.

– Kako kaže narodna „Pobedi se u zube ne gleda“ i samo sam zbog toga sam zadovoljan- komentar je selektora juniora Vojka Pavlovića.- Očekivao sam da, i u okrnjenom sastavu, bez kapitena Norberta Ernješija i standardnog reprezentativca Alena Kujundžića, prebacimao 3.600 čunjeva, ali nismo uspeli i moram da budem kritičan prema igri pojedinaca. Bojan Kličariću čestitke na tituli igrača utakmice, sa Lončarevićem je čuvao razliku u poslednjem „bloku“.

Juniorke su gubile sa četiri čunja posle prvog „bloka“. Činilo se da je preokret na vidiku, jer je, pred poslednjih 30 hitaca u drugom paru, razlika iznosila samo 11 čunjeva. Međutim, Mađarice su uspele da i taj deo reše u svoju korist i povećale su razliku na 27 čunjeva. Hermina Lukač i Olivera Čikoš, koje igraju i za seniorsku reprezentaciju Srbije, u poslednjem bloku nisu uspele da dostignu ovu prednost i pobeda je pripala gošćama. Gordana Rogić, koja je igrala kao rezerva, oborila je 588 čunjeva (popravila lični rekord za četiri čunja) i imala rezultat dana kod juniorki, ali je igračica utakmice bila srpska reprezentativka Angela Zolnai sa 580 čunjeva. I sa osam igračica Mađarska je bila bolja 4.474:4.502 čunja.

– Cela ekipa je bila, bokserskim rečnikom, „u nokdauni“. Imamo preko 70 čunjeva slabiji rezultat nego u pobedi protiv Slovenki pre nedelju dana. Igrale su bez energije, samo su Gordana Rogić i Angela Zolnai bile na nivou onoga što se očekivalo u ovom meču, a to je prosek do 570 i više čunjeva po igračici – rekla je Julijana Vukadinović, selektor juniorki.

Kadeti i kadetkinje su bili slabiji od rivala iz Mađarske. Vladana Obrenić (510) i Belena Barać (537) oborile su 1.047 čunjeva dok su Čenge (572) i Ježovicki (520) srušile 1.092 čunja.

Kod kadeta, srpski reprezentativac Gabor Kurcinak oborio je 589 čunjeva, a mladi Adam Lak 566 čunjeva, ukupno 1.155. Kod Mađara blistao je sjajni Martin Čerpnjak sa 621 čunjem, dok je Karaba srušio 568 čunjeva, ukupno 1.183 čunja. Lak je oduševio publiku sa tri „devetke“ za redom u „čišćenju“ u poslednjem setu… Obojica mađarskih kadeta igraju za ekipu novog superligaša Sent Gotarda.

Uroš Dragojlović, predsednik Kuglaškog saveza Srbije, na svečanom otvaranju, poželeo je dobre rezultate i na Svetskom kupu za kadeta i omladinskom pojedinačnom i ekipnom Šampionatu sveta u Klužu kroz desetak dana. Laslo Tot generalni sekretar KS Mađarske izrazio je zadovoljsto jer je nastavljena tradicija prijeteljskih mečeva Srbije i Mađarske i pozvao seniorske i omladinske reprezentacije Srbije ne veliki turnir u aprilu iduće godine u Debrecinu.

Meč su sudili internacionalni arbitar iz Mađarske Redmond Tot i srpski interancionalac Dragi Štikovac, uz asistenciju srpskih suduja Mirka Čukvasa i Zorice Barać.

PRIJATELjSKI MEČ, JUNIORI: SRBIJA – MAĐARSKA 3.562:3.500. Srbija: Milorad Vojnović 582, Želislav Jakab 594, David Lainščak 544, Čaba Zavarko 602, Adrian Lončarević 604, Bojan Kličarić 636. Igrali su još i: Nemanja Musulin 600, Vuk Boškov 625. Mađarska: Saroši 581, Farkaš 607, Nemet 580, Lendvai 543, Branček 609, Horvat 580. Igrali su još: Selinger 590, Barna 574.

JUNIORKE, SRBIJA – MAĐARSKA 3.322:3.388. Srbija: Angela Zolnai 580, Teodora Relota 545, Sanela Milosav 551, Sara Žurovski 554, Olivera Čikoš 540, Hermina Lukač 552. Igrale su još: Vesna Boškov 564, Gordana Rogić 588. Mađarska: Nemet 554, Tobias 576, Urban 551, Gal 577, Tot 561, Hari 570. Igrale su još: Laslo 560, Berzenji 554.

 

Predrag Kovačić pobednik turnira „UO TOP 8“!

Prvi pozivni turnir „UO TOP 8“ ogranizovan na inicijativu člana UO Kuglaškog saveza Srbije Zorana Stanojevića „Šumara“ privukao je ogromnu pažnju. Odigran je posle meča Srbija – Mađarska u Banji Junaković i doneo je neizvesnu borbu iz koje je kao pobednik izašao Predrag Kovačić (Srem) sa 603 čunja! Drugo mesto pripalo je Đorđu Jovaniću (Apatin) sa 586 čunjeva, dok je treći bio Vojko Pavlović (Beograd) sa 584 čunja, koliko je imao četvrtoplasirani Radovan Simović (Pak promet, Kragujevac,) ali slabije „čišćenje“. Mladen Praštalo (Vihor, Sombor) zauzeo je peto mesto sa 572 čunja, dok je šesti bio Zoran Stanojević „Šumar“ (Rudar, Kostolac) sa 526 čunjeva. Sedmo mesto pripalo je Milanu Jovanoviću „Cviki“ (Pak promet) sa 504 čunja, dok je osma bila Marija Krstić (Alimenta).

Žrebom je određeno ko će igrati na kojoj stazi. Igrači sa parnih staza činili su jednu, sa neparnih drugu ekipu od po četiri člana. „Neparni“ su bili ubedljivo bolji 2.301 čunj (Kovačić 603, Jovanić 586, Simović 584, Stanojević 526). „Parni“ su oborili 2.098 čunjeva (Pavlović 584, Praštalo 572, Jovanović 504, Krstić).

Trofeje i bogate nagrade su uručili predsednik KSS Uroš Dragojlović i predsednik KS Vojvodine Radovan Šunjka, koji je daravao Radovana Simovića, Zorana Stanojevića „Šumara“ i Milana Jovanovića “Cviku“ suhomesnatim proizvodima iz svoje „kuće radinosti“ upakovanim „sa sve mašnicom“. Odjekivalo iz publike je „ A od Šunjke- kulen za Rašu“! Radovan Šunjka obezbedio je pehare, a Zoran Stanojević Šumar i Marija Kristić obezbedili su prigodne poklone i suvenire, tako da su najuspešniji otišli sa kuglane punih ruku. Posebno su sa zadovoljstvom primljeni darovi Zrana Stanojevića „Šumara“ u vidu vrhunske domaće rakije. Svi učesnici su dobili diplome.

Na pozivnom „UO TOP 8“ turniru učestvovalo je pet članova Upravanog odbora KSS (Kovačić, Jovanić, Simović, Stanojević i Praštalo) i po pozivu direktor KSS Jovanović, generalni sekretar KSS Pavlović i Marija Krstić predsednik i prvotimka Alimente, pobednika Kupa Srbije 2017. Svi učesnici morali su da budu registrovani igrači.

Sudio je srpski internacionalni sudija Dragi Štikovac, a turnirom je rukovodio predsednik TK KSS Miloš Mitrović.

 

Angeli Zolnai i Kličariću pehari KS Srbije

BANjA JUNAKOVIĆ, 5. maj (Info centar).- Od četiri pehara Kuglaškog saveza Srbije namenjenih najboljima po kategorijama prvog dana prijateljskog meča omladinskih i kadetskih reprezentacija Mađarske i Srbije u Banji Junaković, dva su pripala srpskim predstavnicima. Najbolji junior, ujedno i igrač dana, sa 636 čunjeva bio je Bojan Kličarić, dok je trofej za najbolju juniorku podigla Angela Zolnai najbolja igračica juniorske utakmice i u selekciji Srbije sa 580 čunjeva.

U kadetskoj konkurenciji, oba pehara otišla su mađarskim predstavnicima. Najbolja kadetkinja sa 572 čunja je Čenge Sabjan, dok je kod kadeta pehar dobio sjajni Martin Čerpnjak sa 621 čunjem.

Pehare su uručili predsednik KS Srbije Uroš Dragojlović, generalni sekretar KS Mađarske Laslo Tot, legenda svetskog kuglanja Bela Čanji i član UO KSS Bosiljka Božić.

Dragojlović je uručio gostima i spomen plaketu KSS za sećanje na ovaj susret, a razmenjeni su i prigodni suveniri. U nedelju, na kuglani sa osam staza u Banji Junaković odigraće se revanš prijateljski meč. Igraće po dva kadeta i kadekinje i po šest juniora i juniorki.