PETO MESTO U KINI – NEUSPEH

Last Updated: 18/09/2019Autor

Predsednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović održao je danas pred brojnim novinarima konferenciju za medije posle Svetskog prvenstva u Kini, na kojoj je naša reprezentacija osvojila peto mesto. Danilović je demantovao napise pojedinih medija o sukobima unutar Saveza i reprezentacije.

– Hvala vam što ste došli u ovolikom broju… Da razjasnimo jednu stvar, mnogi od vas me poznajete još kad sam bio predsednik Partizana, znate i moj način rada i razmišljanja kako bi neki predsednik trebalo da se ponaša kako u klubu, a poslednje dve godine kao legitimno izabrani predsednik KSS, a tako i u reprezentaciji. Pošto sam načuo da je lakše doći do Kim Džong Una nego do mene, a načuo da sam navodno govorio neke pogrdne reči Saletu Đorđeviću koji je moj prijatelj 30 godina i nekadašnji saigrač, kao i da sam hteo fizički da se obračunam sa mojim najbližim saradnikom Tomaševićem, moramo prvo da razjasnimo te stvari koje su za tabloidne novine, ali i da oni ne bi bili uskraćeni… Svako moje obraćanje tokom bilo kog prvenstva bilo bi narušavanje autoriteta selektora i s pravom bi se mislilo da je to neki moj rad iza leđa selektoru, a ovom slučaju Đorđeviću, sutra nekom drugom… Imam dovoljno iskustva i dovoljno sam pametan da znam da se takve stvari ne rade. Što bi rekli moji iz Hercegovine „Nije budala svaki dan blesa“. Tako da gospodo, nažalost, moram da vas razočaram da niti sam imao niti smo imali bilo kakav konflikt, niti sam mom dugogodišnjem prijatelju, vrhunskom igraču, sa kojim sam osvojio bezbroj medalja, bilo šta ružno rekao – objasnio je Danilović.

O samom plasmanu na SP u Kini, odnosno petom mestu, predsednik KSS je rekao:

– Naravno da smo pogrešili, naravno da je neuspeh. Ne bih nazvao ovo debaklom, ali je neuspeh. Negde smo usput pogrešili, gde, to nije pitanje za predsednika Saveza, niti za KSS. Naša isključiva uloga ka svim reprezentativnim selekcijama, od mlađih do seniora i seniorki, jeste da im stvorimo najbolje moguće uslove, da oni mogu da treniraju i najbolje trenere koji su na raspolaganju savezu da treniraju sa tim devojčicama i dečacima tih mesec ili dva dana… Ako mislite da će neki izmišljeni naslovi posvađati Dejana, mene i Đorđevića, verujte mi da – ćorak. Đorđeviću se u moje ime zahvaljujem, u ime KSS, u ime normalnih ljudi, na svemu što je uradio i dao srpskoj košarci i kao igrač i kao trener. I jedan rezultat koji je neuspeh svih nas, to je peto mesto na Svetskom prvenstvu, ne bi trebalo bilo kome da se objašnjava da to ne bi trebalo da okrnji ni za promil njegovu trenersku stručnost i kao čoveka.

Danilović je na pitanje da li planira da podnese ostavku, jasno odgovorio:

– Ne!

Ko će biti sledeći selektor i kada će on biti izabran?

– O tome ćemo da razmislimo u narednih mesec-dva, ne treba ništa preko kolena presecati. Ozbiljni smo ljudi, ozbiljna organizacija… Savez je vrlo stabilan. Odlučićemo, pa ćemo vam reći.

Da li ste razgovarali sa Đorđevićem pre Svetskog prvenstva u Kini o eventualnom nastavku saradnje?

– Razgovarali smo kao što razgovaramo svaki dan o raznim stvarima, ali to su neke stvari o kojima se priča ovde u Savezu i dogovor je bio da posle prvenstva sednemo, što bi bilo normalno, da vidimo šta ćemo dalje, neovisno od rezultata.

Da li je postojala mogućnost da se sa Đorđevićem produži saradnja barem do Olimpijskih igara u Tokiju pa da se zaokruži ciklus?

– Na to vam je Đorđević odgovorio…

Počela je licitacija o kandidatima za novog selektora, pominju se Igor Kokoškov, Saša Obradović, da li je sa njima uspostavljen neki kontakt?

– Bilo bi vrlo neozbiljno i neodgovorno od mene da dva dana posle prvenstva kalkulišemo sa raznim imenima. Niko od trenera koje ste nabrojali nije još kontaktiran, mislim da to ne bi bilo pošteno i fer prema Saletu Đorđeviću. Naravno da će Savez kontaktirati određene osobe za koje mislimo da bi mogle da vode reprezentaciju.

Na konstataciju novinara da je bilo je navoda i o sukobima među igračima.

– Naravno da ću i to demantujem! To je takva glupost, da nije mi jasno… U stvari, danas je sve moguće…

Na konstataciju novinara da je ovo jedno od najgorih leta za košarkaške reprezentacije u Srbiji, od mlađih kategorija do seniora, pogotovo kada se uzme u obzir da u vodećim klubovima praktično i nema srpskih igrača, Danilović je rekao:.

– Taj poslednji deo je pitanje za klubove. Prvi deo je da niko od reprezentacija nije pretplaćen na medalje. Poslednje dve godine su i devojčice i dečaci donosili medalje, ove nismo uspeli to da uradimo. Pre ove dve godine kada smo beležili uspehe, isto nije bilo rezultata, tako da postoji period kada smo malo siromašniji sa medaljama, postoji period kada osvajamo medalje. Ponavljam da niko nije pretplaćen na to. Razne stvari utiču na to, ali reprezentacija nije klub i te momke treneri koje mi izaberemo ne treniraju cele godine. Apsolutno razumem problematiku klubova, jer sam vodio klub, tako da ne svaljujem krivicu ni na koga, niti se pravdam za bilo šta. Jednostavno, to je tako, poslednje dve godine smo donosili medalje, ove godine to nije bio slučaj. Nadamo se da ćemo sledeće opet da osvajamo odličja, mada je cilj pravljenje igrača za seniorsku reprezentaciju, to je prioritet, a ako se uz to osvoji i medalja – svima dobro! Ne verujem da je cilj srpskoj košarci da u kadetima i juniorima osvajamo neke medalje, a da nemamo ni jednog igrača ili igračicu za seniorsku reprezentaciju.

Ko će tačno birati novog selektora?

– Ja ću da presečem! Ja sam predsednik… Kada će se to desiti, ponavljam, ne treba ništa da se seče preko kolena, neće to biti rok od tri meseca, niti od pet dana. Naravno da to zanima našu naciju, mi smo košarkaška nacija, svi smo oduvek bili treneri, uvek će biti tako, nećemo sigurno čekati poslednji minut jer imamo prozore u februaru…

Postoji li šansa da budemo domaćini kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre i da li ste o tome razgovarali sa vlastima?

– Jesam, razgovarao sam sa predsednikom države da se kandidujemo da budemo organizatori jedne od kvalifikacionih grupa. Imamo apsolutnu finansijsku i organizacionu podršku od strane države i ja im se zahvaljujem na tome.

Kakve su šanse da nam FIBA dodeli organizaciju tog predolimpijskog turnira, pošto smo već bili domaćini 2016. godine?

– Videćemo… Ne bih o šansama da pričam, jer smo se već jednom opekli… – završio je predsednik KSS Predrag Danilović.