PILOTI NA TUPIŽNICU, MODELARI U MAĐARSKOJ

Last Updated: 04/08/2017Autor

VAZDUHOPLOVSTVO

Osmočlana reprezentacija Srbije u vazduhoplovnom modelarstvu kreće na Svetsko prvenstvo slobodnoletećih modela u klasama F1ABC koje se od 6. do 12. avgusta održava u Mađarskoj. Našu zemlju predstavljaće Radoje Blagojević, Slavko Savić i Andrija Pešić u klasi F1A (takozvane jedrilice). Inače, Slavko Savić je na prošlom Svetskom prvenstvu u ovoj klasi bio 14. među 76 takmičara.

U klasi F1B (model na pogon gumom) boje Srbije brane Radoje Blagojević, Svetozar Gostojić i Bojan Gostojić, koji je prošle nedelje za Srbiju osvojio juniorsko evropsko zlato. Kako je od pre neki dan postao seniorski takmičar, od Bojana se u ovoj klasi očekuje dobar rezultat. Da podsetimo, poslednje veliko međunarodno takmičenje u ovim disciplinama održano je u Srbiji prošle godine. Na tom Evropskom prvenstvu, Bojan Gostojić je ostvario 10 poziciju među 80 takmičara u ovoj klasi, a u ukupnom plasmanu u sve tri klase, ekipa Srbije je bila sedma među 30 zemalja. U klasi F1B je Srbija imala zapaženu šestu poziciju među 29 zemalja i na prošlom Svetskom prvenstvu. U klasi F1C (modeli sa klipnim motorom) našu zemlju predstavljaju Živa Kovački, Branko Bijelić i Dragan Lakić.

Dok modelari budu na putu za svetsko nadmetanje, u Srbiji će se ovog vikenda održati još jedno takmičenje u preletu paraglajderom. Treće kolo Lige Srbije, „Tupižnica open“ u organizaciji paraglajding kluba „Babin zub “ iz Knjaževca, okupiće u subotu i nedelju oko 25 domaćih pilota iz osam klubova. Poletaće se sa starta na Tupižnici koji je na oko 1000 m nadmorske visine i leteće se prema Zaječaru, Knjaževcu i Sokobanji.