PLETIKOSIĆ NA 33. MESTU MK PUŠKOM IZ LEŽEĆEG STAVA

Last Updated: 05/09/2018Autor

STRELJAŠTVO

Samo jedan srpski reprezentativac izašao je na borilišta u Čangvonu četvrtog takmičarskog dana 52. svetskog prvenstva u streljaštvu. Stevan Pletikosić je gađao malokalibarskom puškom iz ležećeg stava (60 metaka) i zauzeo 33. mesto sa 621,7 krugova. Naš najiskusniji reprezentativac se našao u „zlatnoj sredini“ današnjeg nadmetanja, jer na vatrenu liniju je izašlo 60 strelaca. Međutim, ukupno je startovalo je 110 učesnika, ali njih 50  su takmičenje završili u utorak, u eliminacijama. Pletikosić je u utorak zauzeo 11. poziciju u drugoj grupi eliminacija, a on je bio jedini naš predstavnik u gađanju MK puškom iz ležećeg stava.

Zlato je osvojio je Danac Štefen Olsen. Iz 60 hitaca „ubio“ je  628,2 kruga, a u ovoj disciplini nema finala, s obzirom da od Tokija 2020. neće biti na programu Olimpijskih igara.

Za Pletikosića je takmičenje MK puškom iz ležećeg stava bilo dobro zagrevanje pred start u disciplini olimpijskog programa. U četvrtak ga očekuju eliminacije u trostavu (3 puta 40 metaka). Uz Pletikosića, u srpskom timu će  iz tri stava gađati i Milenko Sebić i Milutin Stefanović. Prijavljeno je 105 strelaca, a 60 njih će se u petak u kvalifikacijama boriti za finale.

Sem trojice strelaca puškom na borilišta u četvrtak izlazi i trio srpskih reprezentativaca pištoljem Damir Mikec, Dimitrije Grgić, Duško Petrov, koji su se u utorak okitili titulom vicešampiona planete MK pištoljem. Sutra je pred njima nadmetanje vazdušnim pištoljem. Na startnoj listi je 117 imena. U disciplinama vazdušnim oružjem nema eliminacija, svi startuju u kvalifikacijama.

Srpski strelci učešće na SP završavaju u subotu. U petak će se nadmetati Andrea Arsović, Sanja Vukašinović i Dragana Todorović (eliminacije MK puška trostav), Zorana Arunović, Bobana Momčilović Veličković (prva polovina kvalifikacija MK pištojem), kao i jedini junior u našem timu Aleksa Mitrović (vazdušna puška). U subotu će se kompletirati takmičenja u trostavu i MK pištoljem za dame.

MK puška 60 metaka ležeći, muškarci:1. Štefen Olsen (Danska) 628,2, 2. Stijan Bogar (Norveška) 627,8, 3. Tomas Matis (Austrija) 627,1, 4. Dejn Sempson (Australija) 626,9, 5. Sergej Kamenski (Rusija) 626,1… 33. Stevan Pletikosić 621,7… Ukupno 60 strelaca (u eliminacijama startovalo 110). S obzirom da disciplina nije olimpijska, plasman se određuje posle 60 hitaca osnovnog dela, nema finala.